ASF a dat amenzi de sute de mii de lei și a retras avizele conducerii unui fond de pensii private și a sesizat Fiscul și procurorii. Ce nereguli au descoperit

ASF a dat amenzi de sute de mii de lei și a retras avizele conducerii unui fond de pensii private și a sesizat Fiscul și procurorii. Ce nereguli au descoperit
Sursa foto: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 13/05/2022, 20:39
Actualizat: 13/05/2022, 20:40

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sancționat conducere unei societăți de administrare a fondurilor de pensii private și, mai mult, a sesizat și Fiscul și procurorii după ce au constatat, în urma unui control, că directorul general și membrii Consiliului de Administrație al societății au încălcat regulile de guvernanță corporativă și cele privind evidența situațiilor contabile ale administratorului.

Conducerea unuia dintre cele șapte fonduri de pensii obligatorii adminsitrate privat – Pilonul II, la care contribuie deja 7,79 milioane de partipanți – a primit sancțiuni fără precedent în urma celui mai recent control efectuat de autoritatea de reglementare a acestei pieței.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a efectuat un control permanent la societatea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., în urma căruia A.S.F. a constatat că directorul general și membrii Consiliului de Administrație al societății au încălcat regulile de guvernanță corporativă și cele privind evidența situațiilor contabile ale administratorului, a transmis instituția, vineri.

Mai mult, Consiliul ASF a sesizat Agenția Națională de Administrare Fiscală și procurorii în urma verificărilor făcute. „Noi am dat sancțiuni în limita atribuțiilor noastre și am sesizat și alte instituții competente. Sunt mai multe indicii că activele au fost folosite în contra intereselor societății”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Apostol, pentru Gândul.

Ce sancțiuni a primit conducerea societății

Conform sursei citate, ăn sarcina directorului general s-au reținut fapte contravenționale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raționament economic, contravin funcționalității conturilor și care nu reflectă situația reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.

În plus, în sarcina membrilor Consiliului de Administrație al societății s-au reținut fapte contravenționale, din care rezultă că aceștia nu au asigurat un management prudent şi corect al administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., fapt ce a afectat patrimoniul administratorului.

Astfel, Consiliul ASF a decis, potrivit prevederilor legale, sancționarea Directorui general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A, Alina Cecilia Andreescu, cu amendă contravențională de 100.000 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare;

Alți trei membri ai Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A au fost amendați cu amenzi contravențională în cuantum de 60.800 de lei și 55.500 de lei și aceeași interdicție pentru 180 de zile. Este vorba de Laurent Simon Doubrovine, Raluca Ioana Moise și Arnaud Charles Marie René Brière de la Hosseraye.

În plus, cu această ocazie Consiliul ASF a reevaluat membrii structurii de conducere ale căror autorizații erau în vigoare la data de 11 mai și a a hotărât:

  • Retragerea aprobării acordate doamnei Alina Cecilia Andreescu, în calitate de Director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.
  • Retragerea aprobării acordate doamnei Raluca Ioana Moise, în calitate de Membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.;
  • Retragerea aprobării acordate domnului Arnaud Charles Marie René Brière de la Hosseraye, în calitate de Membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.

„Sancțiunile aplicate nu au vizat activitatea desfășurată de societatea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. în legătură cu administrarea fondurile de pensii private. Interesele participanților și activele fondurilor, care sunt separate de activele administratorului, nu au fost afectate”, a precizat ASF.

Cât de performant este fondul vizat de sancțiuni

Conform datelor de pe site-ul oficial, BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. este o societate pe acţiuni care are ca activitate principală administrarea fondurilor de pensii) private, pilonul II si pilonul III.

BRD Pensii reuneşte experienţa şi valorile a două mari companii, lideri în domeniul lor: experienţa bancară a BRD – Groupe Société Générale şi experienţa în pensii şi asigurări de viaţă a Sogecap.

La ultima raportare de pe site, din 6 mai, administratorul Fondului de Pensii Administrat Privat BRD, BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A, anunța o scădere față de raportarea precedentă, din 29 aprilie.

Situatia valorii activului net

  • Valoare activ total: 3.476.571.577,24 lei (-2,41%)
  • Valoare activ net: 3.476.399.477,52 lei (-2,39%)
  • Valoare unitate de fond: 22,519199 (-2,39%)
  • Numar de unitati de fond: 154.374.919,277200 (0%)

Fondul de Pensii al BRD, în cazul pilonului II, este pe ultimul loc din cele șapte, în privința performanțelor, conform datelor oficiale din rapoartele ASF.

Astfel, la 10 mai, Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) – în funcție de care participanții își pot calcula suma acumulată la pensia privată obligatorie – era la fondul de pilon II al BRD de doar 22,2953 lei, față de 24,97, cât era al fondului de pe primul loc, și în scădere față de cea raportată de adminsitratori în 6 mai.

Este o valoare care s-a redus față de finalul anului trecut, coform raportulului ASF privind piața pensiilor private din România. În cei aproximativ 14 ani care au trecut de la înființarea sistemului, valoarea activului unitar net a crescut de la 10 lei la peste 28,5 lei, potrivit ASF.

La 31 martie, fondul BRD de pilon II avea cota de piață cea mai mică, de 6,55%, cu ai săi aproape 511.000 participanți.

Într-un răsuns pentru Economedia, Reprezentanții BRD Pensii Private au trasmis că „membrii Consiliului de Administrație au decis să demisioneze pentru a evita orice potențial conflict de interese în timpul investigației. Noi administratori sunt în curs de numire, sub rezerva validării Autorității de Supraveghere Financiară, în cadrul planurilor de succesiune ale companiei”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron