CNVM l-a amendat joi pe Sima cu 10.000 lei pentru limitarea drepturilor de vot ale SIF în AGA Sibex

CNVM l-a amendat joi pe Sima cu 10.000 lei pentru limitarea drepturilor de vot ale SIF în AGA Sibex
CNVM l-a amendat joi pe Cristian Sima cu suma de 10.000 de lei pentru că în luna septembrie, când ocupa funcția de director general al Sibex și președinte CA, a limitat împreună cu alți doi administratori drepturile de vot ale celor cinci SIF-uri și ale SSIF Broker în AGA bursei de la Sibiu.
Publicat: 11/10/2012, 20:24
Actualizat: 29/09/2018, 02:55

Sancțiuni similare au fost aplicate și lui Paul Gabriel Miclăuș, care atunci era vicepreședinte CA și miercuri a fost numit președinte al Consiliului, și lui Alexandru Găitan, care a demisionat la 1 octombrie.

Sima a fost revocat miercuri din funcțiile de conducere de la Sibex, deoarece nu a fost prezent la bursă în timpul controlului efectuat de CNVM. El nu mai poate fi contactat de peste zece zile.

Potrivit noului președinte CA al Sibex, înlocuirea nu are legătură cu informațiile apărute în piața de capital că Sima ar fi dispărut cu banii unor clienți care tranzacționau pe piețe externe printr-o firmă pe care el o deținea.

Firma WBS Holding este deținută de Sima și înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Până anul trecut Sima a fost acționar la WBS România, firmă de brokeraj supravegheată de CNVM. El a vândut anul trecut acțiunile la WBS România pentru a evita o incompatibilitate cu funcțiile de președinte CA și director general al Sibex.

O altă ipoteză vehiculată în piața de capital referitoare la dispariția lui Sima este că el ar fi pierdut banii mai multor clienți în urma acestor tranzacții, cu grad ridicat de risc.

Printre clienții lui Sima se regăsește și fostul ministrul al Finanțelor Daniel Dăianu.

Odată cu ordonanțele prin care i-a sancționat pe Sima, Miclăuș și Găitan, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dispus actualului Consiliu de Administrație să ridice suspendarea drepturilor de vot ale SIF-urilor și SSIF Broker.

„În considerarea faptului că deținerile acționarilor Sibex – Sibiu Stock Exchange (cele cinci SIF-uri și SSIF Broker – n.r.) vizați direct prin suspendarea drepturilor de vot reprezintă aproximativ 20% din capitalul social, există riscul major de derulare a unei adunări generale cu nerespectarea drepturilor acționarilor, situație de natură a perturba grav activitatea operatorului de piață”, se arată într-o ordonanță emisă joi de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Actualul Consiliu este format din Miclăuș, Dan Simionescu (reprezentant al SIF Transilvania), și doi membri provizorii, avocatul Gabriel Biriș și brokerul Iancu Stavrositu. Un loc este vacant.

În noaptea de 21 – 22 septembrie, CNVM a amânat AGA de la Sibex, în care urma să se discute revocarea Consiliului de Administrație, și a solicitat clarificări după ce trei administratori ai bursei au anunțat noaptea, cu câteva ore înainte de AGA, că au decis să limiteze drepturile de vot ale SIF-urilor întrucât acestea acționează concertat.

Atunci, drepturile de vot ale celor cinci SIF-uri și SSIF Broker urmau să fie limitate la 5%, față de 20% cât dețin împreună.

Decizia administratorilor Sibex a fost bazată pe faptul că cele cinci SIF-uri și SSIF Broker se regăsesc împreună în acționariatul mai multor companii, printre care și companii listate.

Această decizie a Consiliului de Administrație a venit la patru zile după ce CNVM a obligat mai mulți acționari ai Sibex să își reducă participația la pragul legal de 5% din acțiuni, întrucât instituția a stabilit că aceștia acționează.

Primul grup este format în jurul firmei de brokeraj WBS România, din al cărei acționariat și a conducere a ieșit Cristian Sima pentru a prelua funcțiile de președinte CA și director general al Sibex. Grupul deține concertat 16% din acțiuni.

O dispunere similară a fost dată atunci și pentru omul de afaceri Radu Dimofte și Andrei Mihai Bejenaru, care dețin împreună 8,25% din titluri.

În AGA amânată în septembrie, acționarii Sibex urmau să discute sâmbătă revocarea Consiliului de Administrație și alegerea unor noi administratori, la solicitarea unui grup de acționari, pe fondul pierderilor înregistrate de bursă. Principalul vizat de revocare era Sima.

Surse din piața de capital au declarat miercuri pentru MEDIAFAX că Sima a transmis la 1 octombrie un email unui director de la bursa din Sibiu în care scria că i-au fost furate laptopul, telefonul, actele și cardul bancar și cerea blocarea acestora.

Ulterior, angajații Sibex au încercat de mai multe ori, fără succes, să îl contacteze pe Sima. La casa pe care Sima o are în Elveția, postul telefonic este suspendat, au menționat sursele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cursul valutar BNR pentru 16 aprilie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară?
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Meghan, criticată din nou. Ce a făcut cu Harry în public e șocant
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
William Levy, starul telenovelelor sud-americane, apel disperat catre autorități. Actorul nu știe unde se află...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei