BCE ar putea majora din nou dobânda de referință în zona euro, din cauza perspectivelor optimiste ale piețelor financiare

BCE ar putea majora din nou dobânda de referință în zona euro, din cauza perspectivelor optimiste ale piețelor financiare
Publicat: 20/11/2023, 15:44
Actualizat: 21/11/2023, 19:16

Banca Centrală Europeană ar putea fi nevoită să majoreze din nou dobânda de referință, în contextul în care perspectivele prea optimiste ale investitorilor ar putea submina politica monetară a instituției, afirmă Pierre Wunsch, guvernatorul Băncii centrale a Belgiei și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.

Piețele financiare au o perspectivă ”optimistă”, excluzând posibilitatea unor noi majorări ale dobânzii de referință în zona euro și așteptându-se la prima reducere în aprilie, declară Pierre Wunsch.

”Cred că piețele sunt relativ optimiste în acest moment și exclud posibilitatea acțiunilor suplimentare sau menținerea dobânzii de 4% mult timp. Este oare o problemă dacă toată lumea se așteaptă la o scădere a dobânzii? În acest caz, avem o politică monetară mai puțin restrictivă. Și nu sunt sigur că va fi o politică suficient de restrictivă. Prin urmare, crește riscul de a corecta politica în cealaltă direcție”, afirmă Pierre Wunsch, într-un interviu acordat agenției Bloomberg.

”Dacă vom ajunge la concluzia că inflația nu scade suficient de rapid, vom comunica acest lucru prin proiecții. Iar dacă piețele nu vor înțelege (…), va trebui să utilizăm instrumentele dobânzilor și să recurgem la majorări pentru a atinge obiectivul”, a subliniat Pierre Wunsch.

Președintele Băncii Naționale a Belgiei a semnalat însă că BCE probabil nu va modifica dobânda de referință în următoarele două sesiuni, în contextul ”recentelor surprize pozitive ale inflației”.

Banca Centrală Europeană (BCE) probabil nu va reduce dobânda de referință în viitorul apropiat, a afirmat vineri Joachim Nagel, președintele Băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), refuzând să excludă posibilitatea unor noi majorări, deși mediile financiare se așteaptă la relaxarea politicii monetare în 2024, în contextul încetinirii activităților economice. ”Costurile de împrumut trebuie menținute la un nivel ridicat o perioadă suficientă. Este imposibil de anticipat exact cât va fi de lungă această perioadă, dar este foarte improbabil să se încheie curând”, a declarat Joachim Nagel.

Mediile financiare se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să reducă dobânda de referință în 2024, pentru a proteja economia zonei euro și a Uniunii Europene de încetinirea în mod substanțial al activităților economice.

Banca Centrală Europeană (BCE) are obiectivul atingerii, pe termen mediu, a unei inflații de 2,0%, astfel că a majorat semnificativ dobânda de referință în ultimul an și jumătate, oprind de curând seria majorărilor. Christine Lagarde, președintele BCE, a semnalat că actualul nivel al dobânzii de referință ar putea fi menținut ”câteva trimestre”, în eforturile de stabilizare a inflației.

La rândul său, Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat recent că zona euro s-ar putea confrunta din nou cu o creștere temporară a inflației. ”Ne așteptăm la o creștere temporară a inflației în următoarele luni, în condițiile în care efectele de bază ale majorării puternice a prețurilor la energie și alimente în toamna anului 2022 nu au fost incluse în calculele pentru acest an. Dar, pe termen mediu, observăm continuarea procesului general al scăderii inflației”, a afirmat Luis de Guindos.

În octombrie, Banca Centrală Europeană a întrerupt seria majorărilor dobânzii. Principalele componente ale dobânzii de referință – instrumentul depozitelor, instrumentul marginal de creditare și principalele operaţiuni de refinanţare rămân la nivelurile de 4,00%, 4,50% şi 4,75%.

Foto: Profimedia

Citește și:

Confruntări militare intense între armata israeliană și militanți Hezbollah / O bază din nordul Israelului a suferit daune semnificative

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?