Au început înscrierile pentru schema HoReCa. Potențialii beneficiari reclamă erori. Întrebări și răspunsuri de la oficialii Ministerului Economiei

Au început înscrierile pentru schema HoReCa. Potențialii beneficiari reclamă erori. Întrebări și răspunsuri de la oficialii Ministerului Economiei
Schema de ajutor este menită să compenseze o parte din pierderile suferite ca urmare a restricțiilor impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 29/06/2021, 11:34
Actualizat: 29/06/2021, 16:37

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a deschis marți, de la ora 10:00, sesiunea de înscriere a operatorilor economici pentru obținerea ajutorului de stat pentru HoReCa. Aproximativ 450 de potențiali beneficiari au reușit să își introducă datele, conform procedurii, în prima oră, alții reclamă erori la înregistrare. Oficialii ministerului au lansat o sesiune de întrebări & răspunsuri pe contul de Facebook.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a lansat oficial, marți, apelul de proiecte de ajutor de stat pentru industria HoReCa, instituit în baza Ordonanţei de urgenţă nr. 224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice și organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, operatorii economici care dețin hoteluri, restaurante, agențiile de turism sau organizatorii de evenimente a căor activitate a suferit din cauza restricțiilor impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 se pot înscrie pentru a primi ajutor financiar pentru compensarea unei părți din pierdere.

Formularul electronic de înscriere aferent etapei a doua de înscriere va fi activ pe link-ul granturi.imm.gov.ro începând de marți, 29 iunie, ora 10.00.

Potrivit Ministeului, formularul de înscriere va rămâne activ timp de 22 zile calendaristice de la demararea înscrierii, până marți. 20 iulie, ora 20.00, cu posibilitatea prelungirii perioadei de înscriere.

Ce erori reclamă cei interesați

În prima oră de la lansarea sesiunii, aproximativ 450 de operatori economici și-au înscris datele necesare, conform procedurii. Pe de altă parte, mai multe persoane interesate au reclamat probleme la înscriere:

  • „Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului nu raspunde nimeni la call Center!!! Încercam depunerea unui proiect! Ne-am logat la ora 10:00 și încă nu reușim sa selectam expertul contabil din platforma!!! Este complet neoperaționale platforma!”,a scris p persoana, pe contulde Facebook al instituției.
  • „Este inadmisibila aceasta lipsa de organizare: nu se poate solicita din lista expertul contabil; chiar daca se introduce numarul autorizatiei expertului.In lista apar in mod discriminatoriu doar unii dintre experti – sa intelegem ca abia acum se introduce lista expertilor contabili? (oare aceste legaturi dintre bazele de date nu trebuiau deja realizate si operationale)?”, este un alt mesaj.
  • „Poate ne explica si ministerul cum de fiind aceasta eroare, in care nimeni nu poate selecta expertul contabil, in primele 10 minute deja figurau 100 de firme inscrise!!”, a scris un alt potențial beneficiar.

Astfel, începând cu orele 11.30, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va ține pe pagina de Facebook a instituției o sesiune de întrebări, sugestii și răspunsuri pe tema schemei Horeca, lansată azi. Din partea ministerului vor raspunde la întrebări Paul Ene, secretar de stat, și Camelia Sandu, managerul de proiect. Sesiunea va fi închisă la orele 14.00. (Urmăriți întrebările și răspunsurile oficialilor în comentarii.)

La întrebarea „Ce facem în situația în care nu găsim numărul autorizației pentru expertul contabil (am înțeles că e o problema generalî)”, secretarul de stat Paul Ene a răspuns: „Se lucrează pentru a remedia problema. Bazele de date cu auditorii și experții contabili sunt furnizate de CECCAR și CAFR. Rugămintea este ca fiecare expert contabil și auditor să verifice dacă figurează în baza de date a asociaților profesionale respective”.

Ce prevede procedura

Prin schema de ajutor de stat, operatorii de hoteluri, restaurante, agenții de turism, organizatorii de evenimente a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 pot beneficia de compensarea a 20% din pierderile suferite  în 2020 față de 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro pe întreprindere unică. Se estimează că se acordă ajutoare pentru aproximativ 74.000 de beneficiari.

Pentru schema de ajutor de stat pentru HoReCa – instituită prin OUG 224/2020 și ulterior modificată prin OUG 10/2021 –  cu un buget estimat inițial de 2,5 miliarde de lei (500 milioane de euro), au fost alocate credite bugetare în valoare de 1 miliard de lei în bugetul din anul 2021 (restul de 1,5 miliarde de lei fiind credite de angajament).

„Ordinea în care se înscriu potențialii beneficiari ai schemei nu este relevantă. Schema nu este făcută pe principiul primul venit, primul servit. Întreaga suma alocată se împarte proporțional tuturor beneficiarilor eligibili”, au transmis reprezentanții instituției.

Aplicanții care și-au creat deja profil, user și parolă în cadrul platformei în vederea primirii unui ajutor de stat în baza OUG nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene, cu modificările și completările ulterioare, vor putea folosi respectivul profil în cadrul Schemei HoReCa.

La ora 11:40, numărul celor înscriși pe platformă a ajuns la 600.

Cursul de schimb utilizat în implementarea schemei de ajutor de stat este cursul Băncii Naţionale a României 1 EURO = 4.9260 RON, potrivit oficialilor.

Coduri CAEN eligibile în schema HoReCa:

  • 7911 Activități ale agențiilor turistice;
  • 7912 Activități ale tur-operatorilor;
  • 7990 Alte servicii de rezervare și asistență turistică (ghizi turistici)
  • 5510 Hotel și alte facilităti de cazare similare
  • 5520 Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată
  • 5530 Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere;
  • 5590 Alte servicii de cazare;
  • 5610 Restaurante;
  • 5621 Activități de alimentație (catering) pentru evenimente;
  • 5629 Alte activități de alimentație;
  • 5630 Baruri și alte activități de servire a băuturii;
  • 8230 Activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor.

Care sunt băncile partenere

Ca urmare a eratei la raportul procedurii de selecție și a finalizării  acestei proceduri, Ministerul Economiei a publicat lista actualizată a ofertelor băncilor admise pentru implementarea măsurilor cuprinse în cadrul schemei de ajutor de stat, acestea îndeplinind cerinţele și criteriile specifice de implementare a programului:

  • CEC Bank S.A;
  • BRD Groupe Societe Generale S.A.;
  • Banca Românească S.A.;
  • Banca Transilvania S.A.;
  • Banca Comercială Română SA.
  • OTP Bank

Varianta actualizată a procedurii de implementare a schemei, însoțită de cele 8 anexe poate fi consultată aici.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”