Ce trebuie să facă angajatul român pentru a ajunge să castige un salariu de peste 1.000 de euro pe lună

Redactor:
Maria Bîrnaure
Ce trebuie să facă angajatul român pentru a ajunge să castige un salariu de peste 1.000 de euro pe lună
Ce trebuie să facă angajatul român pentru a ajunge să castige un salariu de peste 1.000 de euro pe lună

Îți trebuie cel puțin 1.000 de euro salariu ca să ai un stil de viață decent în București, adică să mănânci un prânz sănătos, să ieși de 1-2 ori pe săptămână cu prietenii la o terasă și să îți permiți câteva plecări de weekend pe an, la care se adaugă un concediu. În plus, jumătate din acest buget se duce pe cheltuieli fixe (chirie, întreținere, abonamente și alte costuri) și, de fapt, nu îți rămân foarte mulți bani de cheltuială de la o săptămână la alta”, spune Maria, 29 de ani, specialist în marketing la o companie din București, funcție din care câștigă circa 1.000 de euro net pe lună, la care se adaugă încă 400 de euro net de la un job part-time. Ea spune că, în viitorul apropiat, vrea să ajungă la venituri de circa 2.200 de euro net pe lună (10.000 de lei) pentru a avea un stil de viață „absolut satisfăcător”.

În București lucrează peste 113.000 de angajați care câștigă salarii nete de peste 1.000 de euro net pe lună, arată datele Inspecției Muncii aferente lunii aprilie 2018. În total, 9% dintre angajații din Capitală au venituri mai mari de 1.000 de euro net pe lună, cu mult peste media înregistrată la nivel național, de 4%. Specialiștii spun însă că, deși statisticile indică o îmbunătățire a salariilor oferite în Capitală, numărul angajaților cu salarii mai mari nu este suficient.

„Deși numărul salariaților mai bine plătiți a crescut, în continuare procentul celor care câștigă peste 1.000 de euro net în București mi se pare redus, ponderea ar trebui să fie de cel puțin 40% în Capitală. Companiile trebuie să majoreze salariile, pentru că altfel își vor pierde oamenii”, spune Andrei Caramitru, founding partner și CEO în cadrul firmei de consultanță Kessel Run Ventures. El adaugă că, dincolo de populația care câștigă peste 1.000 de euro net pe lună pe contracte de muncă, mai există și persoane bine plătite care primesc sumele respective fie prin contracte de tip PFA sau din dividende, astfel că ponderea acestora în totalul populației care are o ocupație în București poate fi mai mare.

Datele oficiale arată că numărul total de angajați din București care câștigă peste 1.000 de euro net pe lună a crescut cu 50% în ultimul an și reprezintă aproape jumătate din numărul total de salariați cu salarii de peste 1.000 de euro net la nivel național (de 217.402 de angajați în aprilie 2018).

Cei care fac recrutări spun că și ofertele salariale pe care le primesc din partea angajatorilor se situează în zona salariilor de circa 1.000 de euro net pe lună, mai ales în rândul clienților corporate din București. Motivul? Companiile, în special cele multinaționale, doresc să își creeze o imagine bună în piață, să ofere un mediu de lucru plăcut și să le ofere o stabilitate mai mare oamenilor. În plus, se tem de costurile aferente fluctuației de personal.

CITEȘTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI

FOTO! Alexandra Becali, mai sexy ca niciodată. Cum a parcat în faţa unui mall fiica...
Doliu uriaş la Steaua! A MURIT. Ce tragedie...
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Motivul pentru care moartea nu există, de fapt. Teoria care răstoarnă tot ce ne închipuiam...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Monolitul metalic descoperit în deșertul din Utah a dispărut într-un mod bizar
S-au împăcat, iar asta nu e tot! Este şi însărcinată. Cuplul celebru în toată lumea...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Ce animale sunt în zodiacul chinezesc și ce semnificație are fiecare. Pariu că nu le...
Accident foarte grav în București, o mașină s-a răsturnat. Imagini cu puternic impact emoțional
Sf. Andrei 2020: Când şi de ce se pune, de fapt, grâul la încolţit? Tradiţii
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Semne clare că ești o mamă supraprotectoare și ar trebui să te oprești!
Inchide