Cine este bulgăroaica Kristalina Georgieva, noul director general al FMI

Redactor:
Laura Albu
Cine este bulgăroaica Kristalina Georgieva, noul director general al FMI
Kristalina Georgieva a fost numită la conducerea Fondului Monetar Internațional (FMI). Economisul bulgar continuă tradiția liderilor europeni din fruntea FMI, dar este primul director care provine dintr-un stat cu o economie emergentă, conform Bloomberg.

Inițiativa de a ajuta cele 189 de state membre ale fondului să reducă riscurile declanșării unor crize dar și să fie pregătite pentru gestionarea unora noi reprezintă prioritatea Kristalinei Georgieva, potrivit primelor declarații susținute de aceasta la sediul FMI din Washington.

„Semnele unei crize sunt puternice și trebuie să fim pregătiți de test”, a spus ea. „Îmi asum această poziție deplin conștientă de provocările cu care ne confruntăm. Creșterea economică globală continuă să dezamăgească, tensiunile comerciale persistă și datoriile cresc în multe țări”, a adăugat aceasta.

Kristalina Georgieva are 66 de ani și este prima persoană dintr-o economie emergentă care a condus FMI de la înființarea sa, în 1944.

Ea a avut inițial susținerea președintelui francez Emanuel Macron, apoi a câștigat-o și pe cea a altor membri ai Uniunii Europene, precum și susținere tacită din partea Statelor Unite.

Ashoka Mody, fost director adjunct al Departamentului de cercetare al FMI, spune că Kristalina Georgieva nu este văzută ca o mare personalitate economică care ar putea impune respect din partea factorilor de decizie la nivel mondial, precum Lagarde sau alți predecesori, dar că ar putea să adauge o „dimensiune umană” la sfaturile oferite națiunilor aflate în recuperare după crize economice.

„Dacă va putea folosi această ocazie pentru a-și depăși handicapul, făcând din FMI o voce împotriva intereselor financiare neîngrădite și pentru o economie globală mai corectă, atunci și-ar face o favoare și sie și instituției”, a spus Mody.

Georgieva este un fost politician care s-a format în Bulgaria comunistă, care și-a creat o reputație de susținător al drepturilor egale și al luptei împotriva schimbărilor climatice de-a lungul mandatelor în cadrul Băncii Mondiale și Comisiei Europene.

Între 1993 și 2010, Kristalina Georgieva a deținut mai multe poziții în cadrul Băncii Mondiale, ajungând vice-președinte în martie 2008. În 2010 a fost numită în Comisia Barosso drept comisar pentru cooperare internațională, asistență umanitară și management al crizelor.

Între 2014 și 2016 a ocupat funcția de vice-președinte al Comisiei Juncker pentru buget și resurse umane, iar în 2016, guvernul bulgar a nominalizat-o pe Georgieva pentru postul de secretar-general al Națiunilor Unite, poziție ocupată în prezent de Antonio Guterres.

Aceasta deține un doctorat și un master în economie politică și sociologie obținut la Institutul Înalt pentru Economie Karl Marx, în prezent Universitatea pentru Economie Națională și Mondială din Sofia, urmând în anii 1980 cursurile London School of Economics și MIT (Institutul de Tehnologie Massachusetts).

Georgieva o înlocuiește pe Christine Lagarde, care a fost aleasă să conducă Banca Centrală Europeană (BCE) după încheierea mandatului lui Mario Draghi de la finalul acestei luni.

Premierul bulgar Boiko Borissov a felicitat-o miercuri, pe Georgieva printr-un mesaj pe Facebook: „Numirea este o mare realizare pentru Bulgaria. Sunt convins că se va descurca extraordinar la conducerea uneia dintre cele mai mari instituții globale”.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide