Cîțu este nerăbdător atunci când vine vorba de bugetul anului viitor: „Să nu aşteptăm iarăşi decembrie”. El nu se teme de moțiunea de cenzură a PSD

Redactor:
Nelu Dorobantu

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, a declarat miercuri, 19 august 2020, în cadrul unei emisiuni televizate, că își dorește să vină cât mai repede cu o soluție de buget pentru anul următor și să nu mai aștepte finele acestui an.

Întrebat dacă va rămâne în Guvernul interimar în cazul în care Cabinetul Orban va pica la moţiunea de cenzură, Cîţu a replicat: „Bineînţeles. Avem încă multă treabă”.

„Am pregătit pentru tot anul acesta finanţarea. Ştim exact pe fiecare capitol de buget. Eu vreau să nu mai aşteptăm sfârşitul anului, vreau să venim cu un buget să-l prezentăm cât mai repede pentru anul viitor. (…) Aş prefera să venim cu un buget pentru anul viitor cât mai curând să nu aşteptăm iarăşi decembrie, să ne grăbim”, a spus ministrul Finanţelor la Digi24.

Dacă ar fi mărit pensiile cu 40%, Cîțu spune că ni s-ar fi închis toate piețele internaționale

În ceea ce privește majorarea pensiilor cu 40%, așa cum prevedea legea, Cîțu a spus că o astfel de creștere ar fi generat probleme majore de credibilitate a Guvernului în faţa investitorilor străini.

Membrul cabinetului Orban a spus că o astfel de decizie ar fi închis accesul României la piețele internaționale.

„Ar fi însemnat anul acesta în plus aproape 12 miliarde de lei la buget. Aceasta înseamnă 1,2% din PIB, doar anul acesta. Anul viitor ar fi fost 30 miliarde de lei şi aşa mai departe. Sume enorme suplimentare la buget pe care trebuia să le plăteşti. Lunar am fi crescut de la 6,4-6,5 miliarde de lei la peste 9 miliarde de lei să plătim doar pensii lunar, acolo ar fi fost acea creştere de 40%.

Toate agenţiile de rating… am fi fost imediat în downgrade de rating dacă s-ar fi întâmplat acest lucru şi bineînţeles că ni s-ar fi închis toate pieţele internaţionale. Dar asta nu înseamnă că nu vom ajunge acolo cu creşterea pensiilor. Este foarte important să citim legea pensiilor care spune foarte clar că se face eşalonat această creştere. Deci până la urma respectăm exact spiritul legii”, a conchis pe acest subiect ministrul Cîțu.

Dacă moțiunea PSD trece, Executivul Orban rămâne în interimat

În condițiile în care, joi, 20 august, Birourile Reunite ale celor două Camere din Parlament vor stabili un calendar final al moțiunii, cu prezentarea documentului în plen, de la ora 12:00, nu este exclus ca în săptămâna 24-30 august 2020 să fie exprimat un vot privind demiterea Guvernului Orban 2.

În cazul în care moțiunea PSD va trece, actualul Guvern va rămâne în interimat, fără posibilitatea de a mai aproba Ordonanțe de Urgență. Rămâne de văzut sub ce formă își va mai face treaba ministrul Florin Cîțu.

Conform regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în cel mult cinci zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc în cel mult trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune în care au loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moţiunii se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

În cazul în care moţiunea de cenzură nu întruneşte majoritatea necesară pentru a fi adoptată, Guvernul rămâne în funcţie. Totodată, dacă moţiunea este respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Dacă moţiunea este adoptată, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, încrederea acordată de Parlament Guvernului se consideră retrasă, iar Guvenul este demis (art. 113 din Constituţie).

NEWS ALERT. Primul mare transfer reuşit de CFR Cluj în această iarnă. Campioana României i-a...
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
FOTO. Lidia Buble s-a pozat așa în baie! Ipostaza care arată că nu mai are...
Decese în urma vaccinării anti-coronavirus? Ce spun autoritățile
Lux și opulență! Unde e cazată Simona Halep în Australia: resortul e fabulos! Cât costă...
Oamenii cu care România se mândrește. Topul în care au fost introduși doi oameni de...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Medicii din Wuhan recunosc că au fost puși să mintă despre COVID. Imagini cu o...
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Dacia a dat lovitura la început de an. Anunțul din Marea Britanie
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE...
Inchide