Cât va încasa statul din impozitul pe stâlpii companiilor din telecomunicații

Cât va încasa statul din impozitul pe stâlpii companiilor din telecomunicații
Publicat: 08/11/2013, 15:58
Actualizat: 08/11/2013, 15:58

Statul va încasa anual 10-12 milioane euro din impozitarea construcțiilor speciale ale companiilor din telecom și 60-65 milioane euro din taxarea celor din zona utilităților, sume estimative avansate de firmele afectate și luate în calcul de Guvern, au declarat agenției Mediafax surse guvernamentale.

Suma astfel colectată din activele companiilor din cele două domenii s-ar ridica la 70-77 milioane euro (310,9 milioane lei-342 milioane lei), la care se vor adăuga încasări din impozitarea construcțiilor speciale din infrastructura de transport feroviar și infrastructura de drumuri.

Pentru anul viitor, suma deja bugetată să fie atrasă din impozitul pe construcții și inclusă ca atare în proiectul de act normativ pentru introducerea noului impozit, în forma aflată în posesia Mediafax, este 488 milioane lei (110 milioane de euro).

Luni, ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, afirma că Guvernul se așteaptă să încaseze 480-500 milioane lei prin impozitarea construcțiilor speciale, dar că aceasta reprezintă o „evaluare pesimistă” care poate fi depășită.

Reprezentanții Orange România au transmis că adoptarea actului normativ privind impozitul pe construcțiile speciale va avea un efect negativ asupra operatorilor de telecom, cu impact direct în profitabilitate și, implicit, în valoarea investițiilor planificate pentru 2014.
La rândul lor, oficialii Romtelecom și Cosmote afirmă că România are nevoie de investiții în infrastructura telecom, nu de taxe suplimentare, care sunt în contradicție dezvoltarea societății informaționale.

La începutul acestei săptămâni, Guvernul a anunțat că, din ianuarie 2014, în urma negocierilor cu FMI, va impune plata impozitului pe proprietate pentru construcțiile speciale exceptate până în prezent, confirmând astfel informațiile transmise până atunci de MEDIAFAX.
Construcțiile speciale sunt acele construcții care nu sunt realizate sub forma de incintă sau care sunt realizate sub forma de incintă, dar nu sunt destinate desfășurării unei activități.

Conform proiectului de act normativ, impozitul pe construcții speciale va fi 1,5% din valoarea construcției, din care se scade costul lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosință pentru care se datorează impozit, și va fi aplicat pentru centrale hidroelectrice, stații și posturi de transformare, stații de conexiuni, centrale termoelectrice și nuclearo – electrice, piste și platforme, sonde de țiței, gaze și sare, rampe de încărcare – descărcare, coșuri de fum și turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleștee, iazuri, bazine; ecluze și ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultură, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri: alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulație, marcaje, etc), linii și cabluri aeriene de telecomunicații (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri și piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, construcții pentru transportul energiei electrice, canale de irigații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii