Câți ani trebuie să muncească un român, un ungur sau un francez pentru a-și cumpăra un apartament de 50 de metri pătrați în capitală

Redactor:
Corina Vârlan
gândul a realizat o analiză la zi a sectorului imobiliar rezidențial și a determinat perioada în care o persoană trebuie să-și economisească întreg salariul câștigat lunar pentru a-și putea permite să cumpere un apartament situat într-una dintre principalele capitale europene.

Dacă un român ar reuși să-și pună deoparte tot salariul, fără să cheltuiască nimic din el, după 13 ani ar putea să-și achiziționeze un apartament de 50 de metri pătrați situat în București. Luând în considerare faptul că salariul mediu net în România este de 320 de euro, asta înseamnă că la finalul celor 13 ani cumpărătorul nostru ar putea deține aproape 50.000 de euro, cât costă un apartament de două camere în București. Din acest punct de vedere, comparația cu celelalte țări europene dă rezultate spectaculoase.

Românii trebuie să muncească de circa trei ori mai mult decât ungurii pentru a-și putea cumpăra un apartament în centrul capitalei, dar reușesc să îi devanseze în top pe bulgari, slovaci și polonezi, europeni care trebuie să pună de-o parte banii câștigați pe o perioadă mult mai mare de timp pentru a-și putea permite o locuință.

De asemenea, cehii și francezii trebuie să-și economisească banii pentru a achiziționa un apartament amplasat într-un imobil dintr-o zonă rezidențială centrală pe o perioadă cu 16 ani, respectiv cu 13 ani mai extinsă decât în cazul românilor.

gândul a realizat o analiză la zi a sectorului imobiliar rezidențial și a determinat perioada în care o persoană trebuie să-și economisească întreg salariul câștigat lunar pentru a-și putea permite să cumpere un apartament situat într-una dintre principalele capitale europene.

În realizarea analizei gândul au fost utilizate cele mai recente date ale biroului de statistică al UE (Eurostat) pentru determinarea câștigului salarial mediu net al angajaților din 15 state europene (România, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franța, Spania, Marea Britanie și Irlanda) și cele mai noi oferte de vânzare publicate pe site-urile principalelor agenții imobiliare și portaluri specializate în domeniu din țările menționate mai sus.

Pe baza datelor colectate, gândul a realizat estimări ale prețului mediu de vânzare pe metru pătrat, respectiv suma necesară pentru achiziționarea apartamentelor vechi cu o suprafață utilă de 50 de metri pătrați amplasate în imobile din București, Sofia, Atena, Budapesta, Bratislava, Praga, Berlin, Amsterdam, Bruxelles, Luxemburg, Paris, Madrid, Londra și Dublin.

Câți ani trebuie să-și economisească un român veniurile pentru a cumpăra un apartament în Capitală

Deși Bucureștiul poate fi considerat una dintre cele mai ieftine capitale europene, un român trebuie să își pună deoparte veniturile mai bine de 13 ani pentru a-și putea permite un apartament aici, dacă luăm în considerare salariul mediu net lunar pe care îl poate câștiga un angajat, de 320 de euro, și o locuință cu o suprafață utilă de 50 de metri pătrați.

FOTO: Wikimedia Commons (Sofia)

Așteptarea lui este cu trei ani mai mică decât cea a unui bulgar, care își poate cumpăra, din salariul său net lunar de 213 euro, un apartament similar într-un imobil amplasat în Mladost, unul dintre cele mai moderne cartiere din Sofia, abia după 16 ani.

FOTO: Publimedia/Shutterstock (Budapesta)

Față de români, vecinii unguri de pot lăuda cu prețurile mici de vânzare ale locuințelor din Budapesta, cea mai ieftină capitală europeană, dar și cu faptul că ei trebuie să-și economisească salariul net obținut lunar timp de doar 4 ani pentru a-și putea achiziționa un apartament cu o suprafață utilă de 50 de metri pătrați situat într-o clădire dintr-o zonă centrală.

Sursă: Estimări gândul bazate pe date Eurostat și pe oferte publicate pe site-urile principalelor agenții imobiliare și portaluri specializate în domeniu din cele 15 state europene.

Cum vor evolua prețurile apartamentelor vechi din România până la finalul anului 2013

Costul unui apartament vechi cu o suprafață de 50 de metri pătrați ajunge în București la ora actuală la circa 50.300 de euro, în timp ce câștigurile anuale nete ale unui angajat român sunt de doar 3.836 de euro.

Prețurile de tranzacționare ale locuințelor vechi au scăzut însă în primele șase luni ale anului 2013 cu aproximativ 2% – 3%. Cu toate acestea, există o diferență între prețurile de listare și cele de tranzacționare ale locuințelor, fiecare evoluând în mod diferit.

„Deși tendința a fost în continuare de scădere, ultimele 18 luni au arătat semne de stabilizare. Un procent de 3% – 5% poate fi considerat nesemnificativ la nivelul unui an întreg ținând cont că o negociere poate să scadă prețul pe loc, nu după o așteptare de un an, cu un procent mai ridicat”, au declarat pentru gândul reprezentanții companiei Coldwell Banker care oferă servicii de evaluare, de administrare a proprietăților și de consultanță în domeniul imobiliar.

FOTO: Andreea Alexandru /Mediafax Foto (București)

„Estimăm că piața rezidențială va avea în 2013 o evoluție similară cu cea înregistrată în 2012”, ne-au mai explicat aceștia, adăugând că rămâne de văzut ce impact va avea asupra pieței imobiliare trecerea programului Prima Casă în garanții oferite exclusiv în lei.

„Este dificil de realizat o estimare ținând cont de multitudinea de factori care trebuie luați în calcul, de la gradul de îndatorare al celor care au accesat până acum un credit în euro prin Prima Casă până la reacția instituțiilor financiare la scăderile succesive de dobândă monetară realizate de Banca Centrală”, susțin cei de la Coldwell Banker.

„Considerăm că nu se va ajunge în niciun caz la un blocaj pe piață, caracterizat printr-o scădere semnificativă a numărului de tranzacții sau o scădere a prețurilor similară cu cea din 2009, însă există premisă pentru o scădere a prețurilor, într-un ritm însă mai redus decât în perioada 2008 – 2011”, au concluzionat reprezentanții companiei.

Topul europenilor care trebuie să aștepte cel mai puțin pentru a-și cumpăra o locuință

Belgienii se pot considera, alături de unguri, cei mai norocoși europeni, ei fiind nevoiți să-și pună deoparte veniturile timp de 3,83 ani, respectiv 4,16 ani, pentru a-și permite să cumpere un apartament în Bruxelles sau în Budapesta.

FOTO: Publimedia/Shutterstock (Bruxelles)

Un angajat belgian obține lunar un salariu mediu net de 2.426 euro, potrivit datelor Eurostat, cu 195 de euro mai mare decât prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe scoase la vânzare în Bruxelles (2.231 euro/mp).

Astfel, pentru a cumpăra un apartament cu o suprafață utilă de 50 de metri pătrați într-una dintre capitalele Uniunii Europene acesta trebuie să economisească circa 111.500 euro.

Suma este cu aproape 88.000 de euro mai mare decât cea de vânzare a unui apartament similar într-unul dintre cartierele centrale ale Budapestei.

Avantajul locuitorilor Ungariei, aflați pe locul al doilea în topul europenilor care trebuie să aștepte cel mai puțin pentru a-și permite o locuință în capitală, este acela că ei câștigă un salariu mediu net lunar egal cu prețul mediu de vânzare pe metru pătrat al unui apartament (472 de euro/ mp).

Ultimul loc al podiumului este ocupat de germani care își pot permite să achiziționeze un apartament în cartierul untracentral Mitte, aflat de-a lungul râului Spree, în puțin peste 5 ani.

FOTO: Publimedia/Shutterstock (Berlin)

Ei sunt urmați în top de către irlandezi, greci și luxemburghezi care sunt nevoiți să își economisească veniturile sub 10 ani pentru a-și permite o locuință de 50 de metri pătrați în centrul Dublinului, al Atenei, respectiv al Luxemburgului.

Cehii, francezii și polonezii trebuie muncească mai bine de 20 de ani pentru a-și permite o locuință

La polul opus al clasamentului se găsesc cehii, francezii și polonezii care trebuie să aștepte peste 20 de ani pentru a-și putea cumpăra un apartament în centrul orașelor Praga, Paris și Varșovia, acestea având un preț mediu de vânzare de 233.900 euro, respectiv 609.250 euro și 111.500 euro.

Un ceh obține anual din partea angajatorului venituri nete de 8.003 euro, deci 667 de euro lunar. Suma este de șapte ori mai mică decât valoarea de vânzare pe metru pătrat a unei locuințe în centrul capitalei, în districtele 1, 2 sau 3.

FOTO: Publimedia/Shutterstock (Praga)

Astfel, în cazul în care acesta nu ar cheltui niciun ban, abia în 29 de ani și-ar permite o locuință aici.

Un francez care vrea să locuiască în Paris trebuie să aștepte peste 26 de ani pentru a-și putea cumpăra un apartament de 50 de metri pătrați, având în vedere faptul că veniturile sale nete anuale ajung la 22.604 euro, iar metrul pătrat se vinde în „Orașul luminilor” cu 12.185 de euro.

FOTO: Publimedia/Shutterstock (Paris)

Polonezii, care obțin în medie un salariu net lunar de 452 de euro pot economisi suma necesară pentru achiziționarea unui apartament similar în cartierul central al Varșoviei – ÅšródmieÅ›cie în puțin peste 20 de ani.

Topul celor mai ieftine capitale europene

Budapesta poate fi considerată, potrivit estimărilor gândul realizate pe baza ofertelor publicate pe site-urile agențiilor și portalurilor imobiliare locale, una dintre cele mai ieftine capitale europene.

Aici, prețul mediu de vânzare al locuințelor este de circa 472 de euro pe metru pătrat, de două ori mai redus decât în București și de aproape 26 de ori mai mic decât cel din Paris.

Sursă: Estimări gândul bazate pe date Eurostat și pe oferte publicate pe site-urile principalelor agenții imobiliare și portaluri specializate în domeniu.

Pe locul al doilea în top se află capitala Bulgariei – Sofia, unde metrul pătrat se vinde cu circa 828 de euro, aceasta fiind urmată de capitala României – București, unde prețul de vânzare al locuințelor vechi este de 1.006 euro pe metru pătrat.

Prețuri sub 3.000 de euro pe metru pătrat se înregistrează și în Atena, Varșovia, Bruxelles, Bratislava și Dublin.

Topul celor mai scumpe capitale europene

„Orașul luminilor” se află în fruntea clasamentului celor mai scumpe capitale europene atunci când vine vorba despre prețurile de vânzare ale apartamentelor vechi.

În centrul Parisului locuințele sunt scoase la vânzare de către proprietari cu circa 12.185 de euro pe metru pătrat, potrivit estimărilor gândul.

Sursă: Estimări gândul bazate pe date Eurostat și pe oferte publicate pe site-urile principalelor agenții imobiliare și portaluri specializate în domeniu.

Suma este cu peste 4.000 de euro mai mare decât cea înregistrată în capitala Marii Britanii, londonezii scoțându-și la vânzare locuințele cu 8.011 euro pe metru pătrat.

Următoarele locuri ale clasamentului sunt ocupate de Amsterdam (5.643 euro/mp), Luxemburg (5.155 euro/mp), Praga (4.678 euro/mp), Madrid (4.095 euro/mp) și Berlin (3.017 euro/mp).

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Oana Zăvoranu, ATAC DUR la adresa familiei Clonda‼ „Ei sunt ceva de groază. Ei doi,...
Drama lui Leonard Doroftei! Fostul campion mondial rupe tăcerea. De ce a plecat, de fapt,...
Partea neștiută a PRO TV-ului. Câți angajați are, de fapt, televiziunea numărul 1 din România
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Armata Japoniei se pregătește de război, în urma agresivității Chinei
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Putin s-a răzbunat CRUNT pe americani! Le-a arătat că nu glumește, lumea întreagă TREMURĂ
Samsarii de mașini sunt în culmea fericirii. Ce decizie a luat Parlamentul
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide