Cinci idei de afaceri profitabile pentru tineri, în 2021

Cinci idei de afaceri profitabile pentru tineri, în 2021
Dacă ai ceva bani puși deoparte și te gândești să-i „pui la lucru”, primul pas este să te documentezi temeinic cu privire la opțiunile pe care le ai la dispoziție în 2021 / Sursă FOTO: Pixabay
Publicat: 21/01/2021, 17:01

Ce îți vine în minte când auzi termenul „afacere”? Deși mulți se gândesc la vânzarea sau cumpărarea de bunuri sau servicii, la dezvoltarea unei companii sau a unor produse, acesta este un termen generic pentru orice acțiune întreprinsă pentru a obține un câștig. Vestea bună este că și cineva fără prea mult talent de vânzător sau apetit pentru risc poate avea idei de afaceri profitabile. Mai înainte de a porni în căutarea unor soluții de investiții potrivite pentru tine, e important să-ți pui câteva întrebări. Cum stai, cu adevărat, la capitolul financiar – regresezi, stagnezi sau avansezi? De la ce vârstă te poți gândi la a porni un business? Ce idei de afaceri profitabile sunt accesibile unui tânăr în 2021? Descoperă mai jos cinci idei simple pentru a-ți investi cu succes economiile.

5 idei de afaceri profitabile pentru tineri. În ce să-ți investești economiile în 2021

Înainte de a te putea gândi la o investiție, imobiliară sau de orice altă natură, prima regulă financiară este să-ți faci un obicei din a economisi lunar. Acumularea de capital nu are doar rolul de a ne proteja: ea îți permite accesul la o varietate mai mare de acțiuni aducătoare de câștig. Am listat mai jos și idei pentru persoane care au acumulat anumite sume, dar și pentru cei aflați la primele investiții.

Investiția în imobiliare – sigură și cu randament garantat, dacă e făcută inteligent

Această variantă se adresează celor care dispun de o sumă de bani suficientă cel puțin pentru plata avansului la un credit ipotecar. Atractivitatea imobiliarelor, fie că vorbim de apartamente sau terenuri, explică, cel puțin în parte, numărul mare de tranzacții de pe această piață. O asemenea proprietate  poate aduce profit prin revânzare (venit activ) sau închiriere (venit pasiv). Dacă optezi pentru un credit ipotecar și ulterior scoți imobilul la închiriere, valoarea medie a ratei, în funcție de condițiile contractate, va fi egală sau mai mică decât chiria obținută pentru aceeași proprietate. Randamentul mediu anual al unei investiții imobiliare este de circa 6%. Asta înseamnă că un apartament cu 1 sau 2 camere, pentru care ai plătit 50.000 de euro, poate aduce un venit lunar pasiv de 3.000 de euro, echivalentul unei chirii lunare de 250 de euro. Pentru locuințele cu 3 sau 4+ camere, câștigul poate fi ceva mai scăzut, surplusul obținut din închiriere nefiind proporțional cu diferența de preț dintre diferite categorii de apartamente.

Cinci idei de afaceri profitabile pentru tineri, în 2021
Achiziția unei locuințe nou-construite te va scuti de povara costurilor de reparație și renovare înainte de închiriere / Sursă FOTO: Pixabay

Atenție, însă, la costul final al unor asemenea investiții, care include și cheltuielile de amenajare, reparații sau dobânzi. Garsonierele sunt, de regulă, foarte atractive pentru cumpărătorul cu scop investițional, fiind mai ușor de achiziționat și de închiriat. Un sfat important pentru investițiile imobiliare ține de atenția acordată amplasării imobilului. O localizare bună îți va permite să găsești ușor chiriași, să vinzi rapid proprietatea, cu o variație redusă a valorii bunului. Investiția într-un apartament nou te va scuti, pe termen scurt și mediu, de stringența unor costuri prea mari pentru mentenanță, confortul oferit fiind superior. Dacă dorești să faci o investiție imobiliară în 2021, va trebui să analizezi și beneficiile oferite de acest gen de proprietăți categoriei de chiriași căreia dorești să te adresezi. Dacă un apartament aproape de parc este atractiv pentru familii, pentru studenți valoarea chiriei, apropierea de facultate sau de alte puncte de interes va cântări mai mult.

Investiții în acțiuni

Accesibile unui număr mai mare de persoane, tineri sau nu, investițiile în acțiuni se numără, cu siguranță, printre ideile de afaceri profitabile ale anului 2021. Dacă ți se pare un domeniu mai dificil de stăpânit, poți apela oricând la sprijinul companiilor specializate. Pentru deschiderea unui cont, brokerii din piață solicită o sumă minimă de 1.000 de lei. Veniturile ce pot fi obținute din această activitate variază în funcție de nivelul de risc asumat. Este indicat să începi cu o strategie cu risc minim și cu un portofoliu de investiții cât mai diversificat. Indicele BET este un instrument care oferă o imagine de ansamblu privind evoluția pieței de valori mobiliare, acest indicator exprimând evoluția prețului mediu al acțiunilor celor mai tranzacționate 17 companii listate la Bursa de Valori București. Merită menționat că acțiunile oferă titularilor și dreptul de a beneficia de o cotă parte din dividendele distribuite anual de anumite companii.

Aur sau valută

Aurul este o investiție profitabilă, mai ales în perioade de criză.  Anul acesta, prețul unui gram de aur a înregistrat o evoluție mai accentuată, pe fondul unei cereri crescute în piață, din cauza temerii privind evoluția altor instrumente financiare. Există bănci care oferă posibilitatea de a cumpăra aur. Aceeași bancă vă poate cumpăra aurul înapoi, la o dată ulterioară, dacă alegeți să-l păstrați tot la ei. Și schimbarea leilor în valută poate fi o investiție profitabilă. Este recomandat, însă, să alegeți valute sigure. Variațiile în acest domeniu pot fi destul de mari. Valoarea euro, de exemplu, a crescut cu circa 1,9% pe parcursul lui 2020, în timp ce valoarea dolarului a scăzut, în același interval, cu 4,3%.

Cinci idei de afaceri profitabile pentru tineri, în 2021
Pe fondul nesiguranței create de pandemia COVID-19, cererea pentru aur s-a majorat pe parcursul lui 2020 / Sursă FOTO: Pixabay

Fondurile de investiții

Fondurile de investiții au strategii de investiții diversificate, ce includ tranzacționarea unui număr mai amplu de instrumente mobiliare: acțiuni, obligațiuni sau titluri de stat. Multe bănci din România vă permit să achiziționați unități de fond la unul dintre fondurile deținute. În unele cazuri, puteți face acest tip de tranzacții direct din aplicațiile de internet banking. Trebuie doar să stabiliți un tip de fond, în funcție de nivelul de risc asumat, și suma pe care doriți să o alocați lunar.

Obligațiuni sau titluri de stat

Printre ideile de afaceri profitabile pentru tineri, în 2021, se numără și varianta de a opta pentru instrumente financiare cu risc minim, cum ar fi obligațiunile și titlurile de stat sau obligațiunile corporative. Acestea sunt mijloace prin care autoritățile sau companiile se împrumută direct din piață, dobânda plătită fiind, în general, superioară performanțelor unui depozit bancar. De exemplu, titlurile de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice în cadrul Programului FIDELIS au necesitat o valoare minimă de subscriere de 5.000 de lei, dobânda pentru emisiunile cu maturitate la un an fiind de 3,5%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Cel mai mare complex balnear din Europa, la doar 80 de km de România. Care...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Cum se simte acum Florin Piersic, la mai bine de o lună de la operație:...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
NOILE REGULI s-au stabilit deja în Europa. ORDINUL trebuie să se aplice și în România
Traian Băsescu și relația cu Elena Udrea. Dezvăluiri incendiare
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Doi pacienți cu Alzheimer au reușit să învingă boala printr-un stil de viață sănătos
×