CARAȘ-SEVERIN. Locuitorii din Caraș-Severin trăiesc la fel de mult ca oltenii și vasluienii. Cu ce se mândresc, dar și ce probleme au

CARAȘ-SEVERIN. Locuitorii din Caraș-Severin trăiesc la fel de mult ca oltenii și vasluienii. Cu ce se  mândresc, dar și ce probleme au
Publicat: 09/04/2013, 09:37
Actualizat: 20/03/2019, 16:17

Județul Caraș-Severin se poziționează pe locul 16 în clasamentul regiunilor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul. Locuitorii săi obțin salarii mici din partea angajatorilor pentru care lucrează, trăiesc mai puțin decât românii din alte zone ale țării și se confruntă cu o problemă majoră, rata mare a criminalității înregistrată aici.

Patronii firmelor din Caraș-Severin își plăteau angajații, la finalul anului trecut, cu un salariu mediu net de 1.172 de lei, cu 366 de lei mai mic decât media națională și cu 980 de lei mai mic decât cel câștigat de către bucureșteni. Astfel, locuitorii acestui județ au la dispoziție mai puțini bani pentru a beneficia de servicii medicale de calitate, motiv care ar putea sta la baza speranței lor de viață reduse, de 72,5 ani, cu un an mai scăzută decât media națională.

Se poate spune, totodată, că locuitorii din Caraș-Severin trăiesc cu doi ani mai mult decât românii din județul Satu Mare, în cazul cărora se înregistrează cea mai scăzută speranță de viață la naștere din întreaga țară, dar cu puțin peste trei ani în minus față de bucureșteni, românii cu cea mai mare speranță de viață din România.

Printre marii jucători de pe plan local se numără companii precum TMK-Reșița, Pangram și TMD Friction. În 2011, pentru TMK-Reșița lucrau 782 de persoane, compania înregistând o cifră de afaceri de 804 milioane de lei și un profit net de peste 50 de milioane de lei.

Pangram, firmă specializată în fabricarea produselor făinoase precum macaroanele sau tăițeii, înregistra în același an o cifră de afaceri de 65 de milioane de lei și avea un profit net de circa 782.000 de lei, iar TMD Friction, producător de piese și de accesoriilor auto, înregistra o cifră de afaceri de 197 de milioane de lei, un profit net de 38,8 milioane de lei și asigura locurile de muncă pentru 400 de persoane.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Rata mare a criminalității din acest județ este o altă problemă cu care se confruntă locuitorii din Caraș-Severin. În 2011, aici au fost condamnate definitiv 310 persoane la fiecare 100.000 de locuitori, cu 59 mai puține decât în Hunedoara, județul cu cea mai ridicată rată a criminalității din întreaga țară, dar cu 225 mai multe decât în județul Ilfov, zona cu cea mai scăzută rată a criminalității din România.

În ciuda tuturor inconvenientelor traiului din județul Caraș-Severin, românii care locuiesc aici se pot mândri cu numărul mare de gospodării din zonă care dispun de instalații de canalizare. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, 78,2% dintre locuințele din Caraș-Severin dispun de astfel de facilități, față de 75,4% cât se înregistrează, spre exemplu, în județul Ilfov – aflat pe locul al treilea în clasamentul județelor cu cel mai ridicat nivel de viață din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912