„Anonima” trimisă de ANAF către 600.000 de firme private. Cum explică Fiscul de ce a „ocolit” companiile de stat

„Anonima trimisă de ANAF către 600.000 de firme private. Cum explică Fiscul de ce a „ocolit companiile de stat
Publicat: 08/11/2013, 12:28
Actualizat: 29/07/2014, 18:27

Aproximativ 600.000 de firme au primit, neanunțate, în primele zece zile ale lunii octombrie, o adresă cu caracter de atenționare, „nesemnată și neștampilată” de la ANAF, în care erau avertizate să își plătească dările la stat „înainte de a veni inspecția fiscală, sau înainte de a se trece la executarea silită”.

Informația a fost făcută publică joi de reprezentantul unei firme, în contextul unui seminar pe tema reorganizării ANAF, organizat de PricewaterhouseCoopers, și care a cerut lămuriri suplimentare de la oficialii Fiscului prezenți la eveniment.

„Noi ne-am mirat atunci când am primit adresa, care nu era semnată sau ștampilată, știind că suntem la zi cu plata datoriilor la stat”, a declarat pentru gândul reprezentanta unei firme din București care a dorit să își păstreze anonimatul.

Ion Busuioc, directorul general al Direcției Generale Asistență Contribuabili, prezent la eveniment, a ținut să liniștească spiritele și a declarat că este pentru prima dată când Fiscul trimite asemenea notificări la un „număr masiv” de firme. El spune că primele semnale sunt bune, încasările înregistrate de ANAF în octombrie se situează peste cifrele programate.

ANAF a anunțat recent că în octombrie a realizat venituri bugetare totale de 17,09 miliarde lei, în creștere cu 7,38% față de aceeași lună a anului trecut și cu 2,66% peste nivelul programat, la bugetul de stat încasând 12,13 miliarde lei, cu 8% mai mult decât în octombrie 2012.

„Anonima”, trimisă„în vederea bunei colaborări cu firmele”

La solicitarea gândul, Ion Busuioc a explicat, ulterior, zâmbind, că „anonima” a fost trimisă „în vederea bunei colaborări cu firmele”, care de altfel sunt informate periodic, pe site-ul ANAF, despre obligațiile de plată.

„Este pentru prima dată când se trimite la un număr masiv de firme, peste 600.000 de contribuabili. Au fost scoase din baza de date, s-au selectat aceste peste 600.000 de firme și s-a trimis această adresă”, a declarat directorul general al Direcției Generale Asistență Contribuabili.

El a ținut să precizeze că adresa a avut un „caracter de atenționare”. „În măsura în care considerați că aveți diferențe de impozite și taxe nedeclarate puteți să o faceți inainte de a veni inspecția fiscală. Sau inainte de a se trece la executarea silită. Care înseamnă blocări de conturi, sau alte forme de începerea urmăririi”, a relatat succint Ion Busuioc conținutul scrisorii trimise firmelor, răspunzând astfel la o întrebare adresată de gândul.

Oficialul din ANAF a motivat că adresa nu a fost semnată pentru că nu reprezintă un act administrativ fiscal, pentru că altfel cineva ar fi înțeles s-o conteste „și atât ne-ar mai fi trebuit, să ne trezim cu câteva sute de mii de contestații, că inspecția abia s-a terminat acum două luni, spre exemplu, și de ce mai trimitem o nouă adresă”.

Răspunsurile patronilor

Reacțiile patronilor au fost diferite, unii promițând, în scris, că își vor plăti datoriile după ce își vor încasa facturile de la partenerii de afaceri, în timp ce de la alte adrese Fiscului i s-a comunicat telefonic că de ani buni acolo nu mai funcționează nici o firmă.

„Înțelegem că avem niște sume neplătite, dar trebuie să înțelegeți că avem dificultăți financiare, partenerii noștri nu ne-au achitat integral facturile emise, pe măsură ce ni le vor achita, ne angajăm că vom plăti”, a povestit Busuioc conținutul unei scrisori primite la fisc drept răspuns la notificare.

Întrebat dacă ANAF va repeta măsura de atenționare, Busuioc spune că deocamdată nu a fost luată o decizie, dar că urmează să fie realizată o analiză pentru a identifica efectele adresei trimise de Fisc celor 600.000 de firme.

„Primul efect a fost că foarte mulți au sunat să întrebe de ce le-am trimis. Cineva ne-a spus că avea firma radiată din 2005, iar noi le-am spus să verifice cum figurează la Registrul Comerțului”, a arătat directorul general de la Asistență Contribuabili.

„Foarte mulți sună și spun „dom”ne, eu am cumpărat apartamentul acesta de cinci ani, am primit trei adrese pentru trei firme, nu figurează nici una aici””, a relatat Busuioc, adăugând că în asemenea cazuri Fiscul „va lua măsuri, vom identifica aceste firme, le vom declara inactive”.

„Dacă îi trimiți SNCFR-ului și vine și ia banii din buget să își plătească datoriile, ce am rezolvat?”

Întrebat de gândul de ce Fiscul nu a trimis notificarea și către companiile de stat, directorul Direcției Generale Asistență Contribuabili din ANAF a precizat că în acest caz firmele de stat ar veni să ia bani din buget să își plătească datoriile, comentând: „așa, ce am rezolvat?”

„La companiile de stat, logica ar fi destul de simplă. Dacă îi trimiți SNCFR-ului și vine și ia banii din buget să își plătească datoriile, ce am rezolvat, ziceți-mi dumneavoastră? (…) Nu întâmplător am făcut o selecție, sunt firme existente într-o anumită bază de date”, a declarat pentru gândul directorul din cadrul ANAF.

Directorul din Fisc „nu exclude” trimiterea de scrisori de atenționare și către persoane fizice

La solicitarea jurnaliștilor, directorul a explicat și cum procedează Fiscul în state dezvoltate, atunci când o firmă are datorii.

„Practica în alte state este că, dacă a trecut termenul de 25 ale luni, să zicem, pentru declarații, într-un interval relativ scurt compania este sunată de inspectorul fiscal care are în administrare compania respectivă, iar acesta îi spune „vă mulțumim că am găsit declarația dvs, ați depus-o la termen, dar nu regăsim plata”, a spus Busuioc, iar multe dintre firme se conformează și plătesc.

Întrebat de gândul dacă și persoanele fizice vor primi acasă o adresă prin care să li se reamintească faptul că au de plătit impozitele către stat, el a spus că deocamdată nu s-a luat o asemenea decizie, că „este prematur”, fiind necesar să se facă mai întâi o analiză a efectelor trimiterii scrisorii de atenționare către cele 600.000 de firme private. El a menționat însă că „nu exclude” ca și persoanele fizice să primească, la un moment dat, scrisori de atenționare de la ANAF.

„Se pot întâmpla și erori”

Într-o discuție cu jurnaliștii, Ion Busuioc, Directorul general al Direcției Generale Asistență Contribuabili din ANAF a admis că „se pot întâmpla foarte multe erori” în activitatea funcționarilor din administrația fiscală, dând exemplu o experiență proprie.

El a relatat că, în urmă cu câțiva ani, când a dorit să își vândă apartamentul, funcționarii de la fisc i-au transmis că în baza de date el figura cu o amendă de circulație rutieră, mai veche, neplătită, chiar dacă el o achitase.

„Eu vă spun o experiență proprie, de exemplu. În urmă cu mai mulți ani am vrut să vând apartamentul. M-am dus la administrația fiscală și mi-au zis că figurez cu o amendă. Sunt șofer, asta este. Mi-au spus că în anul 2003, iar asta se întâmpla în 2006 sau 2007, am avut un radar (o amendă de circulație). Am copia în mașină, v-o aduc imediat, le-am spus. Dar asta trebuia să o aibă primăria în evidență, pentru că era achitată. De asta spun, că se pot întâmpla foarte multe erori”, a relatat el.

Sfatul către contribuabilii persoane fizice: „Dacă desfășurați o activitate de care Fiscul nu știe, ar fi bine să știe!”

Pe de altă parte, întrebat de gândul care este gradul de conformare a contribuabililor persoane fizice la plata impozitelor către stat, Directorul de la Direcția Asistență Contribuabili a arătat că există o problemă a veniturilor nedeclarate și a avut și un sfat pentr români.

„La persoanele fizice eu am o problemă cu gradul de detectare. În sensul că dacă dvs desfășurați o activitate de care Fiscul nu știe, ar fi bine să știe. Asta înseamnă detectare”, a conchis Ion Busuioc.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...