Chiquita se vinde cu peste 1,2 miliarde de dolari. Cine cumpără compania

Redactor:
Silviu Bănilă
Chiquita se vinde cu peste 1,2 miliarde de dolari. Cine cumpără compania
Cutrale Group și Safra Group, două companii braziliene, vor cumpăra distribuitorul de banane Chiquita Brands International Inc. din SUA pentru suma de 681 milioane dolari (1,27 miliarde dolari, când sunt incluse și datoriile companiei).

Cumpărătorii vor plăti 14,50 dolari pentru fiecare acțiune a companiei Chiquita, originară din Charlotte, Carolina de Nord. Istoria companiei  este legată de transporturile de banane jamaicane către New Jersey, desfășurate în anul 1870. Prețul oferit de cele două companii braziliene este cu 44% mai mare decât prețul de închidere înregistrat la bursă de acțiunile Chiquita, în data de 8 august 2014 – ultima zi de tranzacționare pentru Chiquita, înainte de primirea ofertei din partea Cutrale și Safra.

Chiquita a respins de trei ori propunerile celor de la Cutrale-Safra, considerând că prețul de 14,50 dolari/acțiune nu poate ajuta compania să cumpere Fyffes Plc., un producător de banane din Dublin. Compania, care vinde și salate prin intermediul brandului Fresh Express, s-a răzgândit și a reluat discuțiile cu brazilienii, după ce investitorii au respins tranzacția cu Fyffes. Cumpărarea companiei Fyffes ar fi dus la crearea celui mai mare distribuitor de banane din lume și ar fi redus taxele pentru Chiquita, deoarece entitatea și-ar fi mutat sediul în Irlanda, țară recunoscută pentru regimul fiscal blând.

Producătorul de sucuri Cutrale și băncile controlate de al doilea cel mai bogat om din Brazilia, Joseph Safra, au dorit să cumpere Chiquita în august, pentru 13 dolari/acțiune. Acțiunile Chiquita s-au apreciat cu 23% în decursul acestui an, scrie Bloomberg. Tranzacția dintre Chiquita și Cutrale-Safta va fi finalizată, cel mai probabil, la începutul lui 2015. Dacă afacerea va eșua din motive care țin de Chiquita, compania americană va trebui să plătească suma de 25 milioane dolari. Dacă se adaugă și datoria Chiquita, valoarea tranzacției cu brazilienii ajunge la 1,27 miliarde dolari.

Consilierul financiar al cumpărătorilor a fost Credit Suisse Group AG, iar cel juridic, Cravath Swaine & Moore LLP. La rândul său, Chiquita a fost consiliată de Goldman Sachs Group Inc., Wells Fargo & Co. și juriștii de la McCann Fitzgerald, Skadden Arps Slate Meagher & Flom LLP și Taft Stettinius & Hollister LLP. 

Inchide