BLOOMBERG: Euro a atins un minim al ultimelor trei luni după alegerile din Franța și Grecia

BLOOMBERG: Euro a atins un minim al ultimelor trei luni după alegerile din Franța și Grecia
Publicat: 07/05/2012, 18:38
Actualizat: 26/06/2012, 22:26

Euro a coborât luni la cel mai redus nivel din mai mult de trei luni, după ce Francois Hollande a fost ales președinte al Franței, iar alegătorii greci au preferat să voteze partide anti-reformă, provocând temeri că măsurile de austeritate ar putea fi afectate, transmite Bloomberg.

Moneda unică s-a depreciat pentru a șasea ședință consecutiv, înregistrând cea mai lungă cursă descendentă după septembrie 2011.

Euro s-a depreciat cu 1%, la 1,2955 dolari pe unitate, cel mai redus nivel după 25 ianuarie, la ora 12:00 GMT fiind cotat în scădere cu 0,4%, la 1,3036 dolari pe unitate.

Hollande, devenit primul socialist care câștigă președinția Franței, a doua mare economie din Europa, în ultimii 17 ani, s-a angajat să promoveze măsuri de creștere economică și mai puțină austeritate în regiune.

„Alegerile au creat multă instabilitate politică. Există un risc clar să avem multe măsuri de stimulare care vor necesita finanțare”, a declarat Lutz Karpowitz, analist la Commerzbank în Frankfurt.

Randamentul obligațiunilor germane pe termen de 10 ani a atins un minim record de 1,552%, revenind ulterior la 1,58%, iar randamentul titlurilor Trezoreriei SUA cu maturitate similară a coborât cu 0,02 puncte, la 1,86%.

În Grecia, Noua Democrație (dreapta) și socialiștii PASOK (stânga), partidele care au dominat scena politică mai multe decenii și singurele formațiuni importante care susțin politica proausteritate, au obținut împreună circa 32% din voturi și numai 149 din cele 300 de locuri în Parlament.

PASOK a obținut numai 13,2% din voturi (41 de locuri în Parlament), fiind împins pe locul al treilea de Coaliția Stângii, cu 16,8% (52 locuri). Partidul Noua Democrație a atras 18,8% din voturi (108 locuri), iar liderului acestuia Antonis Samaras, va fi probabil desemnat să formeze un nou guvern de către președintele Greciei, Karolos Papoulias. Noua Democrație primește 50 de locuri, pe lângă cele 58 câștigate prin vot, întrucât este partidul cu cel mai ridicat scor electoral.

Samaras ar urma să primească luni mandatul pentru formarea noului guvern. Conform Constituției, președintle Greciei, Karolos Papoulias, va da termen de trei zile partidului cu cele mai bune rezultate să formeze executivul. Dacă acesta eșuează, al doilea partid după numărul de locuri din parlament va primi mandatul, urmat de al treilea. În cazul în care toate partidele desemnate eșuează, președintele va cere liderilor partidelor formarea ubnui guvern de uniune națională. Dacă nici acest apel nu are rezultat, vor fi organizate noi alegeri, posibil pe 17 iunie, potrivit Kathimerini.

În Germania, partidul cancelarului Angela Merkel a obținut cel mai prost rezultat în alegerile din landul Schleswig-Holstein din ultima jumătate de secol.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...