Angajații de la Oltchim au primit avansul și tichetele de masă pe luna august

Angajații de la Oltchim au primit avansul și tichetele de masă pe luna august
Publicat: 12/10/2012, 13:48
Actualizat: 26/03/2019, 13:48

Angajații de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit, vineri, avansul pe luna august și tichetele de masă aferente aceleiași luni, a anunțat liderul sindical interimar, Corneliu Cernev, care a precizat că salariații au venit la serviciu și asigură instalațiile pentru reluarea producției.

Potrivit liderului sindical interimar, Corneliu Cernev, până la jumătatea lunii octombrie se speră ca angajații să primească și lichidarea pe luna august.

„Salariații au primit pe card avansurile pe luna august și sperăm ca până pe 17 octombrie să intre și lichidarea pe aceeași lună. Azi (n.r. – vineri) s-au primit și tichetele de masă aferente lunii august, nu știm nimic în acest moment despre salariile pe luna septembrie, iar salariații sunt prezenți cu toții la serviciu și așteaptă reluarea producției. S-a făcut revizia și vrem ca producția să se reia”, a declarat Corneliu Cernev.

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a declarat, luni, că speră ca Oltchim să-și reia activitatea în cel mult 30 de zile și că salariile restante ale angajaților combinatului vor fi plătite parțial pe măsură ce compania va recupera sume de la debitori.

Ministerul Economiei deține 54,8% din acțiunile combinatului chimic. În acționariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) și fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deține prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eșuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acțiuni deținut de stat, nu a adus dovezi că deține suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Reprezentanți ai ministerelor Economiei și Finanțelor, Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica și ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim au înființat un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului.

Comitetul își propune să găsească soluții pentru plata salariilor restante, repornirea activității și găsirea unui investitor care să preia combinatul chimic.

Până la viitoarea tentatică de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în 10 milioane euro și așteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile.

La sfârșitul lunii mai, Oltchim înregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro către AVAS (fără dobânzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro către Electrica, 3 milioane euro către Electrica Furnizare, 23 milioane euro către CFR Marfă, 4 milioane euro către Salrom, 18 milioane euro către CET Govora, două milioane euro către Apele Române.

La aceastea se adaugă datorii pentru credite contractate, respectiv 72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, 4 milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost și un total de 2 milioane euro către Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.

Oltchim are și datorii de 85 milioane euro față de furnizori privați, 43 milioane euro față de clienți care au achitat în avans, 7 milioane euro pentru salarii și impozite aferente, 4 milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobânzi credite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se schimbă totul din 1 iunie. Românii, obligați să accepte. Guvernul a dat ordin
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro