Ce s-a întâmplat cu IMM-urile din România în ultima perioadă. Iulie, cea de-a treia lună de avans pozitiv al cifrei de afaceri

Ce s-a întâmplat cu IMM-urile din România în ultima perioadă. Iulie, cea de-a treia lună de avans pozitiv al cifrei de afaceri
La finele lui iulie 2020, creșterea cifrei de afaceri înregistrată de companiile mici și mijlocii locale a fost de 10,67%, comparativ cu iunie a.c. / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 19/08/2020, 11:12

La finele lui iulie 2020, creșterea cifrei de afaceri înregistrată de companiile mici și mijlocii locale a fost de 10,67%, comparativ cu iunie a.c., aceasta fiind cea de-a treia lună consecutivă de avans pozitiv, de la ridicarea stării de urgență și repornirea majorității sectoarelor industriale.

Cu toate acestea, potrivit statisticii realizate de Barometrul SmartBill, primul instrument de măsurare în timp real a evoluției IMM-urilor din România, ce monitorizează peste 20.000 de întreprinderi mici și mijlocii din toată țara, luna iulie a adus și o ușoară scădere în ceea ce privește valorile YoY (n.r. – de la an la an).

Experții sursei citate spun că dacă în luna iunie 2020, IMM-urile românești se apropiaseră la doar 0,6 procente de valorile înregistrate în aceeași perioadă a anului 2019, instrumentul sursei citate a înregistrat o diferență de -4,7%.

„Sezonul de vară era dedicat, în mod evident, concediilor și activităților recreative sau de relaxare. În 2020 însă, condițiile nu permit o libertate de mișcare la fel de amplă, iar restricțiile menținute în cazul industriei HoReCa își fac simțită prezența.

Hotelurile și restaurantele au înregistrat cifre de afaceri cu 35% mai mici față de 2019”, a precizat Radu Hasan, Co-Fondator & CEO al dezvoltatorului barometrului.

De altfel, anularea marilor evenimente culturale, de tipul festivalurilor de muzică și de film, s-a resimțit în cazul industriei spectacolelor, culturale și recreative, ce a încheiat luna iulie cu -66% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cifre pozitive pe toată linia pentru IMM-urile locale

Chiar dacă cifrele YoY nu arată prea bine, raportat la nivel lunar, toate industriile monitorizate de barometru au înregistrat valori pozitive luna trecută.

Cifrele spun că românii par să fi redescoperit plăcerea agroturismului, astfel că sectorul de agricultură, silvicultură și pescuit are cel mai mare avans, de +115% față de luna iunie.

Tranzacțiile imobiliare sunt, de asemenea, în topul celor mai importante creșteri, cu +46%, în timp ce hotelurile și restaurantele care s-au adaptat noilor condiții de siguranță au reușit să treacă pe plus în a doua lună de vară: +25% față de iunie.

„Odată cu apropierea de toamnă probabil vom remarca anumite shifturi către alte tipuri de industrii, mai puțin active în perioada verii, precum cea a învățământului. Concluzia până în acest moment este una pozitivă, cifrele analizate de noi arată că IMM-urile locale par să-și fi găsit rețeta revenirii după un început de an ce putea fi dezastruos”, adaugă Radu Hasan.

Care sunt regiunile cu dezvoltări economice semnificative

Instrumentul citat anterior indică faptul că regiunile Sud-Vest, Vest și Sud-Est au înregistrat cele mai importante creșteri în luna iulie 2020, comparativ cu iunie a aceluiași an, și anume +31%, +27% și, respectiv, +26%.

Nord-Estul a înregistrat, de asemenea, un avans de 20%, Nord-Vestul de 16%, Sudul 12%, în timp ce în Centru creșterea este de doar 7%.

„Regiunea București-Ilfov este singura cu cifre nemodificate la nivel lunar, dar cu -4% year over year”, au mărturisit experții sursei citate.

Statistica este rezultatul unei analize efectuată pe un eșantion compus din peste 20.000 de afaceri cu abonament SmartBill activ și cu istoric din ianuarie 2019 și până în prezent.

Numărul de firme depășește orice eșantion utilizat până acum într-un sondaj.

Majoritatea este reprezentată de către firme mici, tehnologizate și cu o conducere deschisă la nou și soluții software.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Horoscop miercuri, 22 septembrie. Viața a două zodii se va schimba radical de astăzi
FOTO. Gimnasta Larisa Iordache, imagini senzuale! Cum își expune trupul celebra campioană
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop SPECIAL! Se anunţă câştiguri COLOSALE pentru aceşti nativi
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Cele mai bune anvelope de iarnă în 2021 după distanța de frânare pe zăpadă
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Discriminare în era Covid. O femeie a fost refuzată la gogoșerie pe motiv că era...
Horoscop miercuri, 22 septembrie. Viața a două zodii se va schimba radical de astăzi
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Schimbare majoră privind alocațiile de stat în 2022. Posibile vești bune pentru milioane de copii
ADRIAN POLEC vrea și el un BLOC cu 8 etaje în Mamaia
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Tradiţii pentru Echinocțiul de toamnă 2021! Ce NU ai voie să faci azi?
VESTE BOMBĂ despre PFIZER! Informația care dă absolut totul peste cap
Andreea Esca a vărsat lacrimi amare. Despărțirea a lăsat urme adânci pentru vedetă. „Mai greu...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...