BNR cere băncilor să ia măsuri dacă la scadență clientul ia mai puțini bani decât a depus în depozit

BNR cere băncilor să ia măsuri dacă la scadență clientul ia mai puțini bani decât a depus în depozit
Publicat: 19/02/2014, 19:08
Actualizat: 21/03/2019, 05:23

„La nivelul Băncii Naționale a României s-au primit o serie de sesizări care vizează aspecte privind modalitatea prin care unele instituții de credit procedează la modificarea dobânzilor bonificate la sursele atrase la termen de la populație în sens descrescător concomitent cu majorarea nivelului comisioanelor practicate generând, astfel, situații în care suma care revine deponentului (depozit plus dobândă aferentă) la momentul lichidării este sub valoarea depozitului la data constituirii. Mai mult, astfel de informații au fost intens mediatízate”, se arată în circulara transmisă de BNR în sistemul bancar și obținută de Mediafax.

Banca centrală a solicitat conducerilor instituțiilor de credit să ia măsuri pentru remedierea unor astfel de situații și să le comunice până la finele acestei luni, invocând, pe lângă riscul reputațional, și prevederile legale privind practici bancare prudente în relația cu clientela.

„Având în vedere cele menționate mai sus, și riscul reputațional la care poate fí expusă instituția dumneavostră de credit, în temeiul dispozițiilor art.101 alin.2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.227/2007, cu modificările și completările ulterioare, vă solicităm să întreprindeți măsurile care se impun astfel încât să se asigure respectarea prevederilor legale aferente unei practici bancare prudente în relația cu clientela, acestea urmând să fie comunicate Băncii Naționale a României până cel târziu la data de 28.02.2014”, se mai spune în scrisoare.

De la mijlocul anului trecut, când BNR a reluat reducerea treptată a dobânzii, băncile comerciale au replicat o bună parte din mișcarea ratei de politică monetară în dobânzile practicate la depozite. Spre finalul anului trecut și la începutul acestui an, când banca centrală a lăsat mai multă lichiditate în piață, dobânzile interbancare au coborât la minime istorice.

În condițiile unor dobânzi între 2% și 4,25% pe an la depozitele cu scadență la trei luni, dobânda încasată la un depozit de 1.000 de lei este de cele mai multe ori mai mică decât comisioanele de administrare lunare stabilite de unele bănci. În cazul în care deponentul nu retrage suma la data de scadență, majoritatea băncilor aplică un comision de 0,5%.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a transmis în repetate rânduri mesaje către bănci să calibreze cu măsură tranferul reducerii ratei de politică monetară în dobânzile la depozite, mai ales în contextul în care instituțiile se reorientează către veniturile din comisioane, pentru nu-și periclita bazinul de resurse interne.

Pe de altă parte, însă, Isărescu a promovat recent ideea că economisirea nu o reprezintă doar depozitele bancare, menționând că în piețele dezvoltate o pondere mult mai importantă este deținută de fondurile de pensii și de piața de capital. De altfel, guvernatorul băncii centrale opina într-un interviu acordat Mediafax la începutul acestui an că, odată cu noile reglementări privind rezoluția bancară la nivel european, piața de capital va prelua treptat din economiile plasate în acest moment în bănci de către persoanele cu foarte mulți bani.

La începutul acestui an, mai multe publicații din presa centrală au relatat despre produse de economisire în care la scadență deponenții retrag sume mai mici decât au depus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii