BCE întrerupe seria majorărilor dobânzii de referință în zona euro, dar va menține politica monetară rigidă, pentru stabilizarea inflației

BCE întrerupe seria majorărilor dobânzii de referință în zona euro, dar va menține politica monetară rigidă, pentru stabilizarea inflației
Publicat: 26/10/2023, 16:07

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, joi, decizia de menținere a actualului nivel al dobânzii de referință, întrerupând seria majorărilor, dar semnalând continuarea liniei rigide în materie de politică monetară, pentru stabilizarea inflației.

”Consiliul Guvernatorilor BCE a decis astăzi menținerea neschimbată a celor trei componente ale dobânzii de referință. Informațiile actuale au confirmat pe larg evaluarea anterioară privind perspectivele pe termen mediu ale inflației, care este de așteptat să se mențină la un nivel prea ridicat prea mult timp, în contextul în care presiunile interne asupra prețurilor rămân puternice. În același timp, inflația a scăzut semnificativ în septembrie, inclusiv ca urmare a efectelor de bază puternice, iar cele mai multe valori ale inflației au continuat să se relaxeze”, a anunțat joi Banca Centrală Europeană, într-un comunicat postat pe site-ul oficial.

Banca Centrală Europeană a notat că deciziile precedente de majorare a inflației continuă să fie implementate în sistemul financiar, ”ceea ce atenuează tot mai mult cererea de pe piețe și contribuie la scăderea inflației”.

BCE semnalează intenția de a menține politica monetară strictă. ”Consiliul Guvernatorilor este determinat să se asigure că inflația revine la ținta de termen mediu de 2% în timp util. Pe baza actualelor evaluări, Consiliul Guvernatorilor consideră că actualele niveluri ale dobânzii BCE, menținute pentru o durată suficient de lungă, vor contribui la atingerea acestui obiectiv. Viitoarele decizii ale Consiliului Guvernatorilor vor asigura că ratele dobânzii de politică monetară vor fi la niveluri suficient de restrictive cât timp va fi necesar”, subliniază BCE.

Prin decizia de joi, Banca Centrală Europeană întrerupe seria majorărilor dobânzii de referință aplicate de mai mult de un an în efortul de reducere și stabilizare a inflației, pe fondul eforturilor de relansare post-pandemie și în contextul invaziei ruse în Ucraina. Principalele componente ale dobânzii de referință – instrumentul depozitelor, instrumentul marginal de creditare și principalele operaţiuni de refinanţare rămân la nivelurile de 4,00%, 4,50% şi 4,75%.

În septembrie, rata anuală inflației a fost de 4,3% în zona euro, în scădere de la 5,2% în august, conform datelor Oficiului UE pentru Statistică (Eurostat).

Tot joi, Banca Centrală Europeană a anunțat că Programul achizițiilor de active (APP) va fi redus în mod predictibil, în contextul în care Eurosistemul a oprit reinvestirea plăților principale din obligațiuni. Programul achizițiilor de urgență din pandemie (PEPP) ar urma să continue până la sfârșitul anului 2024.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE intensifică reforma administrativă, accelerând digitalizarea / Comisar UE: Administrațiile publice eficiente sunt ”cruciale” pentru ”modernizare”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto