Câți oameni lucrează în industria frumuseții în România. Județul în care este criză de coafeze

Publicat: 13/05/2014, 10:07
Actualizat: 20/03/2019, 17:47

Din statisticile oficiale reiese că numărul de coafeze și de frizeri din România a crescut în 2013 cu 11,3%, ajungând la 23.539 de persoane.

Dacă fiecare cetățean ar apela cel puțin o dată pe an la serviciile unui specialist, fiecărui hair-stylist i-ar reveni, în medie, peste 850 de clienți.

Totodată, la nivel național mai există alți 4.154 de salariați cu activități de întreținere corporală, în creștere cu 9,4% față de 2012. Ei lucrează la saune, la solare, la saloane de slăbit sau la saloane de masaj.

În medie, persoanele care desfășoară activități de înfrumusețare sau de întreținere corporală câștigă lunar în jur de 1.090 de lei, cu 32,9% mai puțin decât salariul mediu net la nivel național, reiese din cele mai recente date ale Insititutului Național de Statistică (INS).

Criză de coafeze la Covasna

Cele mai multe persoane care desfășoară activități de înfrumusețare, cum este spălarea, aranjarea și tunsul părului, coafatul, vopsitul, ondulatul, dar și masajul, manichiura sau pedichiura (caen 9602) lucrează în București.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

La finele anului trecut, în Capitală erau înregistrați peste 8.600 de frizeri și coafeze, în creștere cu 12,5% față de aceeași perioadă a lui 2012, reiese din datele furnizate de Inspecția Muncii pentru gândul.

În trei județe din țară, respectiv Timiș, Constanța și Iași, numărul lor depășete 1.000 de salariați, în timp ce în alte șase județe, locuitorii aveau de ales între mai puțin de 100 de specialiști în frumusețe.

În Covasna, spre exemplu, cei 21 de salariați care au declarat că desfășoară activități de înfrumusețare trebuie să-și găsească timp pentru circa 10.000 de clienți anual, reiese dintr-un calcul făcut pe baza datelor Recensământului Populației și Locuințelor, realizat de INS în 2011, și care a pornit de la presupunerea că fiecare locuitor al județului merge doar o singură dată pe an la salon.

Mult de muncă au și cei 33 de frizeri și coafeze din Sălaj care trebuie să deservească, în medie, 6.800 de clienți pe an.

Cât de populare sunt solarele și saloanele de masaj

Saunele, solarele și saloanele de slăbit sau de masaj par a nu fi avut un succes prea mare în județe precum Teleorman, Ialomița, Mehedinți, Călărași sau Sălaj, reiese din datele oficiale privind numărul de salariați care desfășoară activități de întreținere corporală (caen 9604).

FOTO: Cristina Nichitus/Publimedia

Astfel, în județele menționate mai sus, numărul acestora nu depășea, la finele anului trecut, cinci persoane, potrivit datelor de la Inspecția Muncii.

La polul opus se află Capitala și județe precum Cluj, Ilfov sau Timiș, unde peste 200 de persoane desfășoară astfel de activități, dar și unde numărul lor a consemnat creșteri de peste 10% în ultimul an.

Astfel, în Cluj, numărul de masori a ajuns la finele anului trecut la 359 de persoane, în creștere cu 34,4% față de anul anterior.

Denumirile utilizate în prezentarea meseriilor din acest material sunt în unele cazuri generice și se referă la cele mai practicate profesii din ramura respectivă. Cu toate că unii salariați sunt înregistrați într-un județ, există posibilitatea ca aceștia să-și desfășoare activitatea propriu-zisă și în afara zonei respective.

În textul de mai sus au fost analizate statisticile aferente următoarelor coduri CAEN:

CAEN 9602 – Această clasă include activități de spălare a capului, aranjare și tuns, coafat, vopsit, nuanțat, ondulat, îndreptat și activități similare pentru bărbați și femei, bărbierit și aranjarea bărbii, masaj facial, manichiură, pedichiură, machiaj.

CAEN 9604- Această clasă include activitățile băilor turcești, saunelor și băilor de aburi, solarelor, saloanelor de slăbit, saloanelor de masaj.

Campania ZIUA MUNCII continuă cu prezentarea românilor care au ales să trăiască din artă. Aflați mâine care sunt județele în care nu există niciun artist.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului