Banca Mondială a aprobat noul parteneriat de țară cu România

Banca Mondială a aprobat noul parteneriat de țară cu România
Banca Mondială previzionează o creștere economică pentru România de 4,6%
Publicat: 20/06/2018, 11:21
Actualizat: 26/03/2019, 20:37

Documentul a fost aprobat de Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale, arată un comunicat al instituției financiare.

Strategia are un caracter selectiv în țintirea provocărilor existente în România, iar scopul acesteia este de a aborda problemele-cheie care afectează creșterea sustenabilă și incluzivă. Creșterea economică a României este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană din 2010, cu o rată medie de creștere de 2,8% în perioada 2010-2017, însă în ciuda celor 11 ani în Uniunea Europeană, calitatea infrastructurii este nesatisfăcătoare, ceea ce impune constrângeri asupra investițiilor și productivității în sectoare cum ar fi producția, agricultura și turismul. Sectorul privat, deși este dinamic, este mic, cu acces limitat la finanțare, în special pentru IMM-uri și microîntreprinderi. Ceea ce este mai îngrijorător este faptul că, în ciuda creșterii accentuate, nivelul veniturilor medii nu a convers cu cel european, gradul de reducere a sărăciei a fost scăzut, iar clivajele sociale și regionale sunt substanțiale și din ce în ce mai mari. Peste 25% din populația României trăiește cu mai puțin de 5,50 dolari/zi, ceea ce constituie cea mai mare rată a sărăciei din UE.

„Instituțiile puternice și eficiente sunt elementul cheie ce poate susține creșterea României pe termen lung”, a spus Tatiana Proskuryakova, Director de Țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria. „Eradicarea sărăciei și asigurarea unei prosperități sporite și împărtășite de către toți românii va necesita investiții mai numeroase și mai inteligente în educație, într-un sistem de sănătate modern și locuri de muncă mai bune. Cadrul de Parteneriat cu Țara pentru perioada 2018-2023 va veni în sprijinul unor domenii de importanță critică al căror obiectiv este acela de a ajuta România să valorifice enormul capital pe care îl are și de a se asigura că nimeni nu este exclus”.

CPT cu România se va axa pe trei domenii principale, concentrându-se pe îmbunătățirea capitalului uman, dezvoltarea sectorului privat și competitivitate, precum și pe rezistența în fața șocurilor. Printre obiectivele specifice sunt: îmbunătățirea tranziției către educația terțiară pentru categoriile sărace și vulnerabile; îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate moderne; conectarea categoriilor sărace și vulnerabile la locurile de muncă; consolidarea capacității de construire a infrastructurii de transport; îmbunătățirea capacității de atragere a investițiilor private la nivel regional și local; accelerarea ritmului de dezvoltare a pieței de capital și accesul la finanțare; îmbunătățirea gradului de pregătire națională în fața dezastrelor naturale și a schimbărilor climatice.

„IFC va continua să sprijine sectorul privat din România prin investiții și prin mobilizarea altor finanțări, atât din surse naționale, cât și din surse internaționale, pentru a încuraja creșterea economică și crearea de locuri de muncă,” a declarat Thomas Lubeck, Director Regional al IFC pentru Europa Centrală și de Sud-est. „IFC se va implica în noi proiecte pentru consolidarea sectorului financiar și pentru dezvoltarea în continuare a piețelor de capital în vederea diversificării opțiunilor de finanțare, precum și pentru îmbunătățirea accesului la capital pe termen lung, în special pentru IMM-uri și microîntreprinderi. De asemenea, IFC va sprijini participarea sectorului privat la dezvoltarea infrastructurii din România și va explora noi oportunități de investiții în domeniul agroalimentar, al producției și în industria serviciilor”.

Banca Mondială și-a deschis biroul din România în anul 1991 și a furnizat finanțare în valoare totală de peste 13,6 miliarde dolari SUA, reprezentând împrumuturi, garanții și granturi în toate sectoarele de activitate ale economiei românești.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel Dragomir, ucigașul Andreei. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...