Chiriile din București sunt cu până la 40% mai mari decât rata unui credit pentru aceeași locuință

Chiriile din București sunt cu până la 40% mai mari decât rata unui credit pentru aceeași locuință
Publicat: 06/02/2013, 11:06
Actualizat: 26/12/2014, 07:42

Chiriile pe care le plătesc bucureștenii pentru un apartament sunt în multe cazuri mai mari decât rata la un credit ipotecar pentru același tip de locuință, astfel că pentru o garsonieră din Drumul Taberei diferența poate ajunge și la 40%, arată calculele portalului anunturiparticulari.ro, notează Mediafax.

„Stagnarea care a caracterizat piața închirierilor în 2012 îi pune pe chiriași în fața unei noi realități imobiliare. Conform calculelor anunturiparticulari.ro, chiria lunară pentru o garsonieră din Drumul Taberei ajunge să fie cu 40% mai mare decât rata la un credit ipotecar pentru același tip de locuință”, se arată într-un comunicat al portalului.

În București, cei interesați de achiziționarea unei garsoniere pot achita, în medie, o rată cu 26% mai mică decât chiria, în funcție de zonă.

Diferențele dintre rata bancară și chiria lunară pornesc de la 16% în favoarea ratei, în cartiere precum Colentina. Astfel, dacă accesarea unui credit ipotecar pe o perioadă de 30 de ani pentru achiziționarea unei garsoniere presupune o rată lunară în jurul a 150-180 euro, chiria solicitată de proprietari pentru același tip de unitate pornește de la aproximativ 205 euro în zone precum Militari sau Colentina, 212 euro la Bucur Obor și trece de 230 euro în Dristor sau Piața Iancului.

Deși programul guvernamental „Prima Casă” pare cel mai avantajos prin prisma avansului minim pe care trebuie să îl plătească un cumpărător, băncile au oferte cu dobânzi comparabile celor de la „Prima Casă”.

În ceea ce privește începutul de an pe segmentul închirierilor din Capitală, piața pare să rămână paralizată pe aceleași coordonate ca la finalul anului trecut. Raportul lunar de monitorizare imobiliară anunturiparticulari.ro indică variații de maxim +/- 2% la apartamentele de două și trei camere, comparativ cu finalul lui 2012.

Modificări accentuate de preț nu se observă nici pe interval de un an în ceea ce privește chiriile medii solicitate de proprietarii de apartamente vechi din Capitală. Spre deosebire de ianuarie 2012, chiriașii plătesc în medie o chirie cu aproximativ 6% mai mică pentru un apartament de trei camere, dar și cu 3% mai mare pentru o unitate de patru camere.
Chiriile garsonierelor au stagnat în ultimele două luni la o medie în jur de 225 euro la nivelul întregii Capitale. Chiria solicitată de proprietari a scăzut insesizabil, cu doar un euro, pe un interval de 30 de zile, și cu 1% comparativ cu luna ianuarie a anului 2012, de la 228 euro.

Într-o situație similară se înscriu și apartamentele de două camere pentru care proprietarii bucureșteni cer la început de 2013 o chirie de 321 euro, în scădere cu 1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Comparativ însă cu luna decembrie 2012, proprietarii au crescut ușor pretențiile, de la 314 euro, echivalentul unei variații de +2%.

În cazul chiriașilor unui apartament de trei camere, aceștia plătesc în prezent cu 6% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, dacă în ianuarie 2012, chiria pentru o astfel de unitate era, în medie, de 469 euro/ lună, aceasta ajunge în prezent la 439 euro. Se constată o ușoară depreciere și pe acest segment pe un interval de 30 de zile, de la 448 euro/ lună, cât indicau statisticile la finalul anului trecut, echivalentul unei scăderi de -2%.

Apartamentele de patru camere sunt singurele unități care par să fi câștigat teren atât de la o lună la alta, cât și raportat la un interval de 12 luni. Proprietarii solicită o chirie medie de 674 euro/ lună la început de 2013, cu 3% mai mult față de ianuarie 2012, dar și cu 19% peste nivelul de 567 euro din decembrie anul trecut. Variațiile mai accentuate sunt însă firești pe acest segment în condițiile unui număr de oferte inferior celui de pe celelalte segmente.

În ceea ce privește oferta, anul 2013 pare să fi început cu o ușoară creștere a numărului de apartamente disponibile la închiriere pentru prima oară pe piață. În ianuarie, proprietarii din București au scos la închiriere un total de 2.132 unități, de la garsoniere la apartamente de patru camere. Oferta este mai bogată atât comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (+11%), dar și decât în urmă cu 30 de zile (+66%).

„În condițiile în care chiria lunară depășește rata pentru un apartament similar, închirierile rămân preferatele celor care își doresc să își schimbe locuința mai frecvent. Cel mai probabil, într-un asemenea context, piața închirierilor nu va suporta modificări accentuate ale chiriilor medii solicitate de proprietari. Excepție ar putea face doar apartamentele de patru camere unde, pe fondul unui număr redus de oferte, ne putem aștepta la variații atât pozitive, cât și negative considerabile chiar și pe un interval de 30 de zile”, apreciază sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!