Bloomberg: Tensiunile comerciale cu Beijingul vor submina ambițiile climatice ale Europei

Bloomberg: Tensiunile comerciale cu Beijingul vor submina ambițiile climatice ale Europei
Publicat: 21/10/2023, 07:30

Tensiunile comerciale dintre Uniunea Europeană și China, generate de tendințele protecționiste apărute pe fondul campaniilor electorale, riscă să submineze ambițiile climatice europene, constată grupul media Bloomberg, recomandând Bruxellesului să demonstreze că este un partener de încredere.

”Politicienii aflați în campanie electorală tratează frecvent protecționismul ca pe o acadea. Doza mare de zahăr oferă o satisfacție de moment, dar pe termen lung va face mai rău decât fibrele dure ale politicilor comerciale sănătoase. Uniunea Europeană pare să urmeze această abordare în relațiile cu cel mai mare partener comercial”, comentează editorialistul David Fickling, într-un articol publicat de agenția Bloomberg sub titlul ”Disputele comerciale cu Administrația Chinei vor submina ambițiile climatice ale Europei”.

Bruxellesul a anunțat în septembrie o investigație privind subvențiile acordate de China industriei vehiculelor electrice, iar recent a semnalat o posibilă anchetă în cazul echipamentelor eoliene. Energia solară, care a scăpat acum un deceniu de o anchetă privind practicarea unor prețuri reduse în mod artificial, ar putea face obiectul următoarei proceduri de verificare, în contextul în care autorități regionale din Germania cer Uniunii Europene interzicerea comercializării unor panouri fotovoltaice chineze din cauza prețurilor foarte mici, care generează presiuni asupra sectorului de profil european.

”Nu este greu de înțeles de ce politicienii care se gândesc la campaniile electorale vor astfel de măsuri. Forțele populiste de dreapta par să câștige teren înaintea alegerilor europarlamentare programate în vara anului viitor. Însă gesturile de acest fel nu sunt gratuite. Pericolul este de a eclipsa ori chiar de a bloca politici comerciale și climatice substanțiale și avantajoase, prin care Bruxellesul ar putea reduce emisiile poluante chineze și prin care ar fi stimulată industria europeană”, argumentează editorialistul.

Elementul central este Mecanismul UE de ajustare a limitelor emisiilor de dioxid de carbon (CBAM), care a început să producă efecte luna aceasta. Este o versiune a regimului din spațiul UE de taxare a emisiilor poluante. Sistemul CBAM permite taxarea emisiilor poluante în cazul produselor importate, o măsură aplicată în virtutea reglementărilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Însă acest ciclu de taxare va funcționa doar dacă partenerii comerciali vor considera Europa ca fiind un interlocutor onest. În China, sunt în competiție pentru capital în acest moment două tipuri de companii. Pe de o parte, sunt companii private sofisticate, orientate spre exporturi, active în domeniul energiilor ecologice și tehnologiei, acestea prezentând cele mai bune perspective pentru a ajuta China să atingă țintele de reducere a poluării și creșterea economică sustenabilă. Pe de altă parte, sunt companii de stat imense, cu echipamente precare, din industria construcțiilor și materialelor de bază, care generează mai mult de jumătate din emisiile poluante, dar pe care se poate miza pentru stimularea economiei dacă eșuează celelalte opțiuni.

Sistemul CBAM are potențialul de a intensifica pozițiile politice și economice în favoarea companiilor mai inovatoare. Dar, dacă Europa este percepută ca fiind iremediabil de protecționistă și de ostilă, giganții de stat vor fi avantajați.

”Dacă Bruxellesul vrea să stimuleze partea substanțială a economiei chineze care depune eforturi pentru reducerea la zero a emisiilor poluante, trebuie să demonstreze că este un partener de încredere prin concentrarea pe politici consistente care să recompenseze afacerile ecologice, în loc să le sancționeze prin investigații controversate”, concluzionează editorialistul David Fickling.

Foto: Profimedia

Citește și:

China limitează exporturile de grafit, ca ripostă la acțiuni ale SUA, ceea ce va amplifica tensiunile bilaterale

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să...
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
”Am plâns pentru el, este o victimă. Nu știa ce face. Amărâtul de el” Elena...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire