Câți români au economii suficiente la care pot apela în cazul pierderii locului de muncă sau al scăderii veniturilor

Redactor:
Nelu Dorobantu
Câți români au economii suficiente la care pot apela în cazul pierderii locului de muncă sau al scăderii veniturilor
Șase din 10 români au recunoscut că au suficienți bani puși de-o parte pentru cel mult patru luni, disponibil la care pot apela în cazul pierderii locului de muncă sau a scăderii veniturilor / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Șase din 10 români au recunoscut că au suficienți bani puși de-o parte pentru cel mult patru luni, disponibil la care pot apela în cazul pierderii locului de muncă sau a scăderii veniturilor.

Conform rezultatelor studiului „Financial Pulse Survey”, citat de Agerpres și realizat de biroul local McKinsey & Company, 54% dintre intervievați au mărturisit că situaţia lor financiară curentă este destul de precară, pe fondul actualei #coronacrize.

Totodată, sondajul relevă că 43% dintre consumatori consideră economia locală drept slabă şi se aşteaptă ca starea acesteia să se înrăutăţească în următoarele trei luni.

În plus, respondenții s-au declarat pesimişti şi în ceea ce priveşte durata crizei economice. De altfel, cea mai semnificativă parte (30%) a acestora estimează o perioadă de 1-2 ani, pe când 19% se aşteaptă la o durată de până la 3 ani.

Experții implicați în cercetare au precizat că, de la debutul pandemiei, aproximativ jumătate dintre consumatori declară că au experimentat scăderi ale veniturilor şi economiilor la nivel de gospodărie, dar mai puţin de o treime dintre aceştia au reuşit să reducă şi cheltuielile din gospodărie.

În plus, aproximativ 60% dintre consumatori au devenit preocupaţi, cel puţin într-o oarecare măsură, de siguranţa locului de muncă.

Economiile românilor sunt suficiente dacă își mențin nivelul actual al cheltuielilor

Potrivit sursei citate, în situaţii de urgenţă, precum cele specifice acestei perioade, pentru 61% dintre respondenţi economiile le pot ajunge cel mult patru luni dacă îşi menţin nivelul actual al cheltuielilor, iar 71% dintre români declară că se pot baza pe economii mai mici de 25.000 lei la nivel de gospodărie.

În plus, pe termen lung, peste 70% dintre respondenţi se declară îngrijoraţi în ceea ce priveşte un nivel adecvat de venituri după ce vor ieşi la pensie.

Studiul citat a fost realizat în România în iunie 2020 şi a cuprins peste 500 de respondenţi.

Rezultatele au fost ajustate, astfel încât cifrele să reflecte populaţia din România cuprinsă între 18 şi 80 de ani.

Inchide