Ce s-a întâmplat cu IMM-urile din România în ultima perioadă. Iulie, cea de-a treia lună de avans pozitiv al cifrei de afaceri

Redactor:
Ionel Văduva
Ce s-a întâmplat cu IMM-urile din România în ultima perioadă. Iulie, cea de-a treia lună de avans pozitiv al cifrei de afaceri
La finele lui iulie 2020, creșterea cifrei de afaceri înregistrată de companiile mici și mijlocii locale a fost de 10,67%, comparativ cu iunie a.c. / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

La finele lui iulie 2020, creșterea cifrei de afaceri înregistrată de companiile mici și mijlocii locale a fost de 10,67%, comparativ cu iunie a.c., aceasta fiind cea de-a treia lună consecutivă de avans pozitiv, de la ridicarea stării de urgență și repornirea majorității sectoarelor industriale.

Cu toate acestea, potrivit statisticii realizate de Barometrul SmartBill, primul instrument de măsurare în timp real a evoluției IMM-urilor din România, ce monitorizează peste 20.000 de întreprinderi mici și mijlocii din toată țara, luna iulie a adus și o ușoară scădere în ceea ce privește valorile YoY (n.r. – de la an la an).

Experții sursei citate spun că dacă în luna iunie 2020, IMM-urile românești se apropiaseră la doar 0,6 procente de valorile înregistrate în aceeași perioadă a anului 2019, instrumentul sursei citate a înregistrat o diferență de -4,7%.

„Sezonul de vară era dedicat, în mod evident, concediilor și activităților recreative sau de relaxare. În 2020 însă, condițiile nu permit o libertate de mișcare la fel de amplă, iar restricțiile menținute în cazul industriei HoReCa își fac simțită prezența.

Hotelurile și restaurantele au înregistrat cifre de afaceri cu 35% mai mici față de 2019”, a precizat Radu Hasan, Co-Fondator & CEO al dezvoltatorului barometrului.

De altfel, anularea marilor evenimente culturale, de tipul festivalurilor de muzică și de film, s-a resimțit în cazul industriei spectacolelor, culturale și recreative, ce a încheiat luna iulie cu -66% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cifre pozitive pe toată linia pentru IMM-urile locale

Chiar dacă cifrele YoY nu arată prea bine, raportat la nivel lunar, toate industriile monitorizate de barometru au înregistrat valori pozitive luna trecută.

Cifrele spun că românii par să fi redescoperit plăcerea agroturismului, astfel că sectorul de agricultură, silvicultură și pescuit are cel mai mare avans, de +115% față de luna iunie.

Tranzacțiile imobiliare sunt, de asemenea, în topul celor mai importante creșteri, cu +46%, în timp ce hotelurile și restaurantele care s-au adaptat noilor condiții de siguranță au reușit să treacă pe plus în a doua lună de vară: +25% față de iunie.

„Odată cu apropierea de toamnă probabil vom remarca anumite shifturi către alte tipuri de industrii, mai puțin active în perioada verii, precum cea a învățământului. Concluzia până în acest moment este una pozitivă, cifrele analizate de noi arată că IMM-urile locale par să-și fi găsit rețeta revenirii după un început de an ce putea fi dezastruos”, adaugă Radu Hasan.

Care sunt regiunile cu dezvoltări economice semnificative

Instrumentul citat anterior indică faptul că regiunile Sud-Vest, Vest și Sud-Est au înregistrat cele mai importante creșteri în luna iulie 2020, comparativ cu iunie a aceluiași an, și anume +31%, +27% și, respectiv, +26%.

Nord-Estul a înregistrat, de asemenea, un avans de 20%, Nord-Vestul de 16%, Sudul 12%, în timp ce în Centru creșterea este de doar 7%.

„Regiunea București-Ilfov este singura cu cifre nemodificate la nivel lunar, dar cu -4% year over year”, au mărturisit experții sursei citate.

Statistica este rezultatul unei analize efectuată pe un eșantion compus din peste 20.000 de afaceri cu abonament SmartBill activ și cu istoric din ianuarie 2019 și până în prezent.

Numărul de firme depășește orice eșantion utilizat până acum într-un sondaj.

Majoritatea este reprezentată de către firme mici, tehnologizate și cu o conducere deschisă la nou și soluții software.

ŞOC! 3 fotbalişti de naţională au chemat o actriţă XXX şi au pus-o să plătească...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Șocant! Cum l-a țepuit pe Cătălin Moroșanu tânărul pentru care a strâns bani să îi...
Aplicația care te anunță dacă ai Covid prin scanarea ochilor. Nemții vor să revoluționeze testarea...
„Dexit”. Partidul german de opoziţie AfD anunţă că va face campanie pentru ca Germania să...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Microcipul care detectează Covid-19 în corp înainte să ai simptome. Cum funcționează. VIDEO
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
O populație MISTERIOASĂ descoperită recent, de care nimeni nu știa, îi ULUIEȘTE pe oamenii de...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Incredibil! Cât costă, de fapt, o oră suplimentară muncită de polițiștii locali
Tragedie în familia unui model celebru. A paralizat după ce a mâncat un pretzel
ȘOC! Dispare restricția care îi enerva cel mai mult pe români. Se aplică de la...
Virusul care scade inteligența. E prezent la jumătate din cei testați
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Partea întunecată a muncii în vremea COVID. Lucratul de acasă şi izolarea duc la o...
Inchide