Anul 2013 pentru bugetari: fără tichete de masă, cadou și vacanță, gratuități limitate la CFR, angajări înghețate

Anul 2013 pentru bugetari: fără tichete de masă, cadou și vacanță, gratuități limitate la CFR, angajări înghețate
Publicat: 12/12/2012, 16:14
Actualizat: 29/07/2014, 19:55

Guvernul nu va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanță, va sista în continuare plata unor indemnizații lunare reparatorii pentru o categorie de revoluționari, va limita gratuitățile la transportul feroviar și va păstra înghețate angajările în sistemul public.

Aceste drepturi nu au mai fost acordate începând cu anul 2009, iar actualul guvern intenționează să blocheze plățile și anul viitor, conform unui proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Finanțelor.
Surse oficiale au declarat că proiectul de ordonanță a fost aprobat de Guvern în ședința de miercuri.
Documentul stabilește categoriile de plăți și facilități care nu vor fi acordate nici anul viitor, după modelul aplicat în ultimii ani de fostele guverne.

Astfel, instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii înființate pe lângă instituțiile publice, cu excepția instituțiilor finanțate integral din venituri proprii, nu vor acorda nici anul viitor tichete de masă pentru angajați.
De asemenea, în bugetele acestor instituții nu vor fi prevăzute sume pentru acordarea de tichete-cadou și tichete de vacanță.

Fostul guvern hotărâse totodată că indemnizațiile lunare reparatorii destinate unei anumite categorii de revoluționari, prevăzute în Legea recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987, nu se acordă. Indemnizația era destinată persoanelor care au obținut titlul de „Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite”, atribuit celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat și condus grupuri sau mulțimi de oameni, au construit și menținut baricade împotriva forțelor de represiune ale regimului totalitar comunist, dacă au un venit mai mic decât salariul mediu brut pe economie. De aceleași drepturi ar fi trebuit să beneficieze și copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstă, dacă nu sunt încadrați în nici o formă de învățământ ori nu realizează venituri, din motive neimputabile lor.

Proiectul elaborat de Ministerul Finanțelor relevă că prevederea care stabilea că aceste indemnizații nu sunt acordate în 2012 va fi aplicată și anul viitor.

De asemenea, Guvernul va limita și anul viitor reducerile de tarife sau, după caz, gratuitățile la transportul feroviar în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, conform OG 112/1999 privind călătoriile gratuite în interes de serviciu și în interes personal pe căile ferate române, și va îngheța în continuare angajările în sistemul public.

Astfel, prevederea care stabilește și în prezent că se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritățile și instituțiile publice, cu excepția celor aprobate de Guvern prin memorandum, va fi valabilă și anul viitor. Prin excepție, ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maxim 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta, dar numai în condițiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. Pentru posturile din sistemul de învățământ de stat, urmărirea încadrării în procentul de maxim 15% se realizează la nivelul întregului sistem.

Guvernul poate aproba punctual, prin hotărâre, ocuparea posturilor vacante din anumite domenii de activitate sau pentru anumite categorii de personal, cu condiția încadrării în cheltuielile de personal.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Lege nouă pentru cei care stau la bloc. Va fi interzis pentru administratorii de bloc...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×