ANCOM a plătit 28 milioane de euro Armatei pentru eliberarea frecvențelor destinate serviciilor 4G

ANCOM a plătit 28 milioane de euro Armatei pentru eliberarea frecvențelor destinate serviciilor 4G
Publicat: 23/10/2012, 16:17
Actualizat: 03/02/2019, 10:57

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a virat marți MApN suma de 129 milioane lei (28 milioane de euro), reprezentând contribuția instituției la cheltuielile pe care le va înregistra Armata pentru eliberarea frecvențelor care vor fi utilizate pentru lansarea serviciilor 4G în România.

Conform legii, su­ma trebuia să fie virată în termen de 15 zile de la data avizării bugetului de ve­nituri și cheltuieli al ANCOM pen­tru anul 2012, care a fost aprobat de Parlament în urmă cu o săptămână.

La capitolul „Transferuri între unități ale administrației publice” a fost prevăzută suma de 167 milioane de lei, din care, potrivit datelor transmise de ANCOM la solicitarea MEDIAFAX, 129 milioane de lei reprezintă contribuția autorității de reglementare la cheltuielile pe care le va înregistra Ministerul Apărării pentru eliberarea frecvențelor care vor fi utilizate pentru lansarea serviciilor de internet mobil 4G în România.

„Suma a fost virată în conturile Ministerului Apărării în cursul acestei zile”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții ANCOM.

În urma unei licitații ANCOM încheiată pe 24 septembrie, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone și 2K Telecom vor plăti, în două etape, suma de 682,14 milioane euro pentru licențele telecom în frecvențele de 800, 900, 1.800 și 2.600 MHz.

Defalcat, Vodafone România va plăti 228,52 milioane euro, Orange România 227,14 milioane euro, Cosmote România 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.

Potrivit datelor anunțate de ANCOM la finele lunii ianuarie a acestui an, Ministerul Apărării a evaluat costurile pentru schimbarea destinației sau reorganizarea utilizării benzilor de frecvențe radio la 93 de milioane de euro, în cazul benzii de frecvențe radio 830-862 MHz, la 130,2 milioane de euro în cazul benzii de frecvențe radio 2.500-2.690 MHz și la 11,2 milioane euro pentru benzile de frecvențe radio 1.747,5-1.785 MHz și 1.842,5-1.880 MHz.

„Aceste costuri vor fi suportate parțial, într-un cuantum egal cu valoarea în lei a 30 de milioane euro, din bugetul ANCOM (din veniturile provenite din tariful de utilizare a spectrului încasat de ANCOM), sumă ce va fi achitată în termen de 15 zile de la data aprobării cheltuielii prin bugetul de venituri și cheltuieli (n.r. – până la 1 noiembrie)”, se menționa într-un comunicat al ANCOM din 24 ianuarie.

Diferența până la costurile totale estimate se va suporta din taxa de licență încasată de la fiecare dintre câștigătorii procedurilor de selecție care vor fi organizate de ANCOM pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio în benzile de frecvențe radio eliberate de Ministerul Apărării.

„Această măsură de compensare a costurilor va asigura continuitatea funcționării serviciilor guvernamentale, permițând României îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin în calitate de membru NATO. Conform termenelor propuse de proiectul de ordonanță, MApN va elibera benzile de frecvență în cel mult șase luni de la achitarea sumelor prevăzute de proiectul de act normativ”, se mai spunea în comunicat.

Bugetul ANCOM pentru acest an prevede venituri de 156,16 milioane de lei și cheltuieli totale de 455,17 milioane de lei. Deficitul de 299,01 milioane de lei va fi acoperit din disponibilitățile înregistrate de instituție la 31 decembrie 2011, în cuantum de 426,64 milioane de lei.

Potrivit datelor din buget, cheltuielile cu personalul ANCOM vor însuma 68,2 milioane de lei, rambursările de credite – 32,5 milioane de lei, dobânzile aferente datoriei publice externe – 22,73 milioane de lei, la care se adaugă transferurile între unități ale administrației publice – 167 milioane de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte