• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

BIHOR. Speranța de viață din județul Bihor este cu un an mai mică decât media națională. Cât de bine trăiesc bihorenii

Bihorenii au o speranță de viață cu un an mai mică decât media națională, iar salariile medii nete din județ sunt cu circa 26% mai reduse decât cele de la nivel național.

Bihorenii au o speranță de viață cu un an mai mică decât media națională, iar salariile medii nete din județ sunt cu circa 26% mai reduse decât cele de la nivel național.

Județul Bihor s-a clasat pe poziția 13 în topul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România.

Clasamentul întocmit de gândul a fost realizat pe baza unor punctaje acordate în funcție de șapte indicatori socio-economici relevanți, respectiv șomajul, salariul mediu net, suprafața spațiilor verzi din orașe, rata criminalității, gospodăriile conectate la rețeaua de canalizare, productivitatea (PIB pe cap de locuitor) și speranța de viață.

„Punctele forte” ale Bihorului au fost rata șomajului relativ scăzută, de 4,28%, cu un punct procentual mai puțin decât media națională de 5,59%, precum și suprafața spațiilor verzi din localități, de peste 760 de hectare.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Bihorenii au obținut 30 de puncte, din 42 posibile, pentru productivitatea muncii, respectiv contribuția fiecărui locuitor la economia locală. Aportul unui bihorean la produsul intern brut este de circa 6.064 de euro, cu 11 procente sub media națională „trasă” în sus de regiunea București-Ilfov, unde PIB-ul mediu pe cap de locuitor este de peste 15.330 de euro.

În mediul privat bihorean activează mai multe companii cu cifre de afaceri de ordinul sutelor de milioane de euro. Printre acestea se numără furnizorul canadian de componente pentru echipamente electronice Celestica, cu afaceri de peste 556,4 milioane de euro în 2011, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Un alt exemplu în acest sens este grupul European Food&Drinks, controlat de frații Ioan și Viorel Micula, care include în prezent companiile European Drinks, European Food și Scandic Distilleries, cu afaceri totale de circa 184,5 milioane de euro în 2011.

Inchide