VIDEO | Bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale au fost adoptate în Parlament. USR spune că va ataca legea bugetului la CCR

VIDEO | Bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale au fost adoptate în Parlament. USR spune că va ataca legea bugetului la CCR
Sursa: Alexandra Pandrea
Publicat: 23/12/2021, 09:21
Actualizat: 23/12/2021, 16:08

Plenul reunit al Parlamentului finalizat dezbaterile generale și pe anexe și a votat proiectele Legii bugetului de stat pe anul 2022 și al Legii asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, după ce acestea au fost aprobate, luni, de Guvernul Ciucă, și dezbtătute, marți și miercuri în ședințele comune ale comisiilor de specialiatate ale celor două camere ale Parlamentului, apoi în plenul reunit.

Proiectul de lege al bugetului pe anul 2022 a fost adoptat cu 294 de voturi „pentru” şi 120 „împotrivă”. Proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2022 a fost adoptat cu 291 de voturi „pentru” şi 119 „contra”.

USR va ataca legea bugetului la Curtea Constituțională, a anunțat vicepreședintele formațiunii, Dan Barna.

Ședința plenului reunit al Parlamentului a început la ora 11:00. Proiectele vor fi votate de aleși, în plenul reunit, după ce, marţi, au început dezbaterile în comisiile de specialitate, iar apoi ordonatorii principali de credite, adică ministerele, au prezentat bugetele instituţiilor în Comisiile reunite de buget-finanţe.

Traseul legislativ

Ulteior, Comisiile de buget-finanţe au finalizat, miercuri, rapoartele pentru cele două proiecte de lege, după dezbateri care au durat aproximativ 15 ore, în zilele de marți și miercuri. În aceste ședințe au fost acceptate câteva dintre amendamente depuse de aleși la forma iniţială, propusă de Ministerul Finanțelor și aprobată, luni, de Executiv.

Printre amendamentele admise (documentul integral la finalul articolului – n.r.) la proiectul Legii bugetului de stat pe 2022 se numără și prelungirea perioadei, pe tot parcursul anului viitor, nu doar până în martie inclusic, pentru acordarea schemei de ajutor pentru compansarea facturilor la energie electrică și gaze naturale.

Raport Comisii Finante Buget by Gandul.info on Scribd

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în plenul Parlamentului,  că bugetul pentru 2022 este unul responsabil, echilibrat şi realist.

„Avem în faţă un buget echilibrat, responsabil şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană. România are o viziune responsabilă de politici fiscale şi bugetare, o strategie de consolidare fiscală graduală, care să potenţeze şi să menţină creşterea economică la un nivel de peste 4-5% pe orizontul de referinţă, fiind conştientă că trebuie să utilizeze toate pârghiile pentru a pregăti economia în eventualitatea unor şocuri viitoare”, a spus șeful Executivului.

Nicolae Ciucă a detaliat că este bugetul cu cea mai mare alocare pentru investiții din ultimii 32 de ani, aproximativ 88,8 miliarde de euro, practic dublul sumei investițiilor realizate în România în anul 2019. Acestă sumă reprezintă 6,71% din PIB.

Șeful Guvernului a detaliat și măsurile sociale propuse de coaliție. „Dacă dezvoltarea țării depinde de investiții și sprijinirea mediului privat, Guvernul este dator să se implice activ și în implementarea politicilor sociale. Așa cum ne-am asumat prin Programul de Guvernare, în centrul preocupărilor Guvernului este cetățeanul, angajament care se reflectă în modul în care este structurat bugetul”, a spus Nicolae Ciucă la tribuna Parlamentului.

Aprobarea bugetului pentru anul 2022 este garanția că aceste măsuri vor putea fi aplicate și că vor produce efecte începând cu ianuarie anul viitor, a spus premierul, enumerând:

  • punctul de pensie va crește cu 10% de la 1 ianuarie 2022;
  • indemnizația socială minimă se majorează la 1.000 lei;
  • majorarea alocațiilor de stat pentru copii la 600 lei pentru cei cu vârsta până la 2 ani, respectiv 3 ani pentru copii cu handicap și la 243 lei pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani;
  • aplicarea unor măsuri de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, prin acordarea stimulentului pentru energie în tot timpul anului și ajutoare pentru încălzirea locuinței în sezonul rece, diferențiate în funcție de sursa de energie și veniturile familiei;
  • acordarea, în luna ianuarie, a unui sprijin de care ar urma să beneficieze pensionarii cu venituri reduse, pentru a suporta creșterile de prețuri la utilități;
  • schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii non-casnici, respectiv întreprinderile mici și mijlocii, microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderi familiale, prin bugetul Ministerului Energiei”.

Datele esențiale ale bugetului

Conform proiectului de lege aprobat luni, propus de MFP, bugetul de stat pe 2022 se stabilește la venituri de 216,473.2 miliarde lei, iar la cheltuieli, de 493,215.3 miliarde lei, credite de angajament, și de 301,758.4 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 85,285.2 miliarde lei.

Potrivit proiectului, deficitul pe cash va fi 5,84%, iar pe ESA de 6,2%, conform înțelegerilor dintre România și Comisia Europeană.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 4,61%, estimată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, prevăzută pentru anul 2022, cu un vârf în anul 2023 de 5,3% și un ritm mediu anual de 4,9% pe întreg orizontul 2023-2025. PIB nominal este de 1.317 miliarde de lei.

Faptul că proiectul Legii bugetului de stat pe 2022, aprobat luni de Guvern, nu include procentul convenit în coaliție, de 7%, pentru investiții, l-a nemulțumit pe președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, care a spus că îl așteaptă pe premierul Nicolae Ciucă să dea explicații grupurilor parlamentare ale PNL, iar o secizie sa va discuta în partid.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că este necesar un efort comun al coaliției și printr-un guvern funcțional se va putea depăși pragul de 7% pentru investiții asumat pentru anul 2022 .

În plus, datele esențiale prevăzute în scrisoarea-cadru care prefațează Legea bugetului pe anul viitor sunt: o inflație estimată la 4,7%, pentru finalul anului, cu o medie anuală de 6,5%, rata șomajului de 2,9% și un curs de schimb mediu de 4,98 lei/euro  ( probabil că în 2022, la un moment dat, va depăși 5 lei/euro) și un deficit bugetar de 5,84% din PIB. Important: nu vor fi introduse taxe noi.

Anexa amendamente admise buget stat by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”