Ce noutăți ar putea aduce programul Rabla în 2014

Ce noutăți ar putea aduce programul Rabla în 2014
Publicat: 06/03/2014, 10:55
Actualizat: 06/02/2019, 20:52

Începând de miercuri, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC) împreună cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) supune dezbaterii publice proiectul de Ordin al ministrului Mediului pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii parcului auto național, cunoscut ca „Rabla”.

Potrivit proiectului, în 2014 vor fi disponibile 20.000 de tichete în valoare de 6.500 de lei, bugetul alocat programului fiind de 140.000 de lei.

În program vor intra și autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu 8 ani, față de 10 ani ca până acum.

Pentru prima dată, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie distribuite electronic, în sistemul informatic al AFM, dealerilor validați în program, și nu colectorilor ca până în prezent. Persoanele fizice se vor înscrie în program direct la dealer și vor merge ulterior să își caseze mașina la un colector validat. Ei vor trebui apoi să prezinte dealerului dovada casării pentru a cumpăra mașina aleasă cu reducere.

Nu este însă obligatoriu ca persoana care își casează mașina să și cumpere una nouă, de reducere putând beneficia și altcineva.

Ca și anul trecut, pentru stimularea achiziționării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei pentru: achiziționarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100g/km sau achiziționarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Tichetele alocate pentru persoanele fizice vor fi distribuite pe fiecare județ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidențele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). La nivelul fiecărui județ, vor fi repartizate în mod egal între punctele de lucru aparținând producătorilor/dealerilor validați și situate în respectiva unitate teritorială.

Pentru persoanele fizice, sesiunea de finanțare va fi organizată, potrivit proiectului, în patru etape, fiecare etapă având o durată de câte 60 zile.

În prima etapă, toate tichetele alocate destinate persoanelor fizice vor fi repartizate pe fiecare județ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidențele DRPCIV. În a doua etapă, tichetele aferente fiecărui județ rămase neutilizate, precum și cele alocate pentru care s-au anulat notele de înscriere, vor fi redistribuite în mod egal între punctele de lucru aparținând producătorilor validați din respectiva unitate teritorială. În a treia etapă, tichetele rămase se împart, în mod egal, între punctele de lucru ale producătorilor validați din județul respectiv. În această etapă, orice producător validat poate ceda tichetele alocate în favoarea unui alt producător validat, cu obligația de a informa, în prealabil, AFM. În ultima etapă, tichetele rămase se vor împărti în mod egal, între punctele de lucru. Pot participa doar producătorii validați care, în etapa a treia, au consumat toate tichetele alocate.

În cazul în care la sfârșitul ultimei etape vor rămâne tichete neutilizate, acestea vor fi anulate.

Proiectul de Ghid de finanțare pentru programul Rabla 2014 este în dezbatere publică pe site-urile MMSC și AFM timp de 10 zile.

Calendarul programului Rabla din acest an va fi comunicat ulterior pe site-urile MMSC și AFM.

Programul Rabla este un program guvernamental susținut din fonduri alocate de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, prin Administrația Fondului pentru Mediu. Scopul acestuia este eliminarea din trafic a autovehiculelor vechi și înlocuirea lor cu altele noi, mai puțin poluante.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Simona Halep a primit un nou verdict. Diferența e enormă față de ce se știa:...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii