Cine este bulgăroaica Kristalina Georgieva, noul director general al FMI

Cine este bulgăroaica Kristalina Georgieva, noul director general al FMI
Publicat: 26/09/2019, 17:24

Inițiativa de a ajuta cele 189 de state membre ale fondului să reducă riscurile declanșării unor crize dar și să fie pregătite pentru gestionarea unora noi reprezintă prioritatea Kristalinei Georgieva, potrivit primelor declarații susținute de aceasta la sediul FMI din Washington.

„Semnele unei crize sunt puternice și trebuie să fim pregătiți de test”, a spus ea. „Îmi asum această poziție deplin conștientă de provocările cu care ne confruntăm. Creșterea economică globală continuă să dezamăgească, tensiunile comerciale persistă și datoriile cresc în multe țări”, a adăugat aceasta.

Kristalina Georgieva are 66 de ani și este prima persoană dintr-o economie emergentă care a condus FMI de la înființarea sa, în 1944.

Ea a avut inițial susținerea președintelui francez Emanuel Macron, apoi a câștigat-o și pe cea a altor membri ai Uniunii Europene, precum și susținere tacită din partea Statelor Unite.

Ashoka Mody, fost director adjunct al Departamentului de cercetare al FMI, spune că Kristalina Georgieva nu este văzută ca o mare personalitate economică care ar putea impune respect din partea factorilor de decizie la nivel mondial, precum Lagarde sau alți predecesori, dar că ar putea să adauge o „dimensiune umană” la sfaturile oferite națiunilor aflate în recuperare după crize economice.

„Dacă va putea folosi această ocazie pentru a-și depăși handicapul, făcând din FMI o voce împotriva intereselor financiare neîngrădite și pentru o economie globală mai corectă, atunci și-ar face o favoare și sie și instituției”, a spus Mody.

Georgieva este un fost politician care s-a format în Bulgaria comunistă, care și-a creat o reputație de susținător al drepturilor egale și al luptei împotriva schimbărilor climatice de-a lungul mandatelor în cadrul Băncii Mondiale și Comisiei Europene.

Între 1993 și 2010, Kristalina Georgieva a deținut mai multe poziții în cadrul Băncii Mondiale, ajungând vice-președinte în martie 2008. În 2010 a fost numită în Comisia Barosso drept comisar pentru cooperare internațională, asistență umanitară și management al crizelor.

Între 2014 și 2016 a ocupat funcția de vice-președinte al Comisiei Juncker pentru buget și resurse umane, iar în 2016, guvernul bulgar a nominalizat-o pe Georgieva pentru postul de secretar-general al Națiunilor Unite, poziție ocupată în prezent de Antonio Guterres.

Aceasta deține un doctorat și un master în economie politică și sociologie obținut la Institutul Înalt pentru Economie Karl Marx, în prezent Universitatea pentru Economie Națională și Mondială din Sofia, urmând în anii 1980 cursurile London School of Economics și MIT (Institutul de Tehnologie Massachusetts).

Georgieva o înlocuiește pe Christine Lagarde, care a fost aleasă să conducă Banca Centrală Europeană (BCE) după încheierea mandatului lui Mario Draghi de la finalul acestei luni.

Premierul bulgar Boiko Borissov a felicitat-o miercuri, pe Georgieva printr-un mesaj pe Facebook: „Numirea este o mare realizare pentru Bulgaria. Sunt convins că se va descurca extraordinar la conducerea uneia dintre cele mai mari instituții globale”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Bărbații între 18 și 60 ani, luați în Armată. Legea care sperie o țară întreagă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cum a cerut-o Aurelian Temișan pe Monica Davidescu în căsătorie: "Unul dintre ei mi-a dat...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Serviciile secrete din Occident au dejucat cel puțin 10 atacuri teroriste în Europa în 2023