BCE menține dobânda de politică monetară la nivelul minim record, de 0,75%

BCE menține dobânda de politică monetară la nivelul minim record, de 0,75%
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 07/02/2016, 10:43

Banca Centrală Europeană (BCE) a menținut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record, de 0,75%, decizie susținută de îmbunătățirea încrederii în zona euro în ultima perioadă și anticipată de analiștii consultați de Bloomberg.

Președintele BCE, Mario Draghi, va susține începând cu 15:30 (ora României), o conferință de presă, care va fi urmărită cu atenție de investitori și analiști pentru indicii privind politica băncii centrale.

BCE a coborât la începutul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, și a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungând la minime istorice.

„Economia nu strigă acum după o reducere a dobânzii. Medicamentul lui Draghi funcționează, perspectivele economice s-au îmbunătățit, minimul a fost atins, așa că de ce să reduci dobânda?”, a declarat James Nixon, economist la Societe Generale Londra.

Draghi a anunțat în septembrie un plan de achiziții nelimitate de obligațiuni ale statelor cu probleme de finanțare de pe piața internațională. Niciuna din țările cu dificultăți nu a cerut, încă, sprijinul BCE, dar anunțarea programului a fost suficientă pentru a coborî costurile de împrumut ale unor țări precum Spania și Italia fără ca banca centrală să intervină efectiv pe piața obligațiunilor.

Banca Angliei a anunțat, de asemenea joi, că menține dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,5%, unde se află din martie 2009, iar plafonul programului de achiziții de obligațiuni la 375 miliarde de lire sterline.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase