Cine face curățenie după turiștii care și-au petrecut vacanța de 1 Mai la iarbă verde. Județul cu cei mai mulți gunoieri din România

Publicat: 05/05/2014, 07:23
Actualizat: 21/03/2019, 02:22

Zeci de mii de oameni lucrează în România ca femei de serviciu și gunoieri. Cu toate că remunerația oferită este cu 28% mai mică decât salariul mediu net la nivel național, numărul „femeilor de serviciu”, respectiv a angajaților care desfășoară activități generale de curețenie a clădirilor (caen 8121) a crescut în 2013 cu 8,4%, ajungând la 24.045 de persoane, cu peste 1.800 mai multe decât la finele anului anterior.

Cele mai multe femei de serviciu lucrau anul trecut în Capitală, respectiv 7.523 de persoane, în creștere cu 10% față de numărul persoanelor înregistrate la Inspecția Muncii în 2012.

Pe următoarele poziții în top s-au clasat județele Cluj, cu 2.300 de salariați având această activitate, în creștere cu 6% față de 2012, Ilfov cu 2.024 de femei de serviciu, în scădere cu 0,2% față de 2012, Gorj, 1.657 de persoane, în scădere cu 4% și Timiș, cu 1.011 de femei de serviciu, în creștere cu 27,9%.

Județul cu cele mai puține femei de serviciu

La polul opus, cu mai puțin de 50 de persoane care desfășoară activități de curățenie se află județe precum Giurgiu (46 de persoane, în scădere cu 26,9%), Olt (40, în scădere cu 24,5%), Ialomița (37, în creștere cu 48%), Botoșani (36, în creștere cu 12,5%), Covasna (35, cu 5 mai multe persoane decât în 2012) și Mehedinți (15, în scădere cu 64,2% față de 2012), reiese din datele oficiale.

În ceea ce privește evoluția numărului de femei de serviciu din România, acesta s-a dublat în Brăila, unde a ajuns la 440 de persoane, cea mai mare creștere la nivel național.

În Constanța numărul persoanelor care desfășoară activități de curățenie a crescut cu 86 de procente, ajungând la 659, iar în Sălaj avansul a fost de 71,1%, numărul total ajungând astfel la 89 de persoane la finele anului trecut.

Scăderi semnificate ale numărului de femei de serviciu s-au în registrat în Caraș-Severin, unde numărul salariaților cu activități de curățenie a clădirilor a scăzut cu 71,1%, la 81 de persoane. În Mehedinți, declinul a fost de 64,2%, la finele anului trecut județul având înregistrate doar 15 persoane sub codul caen 8121.

În medie, o femeie de serviciu câștiga în luna februarie a acestui an 1.166 de lei, cu 460 de lei mai puțin decât salariul mediu net la nivelul întregii economii, reiese din cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS).

Numărul de gunoieri a scăzut cu 1,3%

La nivel național, numărul de gunoieri, respectiv de persoane care se ocupă de colectarea deșeurilor nepericuloase (caen 3811) a scăzut în 2013 cu 1,3%, de la 32.354 de persoane, la 31.933 de salariați, reiese din datele Inspecției Muncii, centralizate de gândul.

În România există șase județe cu peste 1.000 de gunoieri și trei în care numărul lor nu depășește 100 de persoane.

Pe primul loc în clasamentul județelor cu cel mai ridicat număr de salariați care se ocupă de colectare deșeurilor se află Capitala, cu 7.111 gunoieri, în scădere cu circa 6 procente față de 2012, urmată de județele Vâlcea (2.424 de persoane, în creștere cu 6,5%), Constanța (1.718, în creștere cu 1,7%), Cluj (1.450, în scădere cu 4,3%) și Prahova (1.000 de persoane, în scădere cu 3,9%).

La polul opus al clasamentului se află județele Mehedinți, cu 53 de gunoieri, de trei ori mai mulți decât în 2012, Sălaj, cu 82 de gunoieri, în creștere cu 12,3% și Tulcea, cu 94 de persoane, în scădere cu 3%.

În medie, un salariat cu activități de colectare a deșeurilor nepericuloase câștigă 1.439 de lei pe lună, cu 11,5% mai puțin decât salariul mediu net pe economie, reiese din datele Statisticii.

Numărul de gunoieri a scăzut în 20 de județe din România. Cea mai semnificativă reducere a numărului de persoane care lucrează în acest domeniu, de peste 30%, s-a înregistrat în județele Galați (-35,7%) și Caraș-Severin (-34,7%).

Pe de altă parte, în Teleorman spre exemplu, numărul de gunoieri a crescut cu peste 53%, ajungând la 319 persoane la finele anului trecut.

Denumirile utilizate în prezentarea meseriilor din acest material sunt în unele cazuri generice și se referă la cele mai practicate profesii din ramura respectivă. Cu toate că unii salariați sunt înregistrați într-un județ, există posibilitatea ca aceștia să-și desfășoare activitatea propriu-zisă și în afara zonei respective.

În textul de mai sus au fost analizate statisticile aferente următoarelor coduri CAEN:

CAEN 8121 Această clasă include activitățile generale (nespecializate) de curățenie a tuturor tipurilor de clădiri cum ar fi: birouri, case sau apartamente, fabrici, magazine, instituții, alte imobile comerciale și profesionale și clădiri rezidențiale. Aceste activități constau în cea mai mare parte în curățenia interioară, deși pot include curățenia zonelor exterioare conexe, cum ar fi ferestrele și pasajele de trecere.

CAEN 3811 – Această clasă include colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor. De asemenea, include transportul local al deșeurilor și activitatea instalațiilor de recuperare a materialelor reciclabile. Această grupă include colectarea deșeurilor din gospodării și întreprindere cu ajutorul lăzilor de gunoi, a tomberoanelor, containerelor etc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York