ANRE a semnat contractul pentru platforma ce va permite schimbarea furnizorilor de curent și gaze în 24 de ore. Care este bugetul alocat

ANRE a semnat contractul pentru platforma ce va permite schimbarea furnizorilor de curent și gaze în 24 de ore. Care este bugetul alocat
Sursa foto: ANRE - caracter ilustrativ
Publicat: 28/09/2021, 14:25

Consumatorii români de energie electrică și gaze naturale își vor putea schimba furnizorii de acasă, online, pe o platformă informatică, fără să stea la cozi, în termen de 24 de ore și nu 21 de zile, termenul maxim actual. Această facilitate este obiectivul proiectului anunțat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei anul trecut, care a ajuns, marți, în faza de semnare a contractului de servicii.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat, marți, finalizarea procedurii de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de servicii pentru realizarea și implementarea unei „Platforme online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național (POSF)”.

Durata de implementare

Această plaformă face parte din proiectul „Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale”, , lansat de ANRE în iulie anul trecut, confinanțat în proporție de 98% din Fondul Social European, prin POCA 2014 – 2020.

Valoarea totală a proiectului este de 19,92 milioane de lei, din care cheltuieli totale nerambursabile 19,52 milioane de lei și cheltuieli din contribuție proprie de aprope 398.500 de lei. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, respectiv 02 iulie 2020 – 30 iunie 2022.

Contractul semnat marți de prețedintele ANRE. Dumitru Ciriță, și directorul general Metaminds – firma cîștigătoare a licitației deshise, Andrei Cruceru, are o valoare de 10,84 milioane de lei, fără TVA, iar durata contractului este de 11 luni.

Potrivit ANRE, platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național (POSF) este necesară în vederea îndeplinirii obiectivului general al proiectului. „Astfel, adoptarea unor măsuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toți consumatorii implicați în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică/gaze naturale prin implementarea unei soluții informatice intuitive și inovative, va conduce la realizarea interoperabilității datelor referitoare la schimbarea furnizorului din punct de vedere al formatului, precum și la reducerea termenului actual de 21 de zile în vederea îndeplinirea noilor cerințe europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 h”, se arată în comunicatul ANRE.

Obligatorie pentru furnizori și distribuitori, nu pentru clienți

Conform reprezentanților autorității de reglementare, această inițiativă demonstrează, încă o dată, importanța pe care ANRE o acordă optimizării proceselor operaționale din piața de energie, în scopul diminuării birocrației și consolidării concurenței, prin reducerea duratei de schimbare a furnizorului în beneficiul consumatorului final.

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a explicat, în cadrul conferinței „Energy Now II Edition” organizată de Gândul în 19 martie, cum va funcționa această platformă. Potrivit oficialului, platforma informatică anunțată în iulie anul trecut, pentru care ANRE a primit o finanțare europeană, în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă, nu este una de tranzacțioare, ci una prin care se va putea face contractarea pentru serviciul de distribuție și trecerea de la un furnizor la altul, pentru piețele de gaze și energie electrică.

„În niciun caz nu o să facem o platformă de tranzacționare pentru că nu este sarcina noastră să creem platforma de tranzacționare și în niciun caz nu o să fim concurenții altor companii care doresc să-și dezvolte asemenea platforme de tranzacționare”, a spus vicepreședintele ANRE.

Potrivit președintelui ANRE, această platformă informatică nu va fi obligatorie pentru clienți, nu va fi singura modalitate pentru a-și schimba furnizorul, care au la dispoziție și metodele clasice. Aici consumatorul va putea vedea ofertele din comparatoare de preț și chiar să semneze electronic. „În schimb, furnizorii și distribuitorii implicați în această schimbare vor fi obligați să folosească această platformă pentru a înregistra contractele și pentru a urmări migrația clienților de la un furnizor la altul”, a subliniat oficialul ANRE.

Piața energiei electrice s-a liberalizat complet de la 1 ianuarie, iar clienții pot să își aleagă furnizorul în funcție de oferta comercială sau să rămână la actualul furnizor și să aibă contracte de serviciu universal.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?