BCE ar putea majora din nou dobânda de referință în zona euro, din cauza perspectivelor optimiste ale piețelor financiare

BCE ar putea majora din nou dobânda de referință în zona euro, din cauza perspectivelor optimiste ale piețelor financiare
Publicat: 20/11/2023, 15:44
Actualizat: 21/11/2023, 19:16

Banca Centrală Europeană ar putea fi nevoită să majoreze din nou dobânda de referință, în contextul în care perspectivele prea optimiste ale investitorilor ar putea submina politica monetară a instituției, afirmă Pierre Wunsch, guvernatorul Băncii centrale a Belgiei și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.

Piețele financiare au o perspectivă ”optimistă”, excluzând posibilitatea unor noi majorări ale dobânzii de referință în zona euro și așteptându-se la prima reducere în aprilie, declară Pierre Wunsch.

”Cred că piețele sunt relativ optimiste în acest moment și exclud posibilitatea acțiunilor suplimentare sau menținerea dobânzii de 4% mult timp. Este oare o problemă dacă toată lumea se așteaptă la o scădere a dobânzii? În acest caz, avem o politică monetară mai puțin restrictivă. Și nu sunt sigur că va fi o politică suficient de restrictivă. Prin urmare, crește riscul de a corecta politica în cealaltă direcție”, afirmă Pierre Wunsch, într-un interviu acordat agenției Bloomberg.

”Dacă vom ajunge la concluzia că inflația nu scade suficient de rapid, vom comunica acest lucru prin proiecții. Iar dacă piețele nu vor înțelege (…), va trebui să utilizăm instrumentele dobânzilor și să recurgem la majorări pentru a atinge obiectivul”, a subliniat Pierre Wunsch.

Președintele Băncii Naționale a Belgiei a semnalat însă că BCE probabil nu va modifica dobânda de referință în următoarele două sesiuni, în contextul ”recentelor surprize pozitive ale inflației”.

Banca Centrală Europeană (BCE) probabil nu va reduce dobânda de referință în viitorul apropiat, a afirmat vineri Joachim Nagel, președintele Băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), refuzând să excludă posibilitatea unor noi majorări, deși mediile financiare se așteaptă la relaxarea politicii monetare în 2024, în contextul încetinirii activităților economice. ”Costurile de împrumut trebuie menținute la un nivel ridicat o perioadă suficientă. Este imposibil de anticipat exact cât va fi de lungă această perioadă, dar este foarte improbabil să se încheie curând”, a declarat Joachim Nagel.

Mediile financiare se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să reducă dobânda de referință în 2024, pentru a proteja economia zonei euro și a Uniunii Europene de încetinirea în mod substanțial al activităților economice.

Banca Centrală Europeană (BCE) are obiectivul atingerii, pe termen mediu, a unei inflații de 2,0%, astfel că a majorat semnificativ dobânda de referință în ultimul an și jumătate, oprind de curând seria majorărilor. Christine Lagarde, președintele BCE, a semnalat că actualul nivel al dobânzii de referință ar putea fi menținut ”câteva trimestre”, în eforturile de stabilizare a inflației.

La rândul său, Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat recent că zona euro s-ar putea confrunta din nou cu o creștere temporară a inflației. ”Ne așteptăm la o creștere temporară a inflației în următoarele luni, în condițiile în care efectele de bază ale majorării puternice a prețurilor la energie și alimente în toamna anului 2022 nu au fost incluse în calculele pentru acest an. Dar, pe termen mediu, observăm continuarea procesului general al scăderii inflației”, a afirmat Luis de Guindos.

În octombrie, Banca Centrală Europeană a întrerupt seria majorărilor dobânzii. Principalele componente ale dobânzii de referință – instrumentul depozitelor, instrumentul marginal de creditare și principalele operaţiuni de refinanţare rămân la nivelurile de 4,00%, 4,50% şi 4,75%.

Foto: Profimedia

Citește și:

Confruntări militare intense între armata israeliană și militanți Hezbollah / O bază din nordul Israelului a suferit daune semnificative

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Imagini hot cu Miss Univers, soția celebrului milionar român!
O fată de 17 ani, dispărută de luni de zile, a fost găsită îngropată în...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Oraşul din România unde temperaturile au scăzut cu 22 de grade peste noapte. Vremea s-a...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Experiența inedită trăită de o femeie. S-a trezit cu 86 de milioane de dolari în...
Recalcularea pensiilor vine cu dezavantaje pentru unii români. Pensionarii care nu primesc bani în plus...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
„Cea mai BEATĂ PASĂRE” din Noua Zeelandă este o specie de PORUMBEL DURDULIU!
CE A PĂȚIT CHERECHEȘ! Anunțul făcut chiar de avocatul său
Sute de locuri de muncă cu salarii de 1.500 de euro pe lună. Cerințele angajatorului
Rona Hartner a fost uitată de colegii de breaslă în ziua înmormântării. Doar două persoane...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...