Cine sunt miliardarii care au investit în România. Topul marilor afaceri care s-au extins în țara noastră

Redactor:
Corina Mirea
Cine sunt miliardarii care au investit în România. Topul marilor afaceri care s-au extins în țara noastră
Aproape 30 dintre cei mai bogați oameni ai lumii, cu averi cumulate de peste 400 de miliarde de dolari, au ajuns să facă afaceri în România, direct sau indirect, în retailul alimentar, în agricultură, industria auto, în domeniul modei sau cel de imobiliare, potrivit datelor centralizate de ZF.

Investiții majore ale miliardarilor lumii au venit în România pe filieră germană, austriacă, franceză sau turcă, iar pariurile pe care ei le-au făcut au reușit să plaseze brandurile create de ei sau de predecesorii lor printre liderii de pe plan local ai domeniilor în care activează. Inditex, Kaufland și Lidl, Auchan, Metro, Carrefour, Schaeffler, IKEA, Lactalis, UPC, AFI, Arctic sau OTP sunt doar câteva dintre brandurile create „în afară” care au împânzit România în ultimele trei decenii. Cele mai multe sunt filiale ale unor adevărate imperii economice, unele păstrând o prezență realtiv discretă la nivel de business în România, altele făcând investiții peste investiții în ultima perioadă, scrie ZF.

Astfel, nume grele care fac agenda de business a economiilor din întreaga lume, precum Gates (SUA), Schaeffler (Germania), Ortega (Spania), Mulliez (Franța), Kamprad (Suedia) sau Leviev (Israel) au pariat în ultimele decenii pe potențialul României. Afa­ce­rile de familie create sau preluate de miliardarii lumii au ajuns, în cea mai mare parte, să devină lideri și pe piața locală, fie din perspectivă de business, fie din punctul de vedere al numărului de angajați sau al gradului de expan­siu­ne. Familia Schaeffler este cel mai mare angajator privat în România cu 20.000 de oameni prin Continental și fabrica de rulmenți de la Brașov. Familia franceză Mulliez a investit în criză peste un mi­liard de euro în Auchan, Leroy Merlin și Decathlon.

„Vorbim despre businessuri create pentru a ajunge lideri globali. Asta este vi­ziunea din spatele acestor giganți și vi­ziunea pe care au avut-o fondatorii lor la început de drum. Ei poate că acum nu mai sunt în postura de a lua decizii le­gate de extindere, însă cei care au pre­luat frâiele afacerilor au în vedere vi­ziu­nea inițială când vine vorba despre dez­vol­tare. Viziunea Microsoft, spre exem­plu, a fost de a pune câte un com­pu­ter pe fiecare birou din fiecare casă, adi­că și în Africa și în Asia, dar și în Ro­mânia”, ex­plică Aliz Kosza, fost executiv și acum business strategist.

Printre oamenii de afaceri străini sau familiile care și-au trecut România în portofoliul investițiilor se numără: Dieter Schwarz (Lidl și Kaufland), Emmanuel Besnier (Lactalis), Mark Zuckerberg (Facebook), Ingvar Kamprad (IKEA), John Malone (Liberty Global), Amancio Ortega (Inditex), Andreas Zivy (Ameropa), Steve Schwarzman (Blackstone), Bill Gates (Microsoft), Anastassis G. David (Coca-Cola HBC), Larry Page și Sergey Brin (Google), Krzysztof Pawinski (Maspex), Petr Kellner (PPF Investiments), Liliane Bettencourt (L’Oréal), Branko Roglic (Orbico), Sándor Csányi (OTP), familia Otto (Metro), Margarita Louis-Dreyfus (Louis-Dreyfus Commodities), Lev Leviev (Africa Israel Investments), Gerard Mulliez (Auchan), Husnu Ozyegin (Credite Europe Bank), David Bonderman (TPG), Larry Fink (BlackRock), familia Ryan (Ryanair), familia Koc (Arctic), Lakshmi Mittal (ArcelorMittal).

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Românii vaccinați cu prima doză de ser anti COVID vor fi recompensați. Unde poți merge...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide