ANIVERSARE ZF 15 ANI. Cele mai importante declarații ale invitaților evenimentului „15 ani de la lansarea Ziarului Financiar. România 1998, 2013, 2028”

ANIVERSARE ZF 15 ANI. Cele mai importante declarații ale invitaților evenimentului 15 ani de la lansarea Ziarului Financiar. România 1998, 2013, 2028
Publicat: 18/11/2013, 18:34
Actualizat: 20/03/2019, 20:24

La împlinirea a 15 ani de la lansarea pe piață, Ziarul Financiar a organizat un eveniment special la care au participat, printre alții viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, Vasile Iuga – country managing partner în cadrul PwC România, Mișu Negrițoiu – chairman al ING Bank și Daniel Dăianu, prim-vicepreședinte Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Evenimentul a fost deschis de către viceguvernatorul Bogdan Olteanu și de către directorul editorial al Ziarului Financiar, Cristian Hostiuc, și a continuat cu prezentarea „Raportului ZF asupra economiei Românești”. Acesta din urmă a constituit și baza de discuție pentru invitații prezenți la „15 ani de la lansarea Ziarului Financiar. România 1998, 2013, 2028”.

Urmărește aici înregistrarea transmisiei ZF Live de la BNR și prezentarea „Raportului ZF asupra economiei Românești”

Mai jos, câteva dintre cele mai importante declarații ale invitaților „15 ani de la lansarea Ziarului Financiar. România 1998, 2013, 2028”.

Bogdan Olteanu, BNR: Urmează un nou ciclu de creștere și cred că industria și serviciile au capacitatea de a relansa economia

– Fără îndoială, urmează un nou ciclu de creștere, întotdeauna urmează o nouă etapă de creștere, chiar dacă de fiecare dată în criză uităm acest lucru. Trecutul, însă, ne spune câteva lucruri despre cum se termină crizele.

– Eu văd economia românească, și în mod specific industria și serviciile, ca având capacitatea de a ne relansa și a ne scoate din criză.

– Creșterea semnificativă a exporturilor datorată creșterii industriilor cu valoare adăugată mare. Exemplul automobilelor e doar unul dintre cazuri. Ele sunt mai multe și diversificate. Scăderea importurilor s-a produs în acele domenii care sunt specifice unei economii energo-intensive și cu valoare adăugată mică. Balanța exporturilor a devenit excendentară cu două domenii care produc valoare adăugată semnificativă: transportul internațional de mărfuri (peste un miliard de euro contrubuție la contul curent) și serviciile informatice. Poate aici vedem un trend de reversare a importurilor acestor servicii.

Citește aici și alte declarații ale lui Bogdan Olteanu, invitat la evenimentul „15 ani de la lansarea Ziarului Financiar: România 1998, 2013, 2028”

Vasile Iuga, PwC România: Românii performează în business, inclusiv în multinaționale. Important e cum să punem potențialul în valoare

– România e pe o poziție geografică foarte interesantă. E o piață mare, e înzestrată cu resurse naturale și energetice, avem stabilitate macroeconomică, forță de muncă în regulă și avem atitudine pozitivă ca popor față de mediu. Românii performează în business, inclusiv în multinaționale. Important e cum să punem potențialul în valoare.

– Avem tendința să subestimăm progresele enorme făcute în ultimii 23 de ani. Democrația, chiar dacă uneori pare mai năbădăioasă, e o democrație vibrantă. Suntem membri UE, membri NATO și suntem perfect ancorați în Occident. Pilonul strategic e bine stabilit, dar pilonii solidității instituționale sunt în continuare slăbiți.

– Despre presă se spune că este câinele de pază al unei națiuni. Ziarului Financiar i-aș ura să continue să fie leul de pază al economiei românești.

– Nu sunteți doar o înșiruire de statistici, faceți parte din conștiința comunității de afaceri.

Citește aici și alte declarații ale lui Vasile Iuga, invitat la evenimentul „15 ani de la lansarea Ziarului Financiar: România 1998, 2013, 2028”

Mișu Negrițoiu, ING Bank: Mediul privat și românii au făcut mai multe pentru dezvoltarea economică decât toate guvernele

– Spre deosebire de vecinii noștri care au avut un plan coerent, noi am început fără un plan. Eu cred că românii și instituțiile private au făcut mai multe pentru România decât au făcut guvernele. Ani de zile am avut un șomaj scăzut pentru că românii și-au găsit de lucru. Fără dar și poate, transformările din România au fost majore.

– Am participat cel puțin parțial la retructurarea acestei economii. Ziarul Financiar nu este numai un ziar, este o instituție. Trebuie să felicităm Ziarul Financiar. Aproape nu s-a simțit criza într-o insituție bine crescută. ZF a contribuit la formarea instituțiilor private.

– Economia în România astăzi, este sub-dezvoltată prin structură fără dar și poate, dar are niște instituții publice foarte puternice.

– Cariera mea a evoluat în paralel cu ZF. Acum 15 ani am intrat și eu în sectorul privat. Și am văzut această dezvoltare. Contribuția pe care am avut-o în sectorul privat a fost mai importantă decât contribuția din sectorul public.

Citește aici și alte declarații ale lui Mișu Negrițoiu, invitat la evenimentul „15 ani de la lansarea Ziarului Financiar: România 1998, 2013, 2028”

Daniel Dăianu, ASF: Pe viitor nu vom mai avea rate de creștere de 6-7% pe an. Sunt nesustenabile

– În 1998 nu se terminase încă criza asiatică. Crizele erau cantonate în economiile emergente. Azi ne confruntăm cu o criză care nu s-a terminat încă, este una extrem de profundă și privește lumea industrializată.

– În ceea ce privește scrutarea viitorului, pornim de la citirea trecutului și prezentului. Orice asemenea exercițiu, liniaritatea e foarte riscantă. Intervine acest risc, dar sunt constatări care pot fi bune. Este nevoie de sisteme economice mai responsabile. Criza economică arată că avem nevoie de sisteme economice mult mai responsabile, de un big business care să fie mai atent față de preocupările cetățenilor.

– Eu nu mai cred în revenire de 5-6%, numai dacă găsim resurse extraordinare pe care să le exploatăm local. Eu cred că potențialul nostru în momentul de față e în jur de 2%, dar se poate deteriora. Putem merge spre un potențial de aproape 4%, dar cu eforturi mari, în sensul rezolvării deficiențelor din sistem

Citește aici și alte declarații ale lui Daniel Dăianu, invitat la evenimentul „15 ani de la lansarea Ziarului Financiar: România 1998, 2013, 2028”

Lansat în 1998, Ziarul Financiar apărea în ediție print cu 50 de știri de business. Acum, în 2013, Ziarul Financiar scrie zilnic 250 de știri de business care sunt distribuite către cititorii săi prin mai multe canale: print, zf.ro, ZFCorporate.ro, ZFEnglish.com, live.zf.ro (emisiunea TV online de business), versiune de mobil, aplicații de tabletă și de mobil pentru Android și iOS, newslettere, Facebook, Twitter.

Anual, ZF oferă cititorilor săi radiografii fidele ale celor mai importante sectoare din industrie, precum și clasamente sau cataloage cu oamenii care stau în spatele celor mai importante companii din România.

În cele 40-50 de evenimente organizate anual, ZF reunește peste 4.000 de oameni de business și reprezentanți ai autorităților pentru a dezbate evenimentele de actualitate din economie.

Energie, farma, bancar, digital, mobile sunt domeniile pentru care ZF dedică anual evenimente de amploare în cadrul cărora cei mai importanți jucători prezintă situații, dezbat probleme și trasează tendințe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie