Ce bănci oferă cele mai bune dobânzi la un depozit pe trei luni

Ce bănci oferă cele mai bune dobânzi la un depozit pe trei luni

TBI Bank este urmată în topul dobânzilor de Volksbank (3,4%), Piraeus Bank (3,35%), RIB (3,25%) și Banca Feroviara (3,1%), informează Ziarul Financiar. Instituțiile bancare de talie mare au însă dobânzi mai mici, ele fiind în jur de 3% pe an pentru un depozit pe trei luni sau chiar sub acest prag în anumite cazuri.

Dobânzile mici nu au oprit creșterea depozitelor care au urcat lună de lună, în timp ce creditarea a dat semne anemice de revenire și doar pe partea finanțărilor în lei.

Depozitele gospodăriilor și firmelor erau luna trecută de 221 miliarde de lei, în creștere cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Comparativ cu luna octombrie din acest an creșterea a fost de 1,5%.

Volumul depozitelor în monedă națională atrase de la populație și firme au urcat la 145 miliarde de lei în noiembrie, cu 8% peste nivelul din perioada similară a anului trecut. Depozitele în valută ale rezidenților au cumulat în noiembrie 76 miliarde de lei, în creștere cu peste 2%.

Creșterea constantă a plasamentelor a dus la echilibrarea raportului dintre credite și depozite. Astfel, raportul credite/depozite a ajuns în noiembrie la un minim istoric, de sub 97%, ceea ce arată că băncile au resurse suficiente pentru a da credite. Totuși, lipsa încrederii cu care se confruntă ambele părți, incertitudinea economică și deficitul de cerere solvabilă pentru finanțări, afectează negativ reluarea creditării.

Raportul credite/depozite era la jumătatea anului puțin peste pragul de 100%, iar în prezent a coborât sub acest nivel, anul acesta fiind primul din 2007 încoace în care volumul depozitelor l-a depășit pe cel al creditelor. În România, creditele depășeau substanțial depozitele în 2011, când raportul se situa la 120%, pe partea de valută, acesta ajungând chiar la 225%.

Când aleg să constituie un depozit, clienții trebuie să ia în calcul și faptul că pentru această operațiune băncile solicită deschiderea unui cont curent. Acesta are un cost de administrare cuprins între 1 leu/lună și 7,5 lei/lună. Totodată, afișarea soldului și retragerea de numerar sunt taxate în cele mai multe cazuri.

Sunt însă și bănci care nu percep comision de administrare a contului curent, ceea ce poate constitui un avantaj, în special pentru sumele mici.

Suma finală depinde și de comisioanele de retragere, băncile taxând în general lichidarea depozitelor în altăzi decât data scadentă. Totodată, deponenții trebuie să țină cont și de soliditatea băncii în care aleg să-și țină banii.

sursa: Conso, Ziarul Financiar

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase