Anunțul lui Teodorovici pentru toți cei afectați de modificările fiscale. Cum își vor putea recupera banii plătiți în plus

Redactor:
Dan Straut
Anunțul lui Teodorovici pentru toți cei afectați de modificările fiscale. Cum își vor putea recupera banii plătiți în plus
Detalii pe gândul

„Nimeni nu va avea de pierdut, nici cei care sunt acum în concedii medicale sau la care au fost deja tăieri din salarii. Contribuțiile vor fi plafonate la nivelul celor plătite în anul 2017, iar diferența respectivă se va recupera. Cei care sunt deja afectați vor putea depune declarație rectificativă, astfel încât să-și recupereze sumele”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.

„Sâptămâna viitoare vom ieși cu un act normativ. Dacă sunt diferențe și apar obligații în plus, acestea se plafonează. Noul mecanism va fi aplicat astfel încât cei aflați deja în concediu să nu aibă mai mult de plătit față de anul trecut. Acest mecanism va fi făcut public și explicat săptămâna viitoare”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Eugen Teodorovici a mai declarat și miercuri că toate lucrurile care acum sunt controversate în legătură cu regimul fiscal privind declararea și plata veniturilor, generate de Formularul 600, vor fi clarificate săptămâna viitoare, astfel încât niciun contribuabil să nu fie afectat.

„Într-un timp foarte scurt, săptămâna viitoare, vom prezenta un document public, astfel încât în prima parte a lunii martie să avem o decizie adoptată și totul să fie foarte clar”, a declarat, miercuri, Eugen Teodorovici.

Oficialul a precizat că lucrurile vor fi clarificate în luna martie „tocmai pentru a nu depăși termenul de 90 de zile (de la începutul anului) în care contribuabilii cu venituri din activități independente își păstrează calitatea de asigurați în sistemul public de sănătate”.

Potrivit ministrului Finanțelor, vor exista „câteva principii” în baza cărora se vor clarifica, în viitorul act normativ, lucrurile care acum sunt în suspensie. Redăm, în continuare, precizările ministrului:
– „Din cele 5 formulare ANAF în care se declară veniturile va mai rămâne unul singur”
– „Se va merge pe estimare (n.n.- a veniturilor), deci fiecare va depune o singură declarație și va avea o singură plată pe an. Vor exista declarații rectificative”
– „Cei care au depus Formularul 600 (38.000 de contibuabili) nu mai depun decât dacă suma este mai mare”
– „Nu își pierde nimeni calitatea de asigurat. Suntem în termen de 90 de zile și nimeni nu pierde calitatea de asigurat la sănătate”.

„Săptămâna aceasta definitivăm mecanismul respectiv și apoi începe discuția publică pe fiecare propunere în parte”, a spus Teodorovici.

„Astăzi, un salariat plătește contribuție la cât câștigă, dar pe PFA – cu câștiguri uneori mult mai mari – se plătește la suma minimă, la 1.900 de lei. Este corect așa? Nu e corect, și lucrurile acestea se vor reolva”, a mai spus ministrul, precizând că obligația de completare a Formularului 600 le revine numai contribuabilior care au realizat un venit de peste 1.900 de lei lunar în 2017.

Eugen Teodorivici a mai dat asigurări că se vor rezolva, totodată, și „sincopele” din noua Lege a salarizării. „Au fost mereu nemulțumiți în sistem și trebuia făcută o lege clară și așezată pe mai mulți ani. Astăzi avem o lege a salarizării, un document complex. Sunt sincope, dar cazurile sunt mici, sub 3 la sută. Punctual, am început să rezolvăm aceste situații – vorbesc de mame, bolnavi de cancer și bolnavi – să fie reglementate ca nimeni să nu piardă față de ceea ce a avut anul trecut”.

„În 2015, deficitul bugetului de pensii era de 18 miliarde de lei; astăzi, cu transferul contribuțiilor, deficitul scade la 7 miliarde de lei”, a mai precizat, miercuri, ministrul Finanțelor.

BOMBĂ! I-a oferit 500 de euro pentru o oră de amor. Este soţie de fotbalist...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasă vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Restricţii pe litoral de 1 Mai. Până la ce oră vor avea voie turiştii să...
Ucraina cere sprijinul NATO contra Rusiei. Kievul evocă angajamentul summitului de la Bucureşti
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Ce moștenire a lăsat Prințul Philip. Averea uriașă pe care a avut-o
Mesajul uluitor lăsat de un bărbat pe un site pentru adulți după ce și-a găsit...
Cozmin Gușă, în această seară, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”: „Adrian Năstase m-a...
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care majoritatea românilor îl mănâncă în...
Inchide