Ce s-a întâmplat cu IMM-urile românești în iunie 2020, față de luna mai. Sectorul care a înregistrat cea mai mare scădere față de iunie, anul trecut (-76%)

Ce s-a întâmplat cu IMM-urile românești în iunie 2020, față de luna mai. Sectorul care a înregistrat cea mai mare scădere față de iunie, anul trecut (-76%)
Sectorul economic care a înregistrat cea mai mare creștere în iunie 2020 față de luna mai rămâne cel al spectacolelor, evenimentelor culturale și recreaționale, una de +62% / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 20/07/2020, 11:45

Sectorul economic care a înregistrat cea mai mare creștere în iunie 2020 față de luna mai rămâne cel al spectacolelor, evenimentelor culturale și recreaționale, una de +62%, în timp ce limitările impuse de pandemie au făcut ca, la nivel anual, diferența față de iunie 2019 să fie cea mai mare dintre toate industriile, și anume de -76%.

Intrarea în sezonul de vară și-a lăsat amprenta și în evoluția sectorului de HoReCa, al doilea ca nivel de creștere în luna iunie, mai exact +61% față de luna anterioară, potrivit Barometrului SmartBill.

Cu toate acestea, restricțiile ce încă marchează această industrie, precum și reticența românilor de a mai călători la fel de mult, fac ca sectorul să fie tot pe loc secund în comparația cu iunie 2019, mai exact de -42%.

Situații dificile au fost întâmpinate în sectoarele informații și comunicații, respectiv agricultură.

„Cifrele înregistrate de Barometru ne arată că va mai trece, totuși, ceva timp până când toate industriile se vor calibra și se va ajunge la o creștere pe toate palierele”.

„Dacă ne uităm la sectorul informațiilor și comunicațiilor, de exemplu, vom observa că evoluția este negativă pe ambele comparații, -3% față de luna mai 2020 și -7% față de iunie 2019.

„O situație asemănătoare este întâlnită și în cazul IMM-urilor din agricultură, ce au o perioadă dificilă, cu -17% față de luna mai”, a precizat Radu Hasan, co-fondator & CEO al sursei citate.

Evoluții regionale ale IMM-urilor românești

Centrul și Sud-Vestul României sunt regiunile cu cel mai important avans în luna iunie, cu +14% și, respectiv, +11%.

Regiunea București-Ilfov completează topul evoluției, cu +10%.

Cele mai importante creșteri, year over year, au fost înregistrate, însă, în Sud, +10% față de iunie 2019 și Nord-Est, +5%.

Sud-Estul țării are cea mai lentă revenire YOY, cu -13% față de aceeași perioadă a anului trecut.

IMM-urile au ajuns aproape la același nivel cu anul trecut

Mediul de afaceri din România a înregistrat cea mai bună lună de la relaxarea restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus și, la finalul lunii iunie, IMM-urile locale sunt la doar 0,6% distanță de cifrele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Evoluția lunară este, de asemenea, pozitivă, astfel că, față de luna mai 2020, avansul este de 7,9%. Statistica este realizată de Barometrul SmartBill, primul tool de măsurare în timp real a evoluției IMM-urilor din România.

Conform sursei citate, luna iunie a consemnat cea mai importantă evoluție în cifrele de la an la an (year on year – YOY). Dacă în luna mai, IMM-urile din România erau la -14,9% față de aceeași perioadă a anului 2019, la finalul primei luni de vară cifra de afaceri a urcat până la o diferență de doar 0,6%.

„Este un progres ce ne dă speranțe și ne arată că IMM-urile au puterea și know-how-ul de a se repune pe picioare”.

„Luna iunie a marcat cea mai puternică revenire de la momentul primelor relaxări, de peste 14 puncte procentuale YOY.

„Cu siguranță vor trece pe plus în luna iulie, mai ales dacă ne uităm la semnalele pe care le primim din evoluția lunară, unde IMM-urile au recuperat deja peste 30% în ultimele 2 luni”, a conchis Radu Hasan.

Statistica prezentată de sursa citată este rezultatul unei analize efectuată pe un eșantion compus din peste 20.000 de afaceri, cu istoric din ianuarie 2019 și până în prezent. Numărul de firme depășește orice eșantion utilizat până acum într-un sondaj. Majoritatea este reprezentată de către firme mici, tehnologizate și cu o conducere deschisă la nou și soluții software.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Dragnea i-a dat 'fatala' Irinei, după ce a văzut-o cu altul. Unde a ajuns să...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Lista vedetelor din emisiunea Survivor 2022, cumpărată de PRO TV: fostul bodyguard al lui Gigi...
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Dragnea i-a dat 'fatala' Irinei, după ce a văzut-o cu altul. Unde a ajuns să...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Adevărul despre miocardită. Efectul care sperie pe toată lumea. Ce s-a descoperit
Ce greșeală a fost descoperită pe banii din România. Tu ai observat vreodată? Cât de...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...