ANALIZĂ EXCLUSIVĂ | Cât au îndatorat România Guvernele de dreapta vs. Guvernele de stânga? CIFRE OFICIALE

Publicat: 30/08/2023, 07:00

Fiecare guvern condus de premieri de dreapta s-a îndatorat, în medie, cu 6,1 miliarde de lei în fiecare lună, în timp ce șefii social-democrați de la Palatul Victoria s-au împrumutat cu sume de peste 3 ori mai mici, respectiv de 1,8 miliarde de lei. Analiza Gândul a fost făcută pe baza datele oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice, pentru cei 16 ani și jumătate cât s-au scurs din 1 ianuarie 2007, data la care România a devenit stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

  • În perioada postaderare, la Palatul Victoria au fost 18 guverne, conduse de 11 premieri, dintre care șapte au fost prim-miniștri de dreapta (PNL – PDL / Boc, Orban, Cîțu, Ciucă) și restul de stânga (PSD / Ponta, Grindeanu, Tudose, Dăncilă).
  • România a ajuns, în luna mai 2023, la o datorie publică de 731.283,1 milioane de lei (peste 140 de miliarde de euro) – 50,1% din PIB, un record absolut al celor 33 de ani de la Revoluție.
  • Datoria guvernamentală a României a crescut mult mai mult în mandatele prim-miniștrilor PNL/PDL decât în ale Guvernelor cu premieri PSD.

Conform calculelor Gândul, executivele cu premieri PNL – PDL (Boc, Orban, Cîțu, Ciucă) au guvernat în perioada postaderare la UE, cumulat, timp de 81 de luni (6 ani și 9 luni) și au acumulat o datorie de 493,3 miliarde de lei.

  • La un simplu calcul, asta înseamnă o medie lunară de 6,1 miliarde de lei.

Aproape 70% din datoria publică, făcută de guvernele cu premieri PNL – PDL

Practic, datoria acumulată de executivele cu premieri PNL – PDL (Boc, Orban, Cîțu, Ciucă) în cei 6 ani și 9 luni de guvernare reprezintă 67% din toată datoria acumulată de România de la Revoluție până în mai 2023 (conform ultimelor date oficiale, datoria guvernamentală = 731,3 miliarde de lei).

  • La sfârșitul lui 2020, datoria României era de 499 miliarde de lei. Guvernele cu prim-miniștri PNL – PDL (Boc, Orban, Cîțu, Ciucă) au împrumutat în 6 ani și 9 luni postaderare 493 miliarde de lei.
  • Asta înseamnă că în cei 6 ani și 9 luni cât au guvernat România după 2007, guvernele cu prim-miniștri PNL – PDL (Boc, Orban, Cîțu, Ciucă) au acumulat o datorie echivalentă cu toată datoria României acumulată în 30 de ani de la Revoluție, respectiv ianuarie 1990 – decembrie 2020.

După aderarea la UE, prim-miniștrii social-democrați (Ponta, Grindeanu, Tudose, Dăncilă) au fost la conducerea Guvernului, cumulat, 77 de luni (6 ani și 5 luni) și au acumulat datorie de 135,7 miliarde de lei.

  • O medie lunară a împrumuturilor din mandatele cu premieri PSD ar fi de 1,8 miliarde de lei.

Per ansamblu, asta înseamnă că, într-o perioada relativ echivalentă, guvernările cu premieri PNL – PDL au împrumutat de aproape 4 ori mai mult decât au făcut-o Guvernele cu premieri PSD.

Premierii care au îndatorat cel mai mult România

Într-un clasament al premierilor cu „mână largă”, pe primul lor în anii postaderare este Ludovic Orban, cu o medie de 9,6 miliarde de lei pe lună, urmat de Nicolae Ciucă – 9,1 miliarde de lei lunar și Mihai-Răzvan Ungureanu – 6,3 miliarde de lei.

Printre premierii PSD se numără și cel care nu numai că nu a crescut datoria publică, ci a scăzut-o, cu 300 de milioane de lei, respectiv Mihai Tudose.

Economia a căzut în timpul guvernărilor de dreapta

Conform datelor oficiale, Produsul Intern Brut al României s-a prăbușit în timpul guvernărilor de dreapta.

Guvernarea pe datorie a PNL – PDL nu a adus performanță economică, în contextul în care, în guvernările postaderare la UE Boc și Orban, România a avut trei ani cădere economică – perioade care au coincis cu cele două mari crize – 2009, 2010 și 2020.

Deci, în 3 din cei 6 ani și 9 luni de guvernare postaderare la UE cu premieri PNL – PDL, România a avut cădere economică.

În 2009, economia României a scăzut cu 5,5% față de anul precedent, în 2010, cu 3,9%, iar în 2020, cu 3,7%.

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Cum rezolvă Guvernul Ciolacu dezechilibrele generate în perioada Orban – Cîțu. Analist: „Reducerea cheltuielilor, singura soluție”

EXCLUSIV | Guvernul are în analiză comasări și desființări de institute. Scopul este reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal

EXCLUSIV | Guvernul ar urma să reducă numărul angajaților din aparatul bugetar. Care sunt funcționarii vizați de tăieri ale salariilor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Imagini hot cu Miss Univers, soția celebrului milionar român!
O fată de 17 ani, dispărută de luni de zile, a fost găsită îngropată în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic machiaj. Galerie foto FABULOASĂ
Motivul crimei odioase din Bistriţa. Ucisă de soţ în faţa copiilor, tânăra s-a prăbuşit la...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Experiența inedită trăită de o femeie. S-a trezit cu 86 de milioane de dolari în...
Recalcularea pensiilor vine cu dezavantaje pentru unii români. Pensionarii care nu primesc bani în plus...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
„Cea mai BEATĂ PASĂRE” din Noua Zeelandă este o specie de PORUMBEL DURDULIU!
DOLIU în PNL. Lumea politică s-a unit în rugăciune: Dumnezeu să-l aibă în paza sa!
Tragedie în PNL. Un cunoscut politician a murit fulgerător
Rona Hartner a fost uitată de colegii de breaslă în ziua înmormântării. Doar două persoane...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...