ANRM: România, pe locul 3 în topul european al țărilor cu cele mai mari rezerve de gaze de șist

ANRM: România, pe locul 3 în topul european al țărilor cu cele mai mari rezerve de gaze de șist
Publicat: 23/07/2013, 16:50
Actualizat: 29/07/2014, 00:18

România are rezerve recuperabile de gaze de șist de 1.444 miliarde de metri cubi, clasându-se pe locul al treilea în Europa, potrivitsite-ul infogazedesist.eu, proiect lansat deANRM care va derula, în perioada iulie-noiembrie, o campanie de informare cu privire la gazele de șist.

Campania se va desfășura în principal în zonele în care sunt concesionate perimetre cu potențial de resurse neconvenționale, respectiv Bârlad (județul Vaslui) și Dobrogea, informează Mediafax.

România se situează pe locul al treilea în Europa după rezervele recuperabile de haze de șist, după Polonia și Franța. Această cantitate ar putea să acopere consumul național de gaze pentru 100 de ani, reiese din datele Autorității Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), preluate de la Administrația americană pentru informație în domeniul energiei EIA.

Polonia ar avea rezerve de gaze de șist de 4.190 miliarde de metri cubi, iar Franța de 3.879 miliarde de metri cubi. Alte state cu astfel de resurse sunt Danemarca (906 miliarde metri cubi), Olanda
(736), Marea Britanie (736), Suedia (283), Spania (226), Bulgaria (481) și Germania (481).

Chevron a obținut acordul de mediu

În România, compania americană Chevron a obținut, în 11 iulie, acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj și explorare a gazelor de șist în trei zone din județul Vaslui. Chevron mai deține concesiuni și în Dobrogea. Chevron intenționează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puț de explorare a gazelor de șist în județul Vaslui și va iniția studii seismice pentru cele trei perimetre din județul Constanța.

În ceea ce privește petrolul prins sub formațiuni de rocă de șist în România, EIA estimează un volum de 300 milioane de barili, față de rezerve dovedite estimate la 600 milioane de barili din alte tipuri de zăcăminte.

Astfel, potrivit estimărilor instituției americane, explorarea zăcămintelor de șist ar crește cu 50% rezervele de petrol ale României și de peste 10 ori rezervele de gaze naturale.

Franța, locul I in top

Franța are cele mai mari rezerve recuperabile de petrol de șist, respectiv de 4.700 milioane de barili, urmată dePolonia (3.300 de milioane) și Olanda (2.900 milioane).

Marea Britanie și Germania dețin rezerve recuperabile de petrol de șist de câte 700 milioane barili, Bulgaria (200) și Spania (100).

SUA dețin cele mai mari rezerve de gaze de șist din lume, urmate de China, Argentina, Algeria, Canada și Mexic. În privința petrolului din zăcăminte de șist, Statele Unite sunt urmate de Rusia, China, Argentina și Libia.

Austria: OMV explorează gaze de șist. Bulgaria: Deși există interdicții, se face explorare

În prezent, Austria are în derulare activități de explorare a gazelor de șist, iar în acest sens compania OMV cercetează un bazin lângă Viena, potrivit Agerpres.

În Bulgaria, există interdicții prin moratoriu privind aplicarea metodei ‘fracking’ /fracturare hidraulică, n.r./, însă explorarea este în plină desfășurare în zona Novi Pazar, concesiune Chevron, precum și în alte cinci perimetre.

Deși are un potențial enorm, evaluat la 5,1 trilioane metri cubi gaze de șist, Franța nu a autorizat explorări din cauza presiunilor celor din Green Party care l-au determinat pe președintele Hollande să mențină interdicția, în pofida rezultatelor studiului guvernamental ‘Raportul Gallois’ care avizează utilizarea fracturării hidraulice.

Germania: Exxon va explora cu zece sonde

Pe de altă parte, Germania a concesionat o suprafață .000 km pătrați companiei Exxon Mobil în bazinul Saxoniei de Jos, unde sunt planificate să fie executate zece sonde de explorare.

Datele publicate pe infogazedesist.eu arată faptul că Ungaria a forat, în anul 2009, prima sondă în Bazinul Mako (Mako Trough), iar lucrările au fost realizate de către ExxonMobil.

În cazul Irlandei, este valabilă din 2011 o concesiune a 495 kmp în Bazinul Clare, acordată companiei Enegi Oil. De asemenea, autoritățile irlandeze au aprobat o licență pe o suprafață de 1.630 kmp companiilor Tamboran Resources and Lough Allen Natural Gas Company în Bazinul Carbonifer de Nord-Vest.

Pe teritoriul Olandei, mai mulți operatori au obținut licențe pentru explorare, fiind planificată și o sondă în Boxtel, dar lucrările au fost stopate de către Guvern. În data de 16 ianuarie 2013, Henk Kamp, ministrul Afacerilor Economice al Olandei a discutat în Camera Inferioară a Parlamentului Olandei despre politica energetică, în care a subliniat importanța combustibililor fosili între care și gazul de șist. Pornind de la experiența și succesul SUA asupra impactului pozitiv economic și de mediu, Olanda trebuie să se facă un studiu de evaluare a riscului exploatării gazului de șist.

Polonia: 104 concesiuni pentru explorare

Polonia este țara cea mai avansată la capitolul explorare și cea mai puternică susținătoare a dezvoltării acestei resurse neconvenționale în Uniunea Europeană /UE/, conform portalului de informare al ANRM, citat de Agerpres.

Resursele Poloniei sunt localizate în trei bazine – Baltic (nord), Lublin (sud) și Podlasie (est), dar activitatea de concesionare și prospectare e concentrată pe primele două. În conformitate cu raportul Departamentului de Energie al SUA, în această țară există cele mai mari rezerve de gaze de șist, fiind calculate circa 22,45 trilioane mc de gaze de șist, dintre care 5,3 trilioane mc pot fi imediat exploatate.

Pe teritoriul Poloniei operează numeroase companii din domeniu, în bazinele Mării Baltice, Lublin Voivodeship și Podllaski Voivodeship, cum ar fi: Halliburton, ExxonMobil, Marathon Oil, Chevron, BNK Petroleum, ConocoPhilips. Până la ora actuală, ministerul polonez al Mediului a emis 104 concesiuni pentru prospectarea și explorarea gazului de șist.

SUA, cel mai mare producător de gaze naturale din lume

Totodată, SUA au devenit cel mai mare producător de gaze naturale din lume și și-au asigurat securitatea energetică prin exploatarea la scară largă a zăcămintelor de șist, printr-un proces tehnic considerat periculos pentru mediu.

Industria gazelor de șist este contestată de activiștii de mediu, care susțin că accesarea zăcămintelor, mai greu accesibile față de depozitele tradiționale de gaze naturale, poate contamina apele subterane cu substanțe chimice.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara, în 9 iulie, că nu există „niciun fel de risc” pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor în cazul explorării gazelor de șist și că „pozițiile” exprimate de vasluieni în dezbaterile publice sunt „în procent de 99,9% legate de exploatarea gazelor de șist, nu de explorare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri