Cine trage frâiele economiei mondiale. Peste 700 miliarde dolari în mâinile a 20 de oameni

Cine trage frâiele economiei mondiale. Peste 700 miliarde dolari în mâinile a 20 de oameni
Publicat: 12/11/2012, 17:55
Actualizat: 01/02/2019, 09:31

Cei mai bogați 20 de oameni din lume au averi cu o valoare totală estimată la 713,4 miliarde de dolari, potrivit unui top realizat de revista Bloomberg Markets, care își propune să prezinte cine sunt miliardarii ce „trag frâiele” economiei mondiale.

Primul loc este ocupat de miliardarul mexican Carlos Slim, fondatorul America Movil, cea mai mare companie de telecomunicații din America Latină. Averea lui Slim (72 de ani) este evaluată la 77,5 miliarde de dolari, în urcare cu 15,6 miliarde dolari sau 25% de la începutul acestui an.

Pe poziția a doua se plasează cofondatorul Microsoft Bill Gates (57 de ani), cu o zestre estimată la 64,4 miliarde de dolari, cu 8,7 miliarde dolari (15,7%) mai mare decât la finele anului trecut.

Locul al treilea îi revine lui Armancio Ortega, șeful retailerului de vestimentație Inditex, care controlează printre altele și rețeaua de magazine Zara. Ortega (76 de ani) controlează un imperiu de 53,6 miliarde de dolari, valoarea deținerilor sale urcând în acest an cu 52,1%, sau 18,4 miliarde de dolari.

Warren Buffett (82 de ani), unul dintre cei mai respectați investitori americani, își adjudecă poziția a patra în top, cu o avere estimată la 48,4 miliarde de dolari, în urcare cu 5,7 miliarde, sau 13,2%, de la începutul anului. Buffett a construit în mai mult de patru decenii grupul Berkshire Hathaway, extins și dezvoltat treptat, prin absorbirea altor companii, într-unul dintre cele mai mari, profitabile și influente conglomerate financiare și industriale din SUA.

Fondatorul IKEA, suedezul Ingvar Kamprad (86 de ani), apare pe locul 5 cu o avere de 41,8 miliarde de dolari, cu 5 miliarde dolari (13,7%) mai mare decât la finele anului trecut.

Următoarele două poziții sunt ocupate de americanii Charles și David Koch, în vârstă de 77, respectiv 72 de ani, care controlează conglomeratul industrial Koch Industries. Cei doi au o avere totală estimată la 72,3 miliarde de dolari, cu 14,1%, sau 4,8 miliarde de dolari mai ridicată pe ansamblul acestui an.

Fondatorul gigantului IT Oracle, Larry Ellison (68 de ani), se găsește pe locul 8, cu o avere de 37,2 miliarde de dolari, în urcare cu 12,8%, sau 4,2 miliarde de dolari, de la începutul anului.

Moștenitorii Wal-Mart Stores, cel mai mare retailer la nivel mondial, ocupă următoarele patru poziții din top, cu o avere totală evaluată la peste 116 miliarde de dolari. În funcție de participațiile pe care le dețin la Wal-Mart, Christy Walton (57 de ani), Jim Walton (64 de ani), Rob Walton (68 de ani) și Alice Walton (63 de ani) controlează averi estimate la 30,5 miliarde dolari, 29,3 miliarde dolari, 28,7 miliarde dolari și, respectiv, 28,2 miliarde dolari.

Miliardarul Li Ka-Shing, din Hong Kong, se găsește pe locul 13 cu o avere de 27 miliarde de dolari, în urcare cu 21,8% de la începutul anului. Ka-Shing (84 de ani) controlează holdingurile Cheung Kong Holdings și Hutchinson Whampoa Limited, cu afaceri puternic diversificate, de la transport maritim de mărfuri și retail de cosmetice la servicii de telecomunicații mobile.

Locul 14 este ocupat de Mukesh Ambani, președinte și CEO al gigantului indian Reliance Industries, una dintre cele mai mari companii de energie și petrochimie la nivel mondial. Ambani (55 de ani) are o avere estimată la 26 miliarde de dolari, în urcare cu 21,8% de la începutul anului.

Poziția a 15-a îi revine Lilianei Bettencourt, cel mai important acționar al L’Oreal, cu o avere estimată la 24,7 miliarde dolari. Bettencourt (90 de ani) a înregistrat în acest an o creștere de 22,1% a averii personale, reprezentând un câștig de 4,5 miliarde euro.

Ea este urmată în top de suedezul Stefan Persson, principalul acționar al retailerului de vestimentație Hennes & Mauritz (H&M). La 65 de ani, Persson are o avere de 24,7 miliarde de dolari, în urcare cu 13,1% de la începutul acestui an.

Pe locul 17 se alfă fondatorul Amazon.com Jeff Bezos (48 de ani). Omul care controlează cel mai mare retailer online din lume a acumulat o avere personală de 24,2 miliarde de dolari, care a crescut cu 45,5% în acest an.

Bernard Arnault, șeful gigantului francez LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, este următorul în clasament, cu o avere de 24,1 miliarde de dolari, în creștere cu 16,4% în acest an.

Cofondatorul Google Larry Page (39 de ani) se găsește pe locul 19, cu o avere personală de 23 miliarde de dolari, cu 15,9% mai mare decât la finele anului trecut.

Top 20 este închis de Alwaleed bin Talal Al Saud, membru al Familiei Regale din Arabia Saudită. Alwaleed Bin Talal controlează grupul Kingdom Holding, cel mai mare conglomerat saudit, cu activități în toate sectoarele economice. În vârstă de 57 de ani, prințul saudit are o avere personală estimată la 22,9 miliarde de dolari, în urcare cu 32% în 2012.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului