CARAȘ-SEVERIN. Locuitorii din Caraș-Severin trăiesc la fel de mult ca oltenii și vasluienii. Cu ce se mândresc, dar și ce probleme au

Redactor:
Corina Vârlan
Județul Caraș-Severin se poziționează pe locul 16 în clasamentul regiunilor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul. Locuitorii săi obțin salarii mici din partea angajatorilor pentru care lucrează, trăiesc mai puțin decât românii din alte zone ale țării și se confruntă cu o problemă majoră, rata mare a criminalității înregistrată aici.

Județul Caraș-Severin se poziționează pe locul 16 în clasamentul regiunilor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul. Locuitorii săi obțin salarii mici din partea angajatorilor pentru care lucrează, trăiesc mai puțin decât românii din alte zone ale țării și se confruntă cu o problemă majoră, rata mare a criminalității înregistrată aici.

Patronii firmelor din Caraș-Severin își plăteau angajații, la finalul anului trecut, cu un salariu mediu net de 1.172 de lei, cu 366 de lei mai mic decât media națională și cu 980 de lei mai mic decât cel câștigat de către bucureșteni. Astfel, locuitorii acestui județ au la dispoziție mai puțini bani pentru a beneficia de servicii medicale de calitate, motiv care ar putea sta la baza speranței lor de viață reduse, de 72,5 ani, cu un an mai scăzută decât media națională.

Se poate spune, totodată, că locuitorii din Caraș-Severin trăiesc cu doi ani mai mult decât românii din județul Satu Mare, în cazul cărora se înregistrează cea mai scăzută speranță de viață la naștere din întreaga țară, dar cu puțin peste trei ani în minus față de bucureșteni, românii cu cea mai mare speranță de viață din România.

Printre marii jucători de pe plan local se numără companii precum TMK-Reșița, Pangram și TMD Friction. În 2011, pentru TMK-Reșița lucrau 782 de persoane, compania înregistând o cifră de afaceri de 804 milioane de lei și un profit net de peste 50 de milioane de lei.

Pangram, firmă specializată în fabricarea produselor făinoase precum macaroanele sau tăițeii, înregistra în același an o cifră de afaceri de 65 de milioane de lei și avea un profit net de circa 782.000 de lei, iar TMD Friction, producător de piese și de accesoriilor auto, înregistra o cifră de afaceri de 197 de milioane de lei, un profit net de 38,8 milioane de lei și asigura locurile de muncă pentru 400 de persoane.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Rata mare a criminalității din acest județ este o altă problemă cu care se confruntă locuitorii din Caraș-Severin. În 2011, aici au fost condamnate definitiv 310 persoane la fiecare 100.000 de locuitori, cu 59 mai puține decât în Hunedoara, județul cu cea mai ridicată rată a criminalității din întreaga țară, dar cu 225 mai multe decât în județul Ilfov, zona cu cea mai scăzută rată a criminalității din România.

În ciuda tuturor inconvenientelor traiului din județul Caraș-Severin, românii care locuiesc aici se pot mândri cu numărul mare de gospodării din zonă care dispun de instalații de canalizare. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, 78,2% dintre locuințele din Caraș-Severin dispun de astfel de facilități, față de 75,4% cât se înregistrează, spre exemplu, în județul Ilfov – aflat pe locul al treilea în clasamentul județelor cu cel mai ridicat nivel de viață din România.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide