Comisia Europeană: Progresul general al Guvernului în politica fiscală este insuficient

Comisia Europeană: Progresul general al Guvernului în politica fiscală este insuficient
Publicat: 27/06/2015, 12:20

Într-o declarație transmisă vineri seara, la finalul misiunii în România, reprezentanții Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare din cadrul Comisiei Europene (CE) explică motivul pentru care nu au putut ajunge la o înțelegere cu Guvernul, pe parcursul discuțiilor avute în perioada 16-26 iunie.

„Privind în perspectivă, realizările din program ar trebui păstrate, constituind baza pentru o continuă creștere puternică și echilibrată și noi locuri de muncă. Politicile fiscale și completarea reformelor structurale începute în cadrul programului vor fi deosebit de importante în acest sens”, mai transmit oficialii europeni.

Reprezentanții Comisiei Europene și cei ai Guvernului nu au căzut de acord asupra modificărilor aduse Codului Fiscal, astfel încât oficialii Fondului Monetar Internațional (FMI) nu vor mai veni în iulie la București.

„Au fost discuții între CE, ceilalți colegi miniștri pe fiecare subiect pe care îl au în gestiune. Au fost discuții fructuoase. Asupra unui singur punct de pe agendă încă nu ne-am înțeles și asupra căruia nu este un acord – Codul Fiscal”, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Codul Fiscal aprobat de Parlament prevede printre altele reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea „taxei pe stâlp” și a supraaccizei la carburanți, scăderea impozitului pe dividende, majorarea plafonului de deductibilitate pentru asigurările private de sănătate, și dă posibilitatea primăriilor să majoreze cu 50% nivelul taxelor locale, în timp ce impozitul pe terenurile nelucrate poate crește cu 500%. Din proiectul inițial au fost eliminate scăderile cotei unice de impozitare și CAS, propuse inițial pentru 2019, respectiv 2018.

Teodorovici a afirmat că România și-a asumat o deviere temporară de la ținta de deficit bugetar pentru anul viitor, generată de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, și impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei.

Autoritățile din România au informat recent autoritățile de la Bruxelles că deficitul din perioada 2016-2018 va fi de până la 1,2% din PIB.

Ministrul a arătat însă, miercuri, că nivelul estimat în prezent al deficitului de anul viitor se ridică la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a cărui depășire declanșează procedura de deficit excesiv, dar a asigurat că vor fi făcute eforturi pentru a nu fi înregistrată o astfel de depășire, ci, din contră, ca deficitul să scadă spre 2,5%.

FMI consideră că aprobarea Codului Fiscal va crea un deficit fiscal semnificativ, pentru care va fi foarte important, dar și foarte dificil de găsit măsuri compensatorii.

„Apreciem că pachetul de taxe așa cum a fost aprobat de Guvern ar crea un deficit fiscal semnificativ față de obiectivele fiscale guvernamentale. Găsirea măsurilor compensatorii pentru acoperirea acestui deficit este foarte importantă, dar și foarte dificilă”, a declarat reprezentantul rezident în România, Guillermo Tolosa, într-o declarație transmisă marți.

O misiune tehnică a Comisiei Europene este prezentă la București pentru discuții cu Guvernul pe marginea măsurilor de relaxare fiscală și a reformelor în economie, asupra cărora nu au ajuns la o înțelegere la vizita din mai, miza principală fiind reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, așa cum anunțase Executivul inițial.

Tolosa a declarat la începutul lunii că Fondul recomandă Guvernului să ajusteze măsurile de relaxare fiscală din proiectul Codului Fiscal, întrucât tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu va fi suficientă să acopere golul generat la buget începând de anul viitor.

El a arătat că deficitul bugetar în 2016 este considerabil, estimând astfel că proiectul de Cod Fiscal în forma propusă va trebui revizuit semnificativ, întrucât doar prin tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu se va acoperi golul creat. Astfel, Tolosa a sugerat că unele măsuri ar trebui revizuite sau chiar eliminate.

Instituțiile internaționale nu cred în creșterea automată a veniturilor din tăierea taxelor și așteaptă soluții pentru acoperirea golurilor.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă s-a căsătorit cu un austriac pe care-l credea bogat. Însă bărbatul avea un...
Momentele pe care Pepe și Yasmina nu le vor uita niciodată. Primele imagini cu mirii!
Mititelu, scandal monstru cu Becali! A luat decizia să nu mai vorbească niciodată: de la...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
Orașele din țară în care românii vor să locuiască. Bucureștiul e abia pe locul 7
Sărbătoare în familia lui Pepe! Ce meniu le-au pregătit Pepe și Yasmine în decorul de...
Ce conține pâinea de 1 leu și 69 de bani de la Mega Image
ANIMAŢIE. Explozia de la Dedeman Botoşani, produsă în timp ce se monta o centrală termică....
Femeia din Buzău care și-a îngropat copilul de viu: 'N-am putut să stau cu durerea...
Florin Salam a fost internat la spital, din cauza unor „probleme de sănătate grave” Artistul...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ai voie cu remorca pe autostradă? Reguli de respectat când tractezi o rulotă/remorcă
SUA au intrat în alertă: Rusia trimite un supersubmarin nuclear în Cuba
Ce RISCĂ bărbații care au MAI MULȚI copii?
INTERZIS în toate apartamentele din România. Legea a intrat deja în vigoare
Cum arată acum mormântul Denisei Răducu. Internauții au fost revoltați pentru că nu avea lumânare...
Imaginile durerii! Patrizia și Bianca s-au întors acasă în sicrie albe! VIDEO cutremurător
Julia este convinsă că fosta iubită a lui Gagea joacă teatru! Ce spune concurentul despre...
Cum au selectat Pepe și Yasmine persoanele care vor participa la nuntă: "Ne-a fost destul...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
Un veteran de război a murit la 102 ani în drum spre comemorarea Debarcării din...
×