Astra Asigurări are conturile blocate și trebuie să plătească CNADNR suma de 95 milioane de lei

Astra Asigurări are conturile blocate și trebuie să plătească CNADNR suma de 95 milioane de lei
Publicat: 09/04/2015, 10:35

Astra Asigurări va plăti CNADNR în perioada următoare suma de 95 milioane de lei, în baza executării unei polițe, după ce marți toate conturile asigurătorului au fost blocate în urma declanșării procedurii de executare silită prin înființarea popririi asupra acestora.

„CNADNR a obținut în justiție o hotărâre judecătorească definitivă și executorie care a obligă Astra la plata sume de 95 milioane de lei, în baza unei polițe. KPMG, în calitate de administrator special al societății Astra Asigurări, a informat ASF că un executor judecătoresc a blocat marți conturile Astra prin înființarea popririi asupra acestora. În perioada următoare, Astra va efectua plata acestei sume. Astra a atacat sentința prin recurs, care nu s-a încheiat”, a declarat pentru MEDIAFAX prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca-Constantinescu.

ASF a anunțat, printr-un comunicat, că a audiat și dezbătut informarea KPMG cu privire la declanșarea urmăririi silite de către BEJ Trancă Bogdan Ovidiu în favoarea creditorului CNADNR, respectiv declanșarea procedurii de executare silită prin înființarea popririi asupra tuturor conturilor.

În octombrie 2014, Curtea de Apel București a respins apelul Astra Asigurări împotriva unei sentințe a instanței din decembrie 2013 prin care asigurătorul a fost obligat să plătească CNADNR aproape 95 de milioane de lei.

La finele anului 2013, Tribunalul București a admis cererea de chemare în judecată formulată în martie 2013 de CNADNR în contradictoriu cu Astra și a obligat compania de asigurări la plata către CNADNR a sumei de 93,93 milioane de lei, cu titlu de garanție, și a sumei de 955.749 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

Astra trebuie să achite către CNADNR suma de 93,93 milioane de lei în baza unei polițe emise în favoarea Romstrade, companie aflată în insolvență, pentru realizarea unui tronson de autostradă.

„Curtea de Apel București a respins apelul formulat de societate și cererea societății de acordare a cxheltuielilor de judecată ca nefondate. Hotărârea Curții de Apel București este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile de la data comunicării”, se arăta într-un document transmis de Astra Bursei de Valori București (BVB) în octombrie 2014.

Compania a informat că își rezervă dreptul de a exercita căile de atac la decizia instanței.

Pretențiile solicitate Astra Asigurări în 2.886 de dosare se ridică la 1,08 miliarde de lei, din care 151 milioane de lei pentru două polițe emise pentru Romstrade în favoarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, reiese din datele asigurătorului, prezentate în luna august 2014.

Tot în decembrie 2013, Tribunalul București a admis cererea CNADNR pentru constituirea de sechestru asigurător pe bunuri ale Astra până la concurența sumei de 93,9 milioane de lei. În luna aprilie 2014, tribunalul a respins un apel al Astra împotriva sechestrului, ca fiind nefondat.

Astra este cel mai mare asigurător local după nivelul subscrierilor aferente anului 2013. În 2014, compania s-a plasta pe locul 3, după Allianz-Țiriac și Omniasig.

Cu un capital social de 257,8 milioane de lei, societatea este controlată de The Nova Group Investments România SA – 72,754% și Epsilon Estate Provider SRL- 26,289%, alături de mai multe persoane fizice și juridice, cu o participație reprezentând 0,957% din capitalul social. Cele două societăți sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

În februarie 2014, ASF a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială la Astra Asigurări, a suspendat dreptul de vot al acționarilor și conducerea și a numit KPMG Advisory ca administrator special.

Potrivit KPMG, Astra are nevoie de o infuzie de capital de 490 milioane de lei până la finalul anului.

Până în prezent acționarii asigurătorului au adus 65 de milioane de lei la capitalul societății.

La finele anului 2013, compania ocupa primul loc pe piața piața asigurărilor din România, cu subscrieri de 921,5 milioane de lei și pierderi de 917,3 milioane de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase