ANRE a semnat contractul pentru platforma ce va permite schimbarea furnizorilor de curent și gaze în 24 de ore. Care este bugetul alocat

ANRE a semnat contractul pentru platforma ce va permite schimbarea furnizorilor de curent și gaze în 24 de ore. Care este bugetul alocat
Furnizorii trebuie să asigure un nivel garantat de calitate pentru toți consumatorii de energie electrică și gaze naturale / Sursa foto: ANRE - caracter ilustrativ
Publicat: 28/09/2021, 14:25

Consumatorii români de energie electrică și gaze naturale își vor putea schimba furnizorii de acasă, online, pe o platformă informatică, fără să stea la cozi, în termen de 24 de ore și nu 21 de zile, termenul maxim actual. Această facilitate este obiectivul proiectului anunțat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei anul trecut, care a ajuns, marți, în faza de semnare a contractului de servicii.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat, marți, finalizarea procedurii de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de servicii pentru realizarea și implementarea unei „Platforme online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național (POSF)”.

Durata de implementare

Această plaformă face parte din proiectul „Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale”, , lansat de ANRE în iulie anul trecut, confinanțat în proporție de 98% din Fondul Social European, prin POCA 2014 – 2020.

Valoarea totală a proiectului este de 19,92 milioane de lei, din care cheltuieli totale nerambursabile 19,52 milioane de lei și cheltuieli din contribuție proprie de aprope 398.500 de lei. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, respectiv 02 iulie 2020 – 30 iunie 2022.

Contractul semnat marți de prețedintele ANRE. Dumitru Ciriță, și directorul general Metaminds – firma cîștigătoare a licitației deshise, Andrei Cruceru, are o valoare de 10,84 milioane de lei, fără TVA, iar durata contractului este de 11 luni.

Potrivit ANRE, platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național (POSF) este necesară în vederea îndeplinirii obiectivului general al proiectului. „Astfel, adoptarea unor măsuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toți consumatorii implicați în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică/gaze naturale prin implementarea unei soluții informatice intuitive și inovative, va conduce la realizarea interoperabilității datelor referitoare la schimbarea furnizorului din punct de vedere al formatului, precum și la reducerea termenului actual de 21 de zile în vederea îndeplinirea noilor cerințe europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 h”, se arată în comunicatul ANRE.

Obligatorie pentru furnizori și distribuitori, nu pentru clienți

Conform reprezentanților autorității de reglementare, această inițiativă demonstrează, încă o dată, importanța pe care ANRE o acordă optimizării proceselor operaționale din piața de energie, în scopul diminuării birocrației și consolidării concurenței, prin reducerea duratei de schimbare a furnizorului în beneficiul consumatorului final.

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a explicat, în cadrul conferinței „Energy Now II Edition” organizată de Gândul în 19 martie, cum va funcționa această platformă. Potrivit oficialului, platforma informatică anunțată în iulie anul trecut, pentru care ANRE a primit o finanțare europeană, în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă, nu este una de tranzacțioare, ci una prin care se va putea face contractarea pentru serviciul de distribuție și trecerea de la un furnizor la altul, pentru piețele de gaze și energie electrică.

„În niciun caz nu o să facem o platformă de tranzacționare pentru că nu este sarcina noastră să creem platforma de tranzacționare și în niciun caz nu o să fim concurenții altor companii care doresc să-și dezvolte asemenea platforme de tranzacționare”, a spus vicepreședintele ANRE.

Potrivit președintelui ANRE, această platformă informatică nu va fi obligatorie pentru clienți, nu va fi singura modalitate pentru a-și schimba furnizorul, care au la dispoziție și metodele clasice. Aici consumatorul va putea vedea ofertele din comparatoare de preț și chiar să semneze electronic. „În schimb, furnizorii și distribuitorii implicați în această schimbare vor fi obligați să folosească această platformă pentru a înregistra contractele și pentru a urmări migrația clienților de la un furnizor la altul”, a subliniat oficialul ANRE.

Piața energiei electrice s-a liberalizat complet de la 1 ianuarie, iar clienții pot să își aleagă furnizorul în funcție de oferta comercială sau să rămână la actualul furnizor și să aibă contracte de serviciu universal.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Irina Fodor, dată afară de la Asia Express, ca să revină Gina Pistol?
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
Vaccinul anti-COVID cu cea mai scăzută rată de eficiență împotriva infecției. Sute de mii de...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Walter Zenga are o nouă iubită româncă. Fotomodelul în vârstă de 31 de ani e...
Când dau elevii TEZELE pentru semestrul I, de fapt?! Anunţul făcut de ministrul Educaţiei
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
DACIA recheamă în service mii de mașini. Care este motivul incredibil?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
SONDAJ. Cu cine ar vota românii acum, în cazul unor alegeri. Încrederea românilor în Klaus...
Irina Fodor, dată afară de la Asia Express, ca să revină Gina Pistol?
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
BOMBĂ! Legea pensiilor suferă o schimbare majoră. Intră în vigoare din 2023, toți românii se...
Lovitură! SENATUL a RESPINS obligativitatea CERTIFICATULUI VERDE la LOCUL de MUNCĂ
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
Veste ȘOC despre mama gemenilor care au murit în urma căderii de la etajul 10....
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată lumea
Bomba zilei vine de la Pfizer. Toți românii trebuie să afle adevărul. „Este definitiv”
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...