Analiștii anticipează deprecierea leului și creșterea dobânzilor în următoarele 12 luni. La cât poate ajunge cursul de schimb leu/euro

Analiștii anticipează deprecierea leului și creșterea dobânzilor în următoarele 12 luni. La cât poate ajunge cursul de schimb leu/euro
Publicat: 26/04/2017, 00:47

Scăderea s-a datorat evoluției indicatorului de condiții curente. Acesta a fost de 67,7 (valoare în scădere cu 0,2 puncte), în timp ce indicatorul anticipațiilor a crescut marginal cu 0,1 punct până la valoarea de 51,4 puncte.

În ceea ce privește cursul de schimb leu/euro, „este de remarcat că 75% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valorile mediane ale anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4,5685 (valoare în creștere cu 185 pips față de cea înregistrată în exercițiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4,6000 (valoare de asemenea în creștere cu 400 pips față de cea înregistrată în exercițiul anterior)”, se arată într-un comunicat al CFA România.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2018/aprilie 2017) a înregistrat o valoare mediană de 1,80% (valoare în creștere cu 0.30 puncte procentuale față de cea înregistrată în exercițiul anterior).

„Sunt de remarcat anticipațiile de majoare a ratelor de dobândă la leu, atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 94%, respectiv 92% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție”, se mai arată în comunicat.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA. Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condițiile curente (referitoare la mediul de afaceri și piața muncii) și anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an, pentru mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume în rândul profesioniștilor din domeniul financiar. Administrat de către CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar care pregătește și testează candidații în domeniul eticii și standardelor profesionale, analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investiții.

Astăzi, în lume, există peste 140.000 de deținători ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele 147 societăți membre ale CFA Institute. În prezent, CFA România are peste 210 membri, majoritatea deținători ai titlului de Chartered Financial Analyst sau candidați pentru unul din cele 3 nivele ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Profesioniștii care sunt membri CFA România lucrează pentru instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță etc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase