AUTOSTRADA COMARNIC-BRAȘOV se înfundă din nou în birocrație: cât de greu e să construiești în România 55 de kilometri de autostradă

AUTOSTRADA COMARNIC-BRAȘOV se înfundă din nou în birocrație: cât de greu e să construiești în România 55 de kilometri de autostradă
Publicat: 26/09/2012, 12:44
Actualizat: 28/03/2019, 16:24

Licitația CNADNR pentru consultanță la reactualizarea studiului de fezabilitate aferent contractului de concesiune a tronsonului de autostradă Comarnic-Brașov, în valoare estimată de 23,6 milioane lei fără TVA, a fost suspendată a doua oară de CNSC, pentru probleme privind caietul de sarcini.

Decizia a fost luată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), după ce casa de avocatură „Boștină și Asociații” a depus din nou o contestație față de modul de atribuire a acestui contract de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

Licitația a mai fost suspendată în luna mai, pentru probleme privind documentația de atribuire.

„Am depus această a doua contestație pentru că, pe de o parte, am considerat că unele din cerințele autorității sunt în afara cadrului legislativ aplicabil procedurii și a proiectului propus și, pe de altă parte, deoarece autoritatea contractantă nu a modificat caietul de sarcini în conformitate cu deciziile anterioare ale CNSC. Odată ce Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale va opera modificările corespunzătoare reglementărilor în vigoare, vom participa la licitație”, a declarat într-un comunicat avocatul asociat Mihai Marian, coordonatorul ariei de practică „Infrastructură”, din cadrul Boștină și Asociații.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis cererea casei de avocatură de a suspenda procedura de atribuire, în stadiul în care se află, până la soluționarea pe fond a cauzei.

La începutul acestui an, Ministerul Transporturilor a anunțat că va revizui studiul de fezabilitate a autostrăzii Comarnic-Brașov, proiect abandonat în 2010, iar la începutul lunii mai CNADNR a lansat licitația, valoarea estimată a contractului fiind de 23,6 milioane lei, fără TVA, pentru o durată de 20 luni. Proiectul este finanțat din bugetul de stat.

Consultantul va actualiza studiul de fezabilitate, va elabora analizele necesare, precum și documentația de atribuire a contractului de concesiune și va recomanda structura financiară care va atrage oferte competitive din sectorul privat.

Totodată, câștigătorul licitației va asigura asistența tehnică, juridică și financiară în pregătirea, lansarea și atribuirea contractului de concesiune, precum și asistarea în etapa de închidere financiară, și va întocmi documentația aferentă contractului dintre sectorul privat și autoritatea contractantă.

Statul a mai încercat de două ori să construiască autostrada Comarnic-Brașov, ultima tentativă având loc în 2010, când câștigătorul licitației, asocierea Vinci (Franța)-Aktor (Grecia), a renunțat la contract. Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anunțat că a anulat contractul de construcție a autostrăzii pentru că statul român nu a acceptat anumite clauze, situație care a făcut imposibilă asigurarea finanțării.

Tronsonul Comarnic-Brașov, cu lungime de 55 de kilometri, avea ca termen de realizare anul 2014. După finalizarea lucrărilor, statul român ar fi plătit în 26 de ani în total 4,8 miliarde de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom