Silviu Bănilă
19.11.2014
Financiar

Câți bani încearcă să recupereze victimele escrocului Bernard Madoff

Câți bani încearcă să recupereze victimele escrocului Bernard Madoff
Administratorul financiar care trebuie să recupereze banii pentru victimele escrocului Bernard Madoff a anunțat semnarea a două acorduri pentru returnarea a 145 milioane dolari, majorând suma totală la 10,5 miliarde dolari.

Administratorul financiar Irving Picard a anunțat că a ajuns la o înțelegere pentru recuperarea a 95 milioane dolari de la Senator Fund SPC, un fond din Insulele Cayman, care a avut afaceri importante cu Bernard L. Madoff Investment Securities LLC.

Picard a mai precizat că un judecător a aprobat o despăgubire separată de cel puțin 50,5 milioane dolari, care va fi plătită de mai multe entități implicate în dosarul Madoff, printre care se numără și dezvoltatorul imobiliar Edward Blumenfeld din Long Island, New York.

Acest acord a fost anunțat în data de 17 octombrie 2014 și ar putea valora circa 62,1 milioane dolari, potrivit documentelor prezentate în instanță. Madoff, în vârstă de 76 de ani, a pledat vinovat într-un dosar de fraudă și a primit o pedepsă cu închisoarea de 150 de ani.

Despăgubirile de marți se adaugă la cele deja existente, de 496,8 milioane dolari, anunțate luni, care vor fi achitate de fondurile din Insulele Cayman, Herald și Primeo. Picard a recuperat circa 60% din prejudiciul de 17,5 miliarde dolari generat de schema Ponzi a lui Madoff, dezvăluită în decembrie 2008. Până acum, la păgubiți au ajuns șase miliarde de dolari. Fostul președinte al SEC (US Securities and Exchange Commission), Richard Breeden, gestionează un fond separat de 4,05 miliarde dolari, din care vor fi despăgubiți clienții care au pierdut bani din cauza lui Madoff. 

Inchide