Când va fi începută autostrada Comarnic-Brașov. „Suntem în negocieri strategice”

Când va fi începută autostrada Comarnic-Brașov. Suntem în negocieri strategice

Întrebat, miercuri, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, care ar fi proiectele prioritare de infrastructură rutieră, Ioan Rus a spus că printre acestea se numără autostrăzile Pitești – Sibiu, Iași – Târgu Mureș, dar și Comarnic – Brașov, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Avem câteva obiective, cum ar fi Pitești – Sibiu, Comarnic – Brașov, Iași – Târgu Mureș, dar și lucruri noi, Bacău – Brașov, Pitești – Craiova, apoi continuarea a tot ce înseamnă Culoarul IV Pan European, vorbim de continuarea lucrărilor la autostrada Transilvania. Autostrada Comarnic – Brașov o vom începe în acest an, suntem în negocieri cu Banca Europeană de Investiții, cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu bugetul statului, cu tehnicieni care au diverse variante de soluționare. Ce pot să spun este că în acest an această autostradă va începe. Suntem în negocieri strategice, adică o facem din fonduri europene sau ca și concesiune”, a spus Rus.

În ceea ce privește autostrada Sibiu – Pitești, ministrul Transporturilor a spus că acest proiect are o problemă legată de contestațiile depuse.

„A câștigat cineva licitația pentru studiul de fezabilitate, s-a contestat, acum se analizează contestația. Ne ucide birocrația asta cu contestațiile. Avem un alt exemplu, centura Bacăului s-a câștigat acum doi ani și a câștigat-o cineva. Altcineva a contestat și doi ani ne-a ținut în justiție, iar la final justiția a dat câștig de cauză celui care a câștigat licitația. S-au pierdut doi ani, dar și bani. Ne încurcă și legislația privind achizițiile publice”, a afirmat Rus.

Ioan Rus a vizitat, miercuri, lotul 4 al șantierului autostrăzii Turda – Sebeș, împreună cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu.

La începutul anului 2014, CNADNR a încheiat un memorandum cu consorțiul format din Vinci-Strabag-Aktor prin care se prevede concesiune de lucrări publice pentru proiectarea, construcția, finanțarea, operarea și întreținerea autostrăzii Comarnic-Brașov. Lungimea autostrăzii este de 53,22 kilometri.

Durata contractului de concesiune este de 30 de ani, din care patru ani construcție și 26 de ani operare și întreținere, iar valoarea estimată pentru lucrările de proiectare și construcție este de 1,828 miliarde euro (fără TVA).

Termenul anunțat de autorități pentru semnarea contractului de construcție în concesiune a autostrăzii Comarnic – Brașov a fost amânat de mai multe ori. Statul a mai încercat de două ori să construiască autostrada Comarnic-Brașov, ultima tentativă având loc în 2010, când câștigătorul licitației, asocierea Vinci (Franța) – Aktor (Grecia), a renunțat la contract.

Autostrada este împărțită în cinci secțiuni: Comarnic Sud – Comarnic Nord (3,4 km), Comarnic Nord – nod rutier Bușteni (16,3 km), nodul rutier Bușteni până la nodul rutier Predeal (12,8 km), nodul rutier Predeal până la nodul rutier Râșnov (15,2 km) și nodul rutier Râșnov până la Cristian (5,4 km).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului