Anunțul Euroins, după ce Astra Asigurări a intrat în faliment

Redactor:
Emil Popescu
Anunțul Euroins, după ce Astra Asigurări a intrat în faliment
Anunțul Euroins, după ce Astra Asigurări a intrat în faliment

„Adunarea generală a acționarilor Euroins Romania a votat pe 8 octombrie mărirea capitalului social al societății cu 200 de milioane de lei, documentația fiind înregistrată la Registrul Comerțului pe 12 octombrie. Pe lângă mărirea de capital de 200 de milioane de lei, performanța Euroins Romania s-a îmbunătățit semnificativ în cursul anului 2015, așa cum o arată următorii indicatori: frecvența daunelor pe segmentul RCA a scăzut cu peste 30%; numărul de petiții depuse la ASF a scăzut cu peste 72%; rezerva medie de daună este mai mare decât dauna medie plătită; situația financiară pentru trimestrul II 2015 arată un rezultat pozitiv”, a comunicat compania.

Reprezentantii asiguratorului apreciaza ca măsurile vor conduce la respectarea tuturor cerințelor de reglementare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis miercuri deschiderea procedurii de redresare financiară pentru Euroins România, vizând restabilirea situației financiare a companiei, în termen de un an.

„Decizia ASF se bazează pe concluziile unui raport de control privind activitatea și managementul financiar al EUROINS, care a scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului. De asemenea, Consiliul ASF a avut în vedere identificarea, pe baza situațiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de acționarii societății pentru luna octombrie a acestui an, în contextul cerințelor suplimentare de lichiditate și de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II”, arată ASF, într-un comunicat.

În termen de 20 de zile de la data comunicării deciziei, Consiliul de Administrație al Euroins este obligat să transmită ASF planul de redresare, care să includă atât o estimare a resurselor financiare cu care se intenționează corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare, cât și un program de stingere a datoriilor.

De asemenea, compania va transmite lunar către ASF un raport privind stadiul realizării măsurilor pe care societatea și le va asuma prin planul de redresare.

„Decizia ASF constituie o măsură prudențială adoptată în scopul redresării financiare a societății și al restabilirii indicatorilor prudențiali. EUROINS are în continuare dreptul de a desfășura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate polițele deja emise rămân valabile până la data expirării”, mai arată ASF.

La 20 august, ASF a anunțat că Euroins trebuie să refacă planul de măsuri de redresare pe care l-a propus autorității, după testele de stres BSR (Balance Sheet Review), întrucât acesta nu acoperă integral necesitățile de ajustare rezultate din exercițiul BSR.

Planul inițial prevede două majorări de capital social de câte 100 milioane de lei, până la 31 decembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016, precum și un nou contract de reasigurare pentru RCA.

„Termenele propuse de societate în calendarul majorărilor de capital social depășesc termenul de 3 luni de la data publicării rezultatelor exercițiului BSR (15 octombrie 2015), iar suma totală prezentată de companie în acest calendar de majorări este insuficientă pentru restabilirea atât a deficitului de capitaluri proprii (Solvabilitate I), cât și a fondurilor proprii (Solvabilitate II). Ca urmare, ASF a solicitat refacerea planului de măsuri în vederea reanalizării”, arăta atunci ASF.

Reprezentanții Euroins au susținut, după prezentarea rezultatelor testelor de stres, că situația companiei s-a îmbunătățit semnificativ față de prima jumătate a anului trecut, la care sunt raportate rezultatele exercițiului BSR, întrucât și-a majorat capitalul social la sfârșitul anului trecut cu 100 milioane lei, la 220 milioane lei, și vrea să-l crească până la finele lui 2015 cu încă 100 milioane lei.

Tags:
Inchide