Carabulea și afiliații săi vor să vândă pachetul majoritar de acțiuni la Banca Comercială Carpatica

Carabulea și afiliații săi vor să vândă pachetul majoritar de acțiuni la Banca Comercială Carpatica
Publicat: 11/12/2014, 22:32

Dacă pachetul majoritar de acțiuni va fi cedat proprietarului Nextebank, atunci urmează fuziunea cu aceasta, iar în cazul vânzării către un alt cumpărător va fi operată majorarea de capital.

Ilie Carabulea și părțile afiliate dețin 57,1% din acțiunile băncii.

„Ne menținem angajamentul de a încheia o tranzacție de vânzare a unui pachet majoritar de acțiuni conform unui scenariu accelerat pentru a asigura băncii platforma necesară pentru a spori baza de capital în vederea dezvoltării viitoare”, a declarat Oprea Carabulea, fiul lui Ilie Carabulea și reprezentantul acționarului majoritar.

Nextebank a înaintat în luna noiembrie o ofertă fermă revizuită pentru fuziunea prin absorbție cu Banca Comercială Carpatica (BCC). Acționarii BCC se vor reuni pe 19 decembrie pentru a discuta oferta primită.

Nextebank este deținută de Emerging Europe Accession Fund, fond de investiții administrat de Horia Manda prin Axxess Capital.

Mai multe surse au declarat pentru MEDIAFAX, la sfârșitul lunii august, că fondul de investiții JC Flowers, înființat de un fost partener și executiv la Goldman Sachs, concurează cu AnaCap și Axxess Capital pentru a intra în acționariatul Băncii Comerciale Carpatica, al cărei management optează pentru o fuziune cu altă instituție bancară.

Totodată, acestea au afirmat că în camera de date ar fi cerut acces și investitori din Israel, iar o bancă din România ar fi interesată să înceapă discuțiile cu managementul și acționarii Băncii Carpatica.

BCC menționează, într-un comunicat transmis joi, că în lunile octombrie și noiembrie a decis să majoreze provizioanele IFRS cu 177,76 milioane de lei pentru a le alinia la nivelul ajustărilor prudențiale de valoare, iar fondurile proprii au scăzut de la 226,6 milioane de lei în septembrie la 188,3 milioane de lei în luna noiembrie.

La finele lunii noiembrie banca a înregistrat un profit operațional de 39 milioane de lei, cu 1,2 milioane de lei sub valoarea bugetată pentru întregul an.

Emerging Europe Accession Fund a încheiat la sfârșitul lunii aprilie preluarea Nextebank de la banca ungară MKB Bank, în urma obținerii aprobării din partea BNR.

Tranzacția, care a vizat 98% din acțiunile Nextebank, a fost anunțată la începutul acestui an, după semnarea acordului între MKB și EEAF la finele lui 2013, iar valoarea achiziției nu a fost dezvăluită.

Printre investitorii instituționali în EEAF se numără Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), European Investment Fund (EIF), Black Sea Trade and Development Bank și fondul german DEG, subsidiar băncii de dezvoltare KfW.

Fondul EEAF, constituit în 2010, succede fondului de investiții Balkan Accession Fund și este cel de-al treilea fond de private equity administrat de Axxess Capital. Axxess Capital este un administrator de investiții prezent de 8 ani în Europa de Sud-Est, care a realizat peste 35 de tranzacții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase