Bogdan Olteanu: Inflația va coborî sub pragul de 2% la sfârșitul anului

Redactor:
Silviu Bănilă
Bogdan Olteanu: Inflația va coborî sub pragul de 2% la sfârșitul anului
Inflația în luna decembrie va fi mai mică decât prognoza de 2,2% din iulie, dar mai mare decât nivelul de 1,5% înregistrat în septembrie, a spus joi pentru Bloomberg viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.
Bogdan Olteanu a mai declarat că, la ședința de luna viitoare, Banca Națională a României va examina dacă factorii care țin sub control inflația sunt suficienți pentru a permite băncii centrale să urmeze tendința de relaxare a politicii monetare din zona euro și Europa Centrală și de Est.
 
„Ne confruntăm cu cel mai scăzut nivel al inflației din ultimii 25 de ani, care este însă în continuare mai mare decât în alte țări’, a spus Bogdan Olteanu. BNR „va examina noua realitate generată de existența unor dobânzi foarte, foarte mici nu doar la nivelul BCE dar și în țările vecine”, a mai spus Olteanu, potrivit Agerpres.
 
În scopul stimulării creșterii economice, BNR a decis luna trecută să reducă dobânda de referință la nivelul record de 3%. Pe de altă parte, România are în continuare cea mai mare dobândă de politică monetară din rândul noilor țări membre ale UE. 
 
La începutul lunii, banca centrală a Poloniei a diminuat dobânda de bază la nivelul record de 2% și nu a scos din calcule o nouă relaxare. Bogdan Olteanu a declarat că embargoul introdus de Rusia față de importurile de produse alimentare din statele membre UE „este simțit în mod direct în România”.
 
„Importăm o inflație scăzută și suntem sub influența unor prețuri scăzute la alimente în UE. Însă nu cred că este posibil ca România să înregistreze un proces de deflație”, a mai spus Bogdan Olteanu.
Inchide