CITR: Insolvențele continuă, dar piața s-a maturizat, apar restructurări și în afara procedurii

CITR: Insolvențele continuă, dar piața s-a maturizat, apar restructurări și în afara procedurii
Publicat: 01/12/2013, 14:01
Actualizat: 20/03/2019, 20:35

Numărul firmelor cu afaceri de peste un milion euro ajunse în insolvență în acest an a crescut, iar trendul va continua în 2014, a declarat Rudolf Vizental, managing partner Casa de Insolvență Transilvania, menționând însă că piața se maturizează și se pot face restructurări și în afara insolvenței.

„Considerăm îngrijorătoare evoluția companiilor cu o cifră de afaceri de peste un milion de euro pe an și peste 50 de angajați. Din păcate, putem aprecia că mai multe companii din această categorie au intrat în insolvență în acest an decât în anul precedent și nu credem că această degradare se va opri anul următor. Nu vedem niciun motiv pentru ca acest trend să se schimbe în perioada următoare. Sunt trei elemente de bază: consumul, care nu simțim că urmează să crească, finanțarea, pe care nimeni nu o pornește, și programele guvernamentale de susținere, inexistente”, a declarat Vizental pentru Mediafax.

În opinia sa, din cele circa 20.000 de firme care au intrat în insolvență în acest an aproximativ 4.000 au afaceri de peste un milion de euro și mai mult de 50 de angajați.

Pe de altă parte, Vizental consideră că piața insolvenței dă semne de maturizare, în condițiile în care în acest an au apărut cazuri de restructurări de companii în afara acestei proceduri.

„Există o maturizare a participanților la piață, pentru un faliment ajunge să am un nebun și acesta merge înainte, pentru restructurare este nevoie să am cel puțin zece oameni deștepți ca să se întâmple. Toți participanții trebuie să susțină aceeași idee, și acest lucru poate să se întâmple doar într-o piață care a evoluat. În 2008, când a apărut criza, nu puteam vorbi despre acest lucru. După cinci ani de criză și experiențe pozitive și negative pe pielea noastră, pe pielea altora, fiecare a învățat câte ceva”, a spus Vizental.

El precizează că restructurare este o măsură care depinde de situația companiei și că nu poate fi aplicată în toate cazurile.

„În funcție de starea companiei, aceasta poate fi restructurată sau reorganizată, adică să intre în insolvență. Se poate să intrăm într-o anumită companie și măsurile pentru restructurare să fie total inutile, fiind mult prea târziu. Se poate, de asemenea, ca într-o companie situația să nu fie atât de gravă și să se poată evita insolvența. În esență, reorganizarea este o măsură judiciară cu reguli foarte clare, iar restructurarea este un ansamblu de negocieri și este bazată foarte mult pe identificarea de soluții și de adaptare la condițiile pieței, la cerințele creditorilor, a clienților, a furnizorilor”, a adăugat Vizental.

Marele avantaj al restructurării este că în caz de eșec firma mai are la dispoziție varinta insolvenței. Pe cealaltă parte, după insolvență, nu mai urmează decât falimentul.

„Ne-am propus să ne implicăm doar în acele restructurări pe care le considerăm realiste și unde avem transparență. Preferăm în special firmele de producție, unde procesul este posibil. Ne-am desprins un pic de Casa de Insolvență Transilvania și am creat un vehicul specializat pe restructurare în afară. Companiile apelează la noi pentru a evita insolvența”, explică reprezentantul firmei de insolvență.

Compania are deja în portofoliu 5-7 firme care sunt în proces de restructurare, firma de construcții Cemacon fiind primul caz rezolvat.

„În reorganizare sau restructurare urmărim trei elemente, respectiv managementul, finanțarea și supraîndatorarea. La Cemacon am adus un manager care a dus compania pe plus, un fond de investiții pentru finanțare și am reușit să rezolvăm și problema de supraîndatorare. Obiectivul este să nu avem mai mult de 10 companii în portofoliu în același timp”, a afirmat Vizental.

Problema finanțării în companiile restructurate ar putea fi rezolvată inclusiv prin intermediul unui fond specializat pe restructurare pe care CITR a anunțat de mai mult timp că vrea să îl lanseze.

„Partenerii din CITR urmăresc formarea unui fond specializat pe restructurare și este una din prioritățile clare pentru 2014. Cu acest instrument, dublat de un management specializat, de care suntem convinși că putem dispune, vom rezolva mult mai multe cazuri de supraîndatorare. Dacă ne uităm, dintre cele trei elemente, partea financiară este partea cea mai dificilă. Băncile sunt total opace în a finanța companii în dificultate. Fondul va avea un consiliu de risc independent, care va decide unde este cazul să investească”, a subliniat reprezentantul CITR.

CITR are în portofoliu 350 de dosare de insolvență, cu datorii cumulate de 2,2 miliarde de euro și active de 500 milioane de euro.

„Nu a fost un an foarte bun pentru vânzări de active. Am descoperit apetit în două sau trei domenii. Terenurile agricole s-au vândut imediat și la prețuri supralicitate. Un alt domeniu care a mers este cel al spațiilor comerciale centrale. Chiar dacă nu a fost în București, orice spațiu comercial s-a vândut bine, având loc licitații chiar cu dublare a prețului față de cel de pornire. Le urmează echipamentele din agricultură și construcții. Pentru aceste categorii de active sunt suficiente 1-2 licitații de cele mai multe ori. Pentru al treilea an consecutiv distribuim creditorilor peste 60 de milioane de euro, astfel gradul de recuperare este de 25%-30% pe procedurile în care s-au făcut distribuirile”, a mai explicat sursa citată.

CITR a vândut în acest an active în valoare de 30 de milioane de euro, restul până la 60 de milioane de euro fiind distribuit din profit, din recuperări de creanțe și din propria capacitate a companiei de a plăti rate.

„Raportat la anii precedenții, în 2013 se poate observa o ușoară dezmorțire a pieței și un interes crescut față de activele societăților insolvente. Însă în marea ei majoritate, piața rămâne în continuare una foarte speculativă și marcată de lipsa lichidităților. Pentru cele mai multe active se organizează și câte 15-20 de licitații, și se ajunge uneori cu prețurile la 50% din valoarea evaluată”, a conchis Vizental.

În primele zece luni au fost înregistrate 23.543 de cazuri de intrare în incapacitate de plată, cu aproape 8% mai mult decât în aceeași perioadă din 2012, potrivit ONRC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Lege pentru șoferii care merg cu viteză pe autostradă. Polițiștii din România sunt obligați
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern