Câte miliarde de euro a pierdut bugetul României prin TVA neîncasat

Câte miliarde de euro a pierdut bugetul României prin TVA neîncasat
Bugetul României pierde anul 8,3 miliarde de euro din cauza deficitului de TVA, adică a diferențelor dintre valoarea TVA prevăzută a fi încasată și sumele colectate efectiv, arată un studiu PwC care analizează evaziunea fiscală din România, Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia.

Practic, bugetul nu încasează 4 euro din 10, procentul de 39,6% fiind cel mai ridicat din cele cinci state analizate.

Potrivit estimărilor PwC, TVA necolectată a generat o pierdere de peste 28 de miliarde de euro în 2015 pentru bugetele celor cinci state din Europa Centrală și de Est. Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul unei conferințe PwC desfășurate la București, dedicată combaterii evaziunii fiscale în zona de TVA în statele din Europa Centrală și de Est.

Toate cele 5 state din ECE se confruntă cu niveluri ridicate ale deficitului de TVA, care variază între 19,6% în Republica Cehă și 39,6% în România. Nivelul deficitului de TVA a fost de 20,5% în Ungaria, 28,3% în Slovacia și 29,2% în Polonia.

În termeni financiari, acest deficit înseamnă o pagubă de 3,1 miliarde de euro anual la bugetul Cehiei, 2,6 miliarde de Euro la bugetul Ungariei, 12 miliarde de euro în Polonia și 2,2 miliarde de euro pentru Slovacia.

„În ultimii ani, țările din ECE au introdus programe de reformă și modernizare a administrațiilor financiare. Astfel de programe au oferit deja rezultate spectaculoase în Slovacia, unde deficitul de TVA a fost redus de la 33,9% la 28,3% într-un singur an. Acest lucru se datorează introducerii unui set de măsuri cum ar fi programe software de analiză a tranzacțiilor în timp real, corelând input-ul și output-ul de TVA pe baza codului de identificare de plătitor de TVA, crearea unui comitet Tax Cobra pentru a investiga cazurile majore de fraudă fiscală, în cooperare cu poliția și procuratura, crearea unor instanțe fiscale specializate. În schimb, alte state par să rămână în urmă în privința reducerii deficitului de TVA. Atât Polonia cât și România au raportat niveluri ridicate ale deficitului de TVA în 2015, România situându-se pe ultimul loc în privința gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre ale UE. Este clar că autoritățile din aceste țări trebuie să reanalizeze impactul măsurilor introduse, inclusiv controalele suplimentare la înregistrarea în scopuri de TVA, așa cum este formularul 088 din România, care se dovedesc a fi împovărătoare pentru contribuabilii onești, dar nu par să genereze rezultatele scontate în privința reducerii fraudei de TVA și a creșterii gradului de colectare”, a declarat Daniel Anghel, liderul Echipei de Impozite și Taxe Indirecte, PwC Europa Centrală și de Est.

Aceasta a fost a doua conferință dedicată subiectului combaterii evaziunii fiscale de TVA în statele din ECE organizată de PwC, după ce un eveniment similar s-a desfășurat la Budapesta, Ungaria, în noiembrie 2015.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
FOTO. Gabriela, postări incendiare pe tik-tok! Iubita protejatului lui Gigi Becali face furori pe net
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Dacia Logan dispare, va fi istorie! Veste tristă pentru milioane de români. Cum se va...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
BOMBĂ! 'Am MILIOANE de euro în casă'. Politicianul fără card bancar, de ce a făcut...
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Daria Radionova este departe de Alex Bodi și are sufletul bucăți! Mesajul emoționant pe care...
Inchide